Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οι ανισότητες μεταξύ ισχυρών και αδύναμων θέτουν τις διαχωριστικές γραμμές» (video)

Βουλή, Προϋπολογισμός 2022, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΣΥΡΙΖΑ, οικονομική κρίση, πανδημία, ανάπτυξη,

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την κρισιμότητα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορούμε να μην αφουγκραζόμαστε την ανησυχία του κόσμου. Πρέπει να δώσουμε λύσεις πολιτικές για να μετατρέψει το φόβο, την αγωνία, την ανασφάλεια, σε πολιτική.......».
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την κρισιμότητα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορούμε να μην αφουγκραζόμαστε την ανησυχία του κόσμου. Πρέπει να δώσουμε λύσεις πολιτικές για να μετατρέψει το φόβο, την αγωνία, την ανασφάλεια, σε πολιτική. Να πολεμήσουμε τον φόβο με την ελπίδα. Να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια με κοινωνικές πολιτικές που και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και θα τους ενδυναμώσουν. Να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση που έχει στη μετα-δημοκρατική εποχή, ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους, με περισσότερα δικαιώματα. Δεν είναι Σοσιαλισμός, αλλά είναι μια καλή αρχή», είπε καταλήγοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι μισθοί δεν ακολουθούν την παραγωγικότητα - Η μείωση φόρων δεν φέρνει ανάπτυξη - Χαμηλές επενδύσεις επί 20 χρόνια παγκοσμίως - Να δώσουμε λύσεις πολιτικές

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 το Σάββατο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του επιτελικού κράτους είναι οι απευθείας αναθέσεις. Δεν έχει όμως συγκριτικό πλεονέκτημα για να βρει τον κατάλληλο "αυτοφωράκια" για να εξηγήσει τι έγινε με την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα», για να αναφερθεί στη συνέχεια στον προϋπολογισμό του 2022, για τον οποίο όπως είπε «έχουμε καταθέσει επιχειρήματα, δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Προσωπικά, κατέθεσα διαγράμματα που αποδομούν όλο το αφήγημά σας. Θα καταθέσω ξανά μόνο ένα, γιατί δεν φαίνεστε ούτε καν να αναφέρεστε σε αυτό»:
  • οι πιο φτωχοί, το 50% της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν μόνο 2% του πλούτου και 8,5% του εισοδήματος
  • οι πιο πλούσιοι, το 10%, έχουν 76% του πλούτου και 52% του εισοδήματος
«Σαν να μην σας αφορά, σαν να μην σας νοιάζει αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, θυμίζοντας ότι έχει καταθέσει αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι:
  • οι μισθού δεν ακολουθούν πια την παραγωγικότητα
  • όταν μειώνονται οι ανώτατοι συντελεστές φορολογίας, ο φόρος επί των κερδών, δεν αυξάνεται η ανάπτυξη
  • οι επενδύσεις παγκοσμίως είναι σε χαμηλό επίπεδο επί 20 χρόνια με τις ίδιες πολιτικές
«Από αυτά προκύπτουν οι διαχωριστικές γραμμές» που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, «ιδιαίτερα για τις ανισότητες», όπως υπογράμμισε.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την κρισιμότητα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορούμε να μην αφουγκραζόμαστε την ανησυχία του κόσμου. Πρέπει να δώσουμε λύσεις πολιτικές για να μετατρέψει το φόβο, την αγωνία, την ανασφάλεια, σε πολιτική. Να πολεμήσουμε τον φόβο με την ελπίδα. Να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια με κοινωνικές πολιτικές που και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και θα τους ενδυναμώσουν. Να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση που έχει στη μετα-δημοκρατική εποχή, ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους, με περισσότερα δικαιώματα. Δεν είναι Σοσιαλισμός, αλλά είναι μια καλή αρχή», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος.

Νωρίτερα ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις τοποθετήσεις εκπροσώπων άλλων κομμάτων ως προς τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική. Ειδική μνεία έκανε στην αναφορά του Γ. Παπανδρέου για «προσκλητήριο προς όλους» για την οποία είπε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε προσκλητήριο προς όλους. Ποιες είναι οι κοινωνικές αναφοράς για να αλλάξει τα πράγματα; Προφανώς, με αυτά τα στοιχεία και τις ανισότητες, δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι, αλλά και αυτοί που κερδίζουν. Πρέπει ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛΛ να κατανοήσουν ότι πρέπει να ξαναβρούν το νήμα με τα λαϊκά κινήματα που έφεραν αλλαγές στη "χρυσή εποχή". Να αποφασίσει πόσο φεύγει από την εποχή του Σημίτη, του Κλίντον, του Μπλερ, όπου έγινε η νεοφιλελεύθερη συναίνεση, που έχει αυτά τα αποτελέσματα κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν μπορεί να έχετε μόνο τεχνοκρατική γλώσσα, αν είναι να αλλάξουν τα πράγματα».

Απευθυνόμενος στο Μέρα25, σημείωσε ότι το θέμα του χρέους που είναι πράγματι σοβαρό, «το βάζετε περίπου όπως βάζει το ΚΚΕ το Σοσιαλισμό. Ότι χωρίς να λυθεί μια και καλή, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Δεν είναι μόνο ότι αυτό δεν παίρνει υπόψιν τους συσχετισμούς, το πώς το κάνεις αυτό με ευρωπαϊκές συμμαχίες. Δεν δίνει καν ελπίδα ότι στο μεταξύ μπορούμε να κάνουμε πολλά. Για τα δικαιώματα, την οικολογία, το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr