Spiegel: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ»

Ε.Ε., Διοικητικό Δικαστήριο της Βρέμης, Bamf, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, Spiegel
Πρόσφυγες στην Ελευσίνα
«Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν «τον σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης», αποφάνθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο της Βρέμης. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία...»

Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βρέμης, η Ελλάδα δεν είναι χώρα στην οποία διασφαλίζονται τα βασικά και ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Ως εκ τούτου, ένας πρόσφυγας μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να υποβάλει δεύτερη αίτηση ασύλου στη Γερμανία, ακόμη κι αν η Ελλάδα του είχε υποσχεθεί προηγουμένως προστασία. Το δικαστήριο ανακοίνωσε αυτή την απόφαση την Πέμπτη.

Εάν οι πρόσφυγες επιστρέψουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν «τον σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης», ανέφερε το δικαστήριο. Αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ενάγων από τη Συρία έλαβε άσυλο στην Ελλάδα το 2018. Το 2019, φέρεται να ταξίδεψε στη Γερμανία και υπέβαλε άλλη μια αίτηση ασύλου. Αυτό απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) επειδή σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ μόνο ένα κράτος μπορεί να παρέχει προστασία. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Βρέμης αποφάσισε αναλόγως σε πρώτο βαθμό.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) είδε την υπόθεση διαφορετικά: Στην Ελλάδα, οι Σύριοι απειλούνται με παρατεταμένη έλλειψη στέγης, δεν θα μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην και δεν θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα. Γι' αυτό η Bamf πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία ασύλου στη Γερμανία.

Το OVG δεν επέτρεψε έφεση κατά αυτής της απόφασης από τον Νοέμβριο. Η Bamf έχει ακόμα τον τρόπο να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο με καταγγελία μη αποδοχής.

Το Spiegel και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν περάσει μήνες ερευνώντας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κροατία. Η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι η κροατική αστυνομία επέμβασης και οι ειδικές μονάδες της ελληνικής ακτοφυλακής κακομεταχειρίζονται συστηματικά τους αιτούντες άσυλο και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν σε μυστικές επιχειρήσεις, ώστε να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.
πηγή: spiegel.de 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου