Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Nέα διαμεσολαβητική προσπάθεια στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη Σι Τζινπίνγκ - Εμανουέλ Μακρόν - Όλαφ Σολτς

ΚΙΝΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΪΑ, τηλεδιάσκεψη, Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς

Τηλεδιάσκεψη Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς για μία νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο...

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε χθες Τρίτη τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο. Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο. Όλαφ Σολτς για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος των μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών και της πανδημίας, αόρατες και οι δύο εδώ και έναν αιώνα, έχει φέρει πολλαπλές παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται πολύ κοινή κατανόηση για την προώθηση της ειρήνης, την επιδίωξη ανάπτυξης και την προώθηση της συνεργασίας, ο Σι είπε ότι πρέπει να επωμιστούμε την ευθύνη μας για να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα και βεβαιότητα σε έναν ταραγμένο και ρευστό κόσμο.

Ο Σι είπε ότι είναι σημαντικό για τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον διάλογο, να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεργασία και να προωθήσουν τη σταθερή και διαρκή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Η ανάπτυξη της Κίνας θα δημιουργήσει ευρύτερο χώρο για τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει, βάσει της αρχής του αμοιβαίου οφέλους και της κερδοφορίας, να εμβαθύνουν περαιτέρω τις πράσινες και ψηφιακές συνεργασίες καθώς και την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολυμέρεια και να προωθήσουν τη μεγάλη παγκόσμια ατζέντα, πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς συνεχάρησαν την Κίνα για την επιτυχή διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, λέγοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κάθε χώρα που ενεργεί μόνη της θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η ευρωπαϊκή πλευρά εκτιμά τον σημαντικό και θετικό ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την Κίνα για την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της δημόσιας υγείας και άλλων μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, ανέφεραν.Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας και να προωθήσει τις σχέσεις Γαλλίας-Κίνας, Γερμανίας-Κίνας και ΕΕ-Κίνας.

Οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το βασικό θέμα της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν και ο Σολτς μοιράστηκαν την αξιολόγηση και τις θέσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν την επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και δίνοντας μια ευκαιρία στην ειρήνη, σημείωσαν.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ευχαρίστησαν την Κίνα για την πρωτοβουλία της σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση και δήλωσαν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα για να προωθήσουν τις συνομιλίες για ειρήνη και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης που μπορεί να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Ο Σι τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανησυχητική και η κινεζική πλευρά είναι βαθιά θλιμμένη από το ξέσπασμα του πολέμου ξανά στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται πλήρως, οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης πρέπει να υποστηριχθεί, είπε.

Το πιεστικό καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμα και να ξεφύγει από τον έλεγχο, τόνισε ο Σι.

Η Κίνα επαινεί τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γαλλίας και της Γερμανίας για την Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα παραμείνει σε επικοινωνία και συντονισμό με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ και, υπό το φως των αναγκών των εμπλεκόμενων μερών, θα εργαστεί ενεργά μαζί με τη διεθνή κοινότητα .

Ο Σι τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε από κοινού τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να επιφέρουν ειρηνικά αποτελέσματα.

Πρέπει να ζητήσουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει προτείνει μια πρωτοβουλία έξι σημείων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία περαιτέρω προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρέπει να συνεργαστούμε για να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι οι σχετικές κυρώσεις θα επηρεάσουν τα παγκόσμια οικονομικά, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη καταστραφεί από την πανδημία. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά ένα όραμα κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας, είπε ο Σι.

Η Κίνα υποστηρίζει τη Γαλλία και τη Γερμανία στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας για τα συμφέροντα και τη διαρκή ασφάλεια της Ευρώπης, και υποστηρίζοντας τη στρατηγική της αυτονομία, είπε.

Η Κίνα θα χαρεί να δει ισότιμο διάλογο μεταξύ της ΕΕ, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Σι.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου