Αφγανιστάν: Οξεία ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τους Ταλιμπάν (video)

Αφγανιστάν, Καμπούλ, Ταλιμπάν, Άσραφ Γάν, Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,

Οι εικόνες με τους Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, προκαλούν και πάλι οξεία ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

Ύστερα από δύο δεκαετίες ελέγχουν και πάλι το Αφγανιστάν. Χρειάστηκαν μόλις ένα μήνα για την προέλασή τους από την στιγμή κατά την οποίαν αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις, συναντώντας απειροελάχιστη αντίσταση από τις ντόπιες κρατικές δυνάμεις.

«Νομίζω ότι μία αφγανική περιεκτική κυβέρνηση είναι το ζητούμενο, η θέληση του λαού του Αφγανιστάν. Θέλουν αυτήν την κυβέρνηση και κατά συνέπεια είναι μία λαϊκή εξέγερση», υποστηρίζει ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα, ο Ασράφ Γκανί, που εγκατέλειψε την χώρα επαναλαμβάνει ότι έλαβε την δύσκολη απόφαση να φύγει από την Καμπούλ για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και δεκάδες δυτικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν σε άμεση εκκένωση των πρεσβειών τους από την Καμπούλ.

Ταυτόχρονα ξεκινά μία νέα στρατιωτική επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους.

Η Ουάσιγκτον ανεβάζει τον συνολικό αριθμό της παρουσίας τους στις 6.000 με βασική προτεραιότητα να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Εκεί βρίσκονται χιλιάδες ξένοι υπήκοοι αλλά και Αφγανοί που σπεύδουν να φύγουν από την χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής στην πίστα του αεροδρομίου η κατάσταση ήταν χαώδης με το πλήθος των ανθρώπων, που έψαχναν να βρουν αεροσκάφος να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ωστόσο οι πτήσεις έχουν διακοπεί.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εφαρμόζουν ήδη να εφαρμόζουν την σαρία, τον σκληρό ισλαμικό νόμο, με πρώτα θύματα της γυναίκες.

Η κατάσταση δημιουργεί πολλαπλούς κλυδωνισμούς για την ευρύτερη περιοχή εξ ου και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Ταλιμπάν: Νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκηθεί η εξουσία

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ.Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες αναχώρησαν

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.


Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε, ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».

Επί των ημερών των Ταλιμπάν στην εξουσία (1996-2001), οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και όλες οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή για να βγαίνουν από το σπίτι.

Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου