Κρεμλίνο: Ο Πούτιν έχει την πρόθεση να προβεί σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,

Ο Πούτιν επεσήμανε την 1η Φεβρουαρίου ότι η άλλη πλευρά αγνόησε τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Μόσχας. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο, παραπλάνησε τη Ρωσία λέγοντας ότι δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά...

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN.

«Η Ουκρανία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος εγγυήσεων ασφάλειας για τη Ρωσία και, φυσικά, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέκαθεν υποστήριζε να ακολουθηθεί ο δρόμος της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πεσκόφ υπενθύμισε τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη που προτείνει η Ρωσία.

Στα τέλη του 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε τις προτάσεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, στις οποίες, ειδικότερα, προτρέπει την Ουάσιγκτον να αποκηρύξει αμοιβαία την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός εθνικό έδαφος και να επαναπατρίσουν όσους έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Επιπλέον, προτείνει να επιστρέψει η Ατλαντική Συμμαχία στις θέσεις του 1997, να δεσμευτεί να σταματήσει την επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά και να αποκλείσει την είσοδο των εθνών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα της Ουκρανίας.

Στις 26 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπέβαλαν τις γραπτές απαντήσεις τους στη ρωσική πρωτοβουλία.

Ο Πούτιν επεσήμανε την 1η Φεβρουαρίου ότι η άλλη πλευρά αγνόησε τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Μόσχας. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο, παραπλάνησε τη Ρωσία λέγοντας ότι δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά και τα έγγραφά του δεν αναφέρουν τίποτα για την πολιτική ανοιχτών θυρών, επομένως θα μπορούσε να αρνηθεί να δεχτεί την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στην ισπανική εφημερίδα El País, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία για την ασφάλεια στην Ευρώπη με τη Ρωσία, καθώς και να κλείσουν την πόρτα για μια μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο παράγοντες πρόσφεραν στη Μόσχα «να διαπραγματευτεί συμφωνίες αφοπλισμού και μέτρα εμπιστοσύνης σε διαφορετικά φόρουμ», συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και η Ουκρανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε φερόμενη προετοιμασία για εισβολή. Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι δεν απειλεί κανέναν και εκφράζοντας ταυτόχρονα έντονες ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει επίσης αναφέρει ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στρατεύματα εντός των εδαφών της.

Η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ένα πολύ ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και συμμαχίας. Η Μόσχα προσέφερε προηγουμένως προτάσεις εγγύησης ασφαλείας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, προτείνοντας περιορισμούς στις αναπτύξεις στρατευμάτων και πυραύλων και προτείνοντας στο μπλοκ να σταματήσει να επεκτείνεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ωστόσο, η συμμαχία τόνισε ότι θα διατηρήσει τις πολιτικές της «ανοικτών θυρών».

πηγή: sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου