Αλεξάνταρ Βούτσιτς; «Η Σερβία θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη και δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ΝΑΤΟ,

«Νομίζω ότι η Σερβία πρέπει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, να προστατεύσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και να αναπτύξει τον στρατό της», είπε ο Σέρβος πρόεδρος

Η Σερβία θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο κράτος και δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, στην προεκλογική συγκέντρωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στην Μπάκα Παλάνκα την Κυριακή.

"Κάποιος είπε: «Ποτέ μην λες ποτέ, ίσως γίνουμε κάποια στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ». Αλλά εγώ λέω: «δεν χρειάζεται να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι η Σερβία πρέπει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, να προστατεύσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και να αναπτύξει τον στρατό της», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του στην προεδρική κούρσα, δεν κατέστρεψε τον σερβικό στρατό, αλλά τον ενίσχυσε.

"Ενισχύουμε τον στρατό μας για να υπερασπιστούμε τον ουρανό μας, τη γη μας, τους εαυτούς μας και να μην εξαρτόμαστε ποτέ από κανέναν εκτός από τον λαό μας. Αυτή είναι η πολιτική μας", τόνισε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​τότε φιλοδυτική ηγεσία της Σερβίας δήλωσε ότι ο οπλισμός του στρατού ήταν ξεπερασμένος. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του αμυντικού συστήματος, αποφασίστηκε τότε η πώληση στρατιωτικών πεδίων εκπαίδευσης, στρατώνων και άλλων εγκαταστάσεων και αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων για επανατήξη. Τεθωρακισμένα οχήματα (κυρίως τανκς - T-55) λιώνονταν για αρκετά χρόνια στο σερβικό μεταλλουργικό εργοστάσιο Zhelezara Smederevo, το οποίο αγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία US Steel. Μετά την τήξη των σερβικών τεθωρακισμένων οχημάτων, η US Steel πούλησε τη μη κερδοφόρα πλέον χαλυβουργία στη σερβική κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2012 για το συμβολικό ποσό του 1$.

Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2017, το 2005 αποφασίστηκε να πουληθούν 200 άρματα μάχης T-55, 121 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M60, 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα M36, 88 οβίδες M38 (122 mm). ), 36 αντιαεροπορικές αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού ZSU-57-2. Η πώληση πραγματοποιήθηκε αφού τα όπλα καταχωρήθηκαν ως δευτερεύουσες πρώτες ύλες, αναφέρει το έγγραφο. Επίσης το 2003, το 2005 και το 2008 αποφασίστηκε η καταστροφή 9.218 αντιαρματικών πυραύλων 9M32M (Strela-2) και 420 εκτοξευτών για το σύστημα Strela-2. Το 2003, διέθεσαν 23.000 φορητά όπλα και 91 πυροβόλα όπλα διαμετρήματος 20 mm και 30 mm.

Η απόρριψη των όπλων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου