AUKUS: «Βαθιά κρίση» στις σχέσεις Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία

AUKUS, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, ΝΑΤΟ,

Αν και «γεννήθηκε» για να ενισχύσει την αμυντική συμμαχία μεταξύ δυτικών δυνάμεων απέναντι στην Κίνα, η συμφωνία AUKUS κινδυνεύει να «τινάξει» στον αέρα τον πυλώνα της συμμαχίας της Δύσης, το ΝΑΤΟ.

Με βαριές εκφράσεις η Γαλλία επιμένει στην ανοιχτή ρήξη με Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη συμφωνία AUKUS και την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει παραγγελία -μαμούθ γαλλικών υποβρυχίων.

Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι είχαν ενημερώσει το Παρίσι για τις προθέσεις τους, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο αυτό δεν έχει κατευνάσει τη γαλλική οργή.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στο France 2, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (φώτο), εξήγησε την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους Γάλλους πρέσβεις από Αυστραλία και ΗΠΑ:

«Είναι συμβολική κίνηση. Υπήρχε ένα ψέμα, υπήρχε διπροσωπία, υπήρξε μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης και περιφρόνηση, οπότε τα πράγματα δεν πάνε καλά μεταξύ μας, καθόλου. Σημαίνει ότι υπάρχει κρίση. Υπάρχει λοιπόν μια συμβολική πτυχή: ανακαλέσαμε τους πρέσβεις μας για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και να δείξουμε στους πρώην εταίρους μας τη βαθιά μας δυσαρέσκεια, η κρίση είναι βαθιά.»

Από την οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών δεν ξέφυγε ούτε η Μεγάλη Βρετανία.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Γαλλία δεν ανακάλεσε και τον πρέσβη από το Λονδίνο, αφού η Βρετανία είναι το τρίτο μέρος της συμφωνίας AUKUS, απάντησε ότι για την Μ. Βρετανία «γνωρίζουμε τον μόνιμο οπορτουνισμό της» και προσέθεσε «η Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε αυτή την υπόθεση».



Η συμφωνία AUKUS απειλεί το ΝΑΤΟ

Η συμφωνία AUKUS προβλέπει δημιουργία μιας ευρείας εταιρικής σχέσης ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού μεταξύ ΗΠΑ- Αυστραλίας- Μ. Βρετανίας, καθώς και ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων από την ίδια την Αυστραλία.

Αν και «γεννήθηκε» για να ενισχύσει την αμυντική συμμαχία μεταξύ δυτικών δυνάμεων απέναντι στην Κίνα, η συμφωνία AUKUS κινδυνεύει να «τινάξει» στον αέρα τον πυλώνα της συμμαχίας της Δύσης, το ΝΑΤΟ.

«Στην επόμενη Σύνοδο στη Μαδρίτη θα συζητηθεί ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας στο France 2. «Προφανώς αυτό που συνέβη, θα επηρεάσει αυτόν τον προσανατολισμό.»

Η συμφωνία για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας υπεγράφη το 2016. Η αξία της έφτανε τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε χαρακτηριστεί «το συμβόλαιο του αιώνα».

Η κατασκευή των υποβρυχίων είχε, ήδη, ξεκινήσει στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr