Γαλλία: Διχασμένοι, όσο ποτέ, οι ψηφοφόροι στον 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών - Φαβορί ο Μακρόν, αλλά πιθανή και νίκη της Λεπέν

Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν,
Ο 2ος γύρος των προεδρικών εκλογών έφερε Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη Μαρίν ΛεΠέν στις 24 Απριλίου

Αύριο, Κυριακή, 24 Απριλίου, η Γαλλία θα επιλέξει ανάμεσα στα δύο ριζικά διαφορετικά σχέδια που προτείνει ο Εμμανουέλ Μακρόν, που περιγράφεται ως φιλελεύθερος και εκπρόσωπος της ελίτ, και την υποψήφια της ακροδεξιάς, ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι το φαβορί στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών την Κυριακή 24 Απριλίου, αλλά η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να απορριφθεί ακαταμάχητα, καθώς οι Γάλλοι φαίνονται πιο διχασμένοι από ποτέ.

Αύριο, Κυριακή 24 Απριλίου, η Γαλλία θα επιλέξει ανάμεσα στα δύο ριζικά διαφορετικά σχέδια που προτείνει ο Εμμανουέλ Μακρόν, που περιγράφεται ως φιλελεύθερος και εκπρόσωπος της ελίτ, και την υποψήφια της ακροδεξιάς, ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν. 

Φαβορί ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η νίκη της Μαρίν Λεπέν παραμένει πιθανή

Οι προθέσεις ψήφου δείχνουν πλεονέκτημα υπέρ του απερχόμενου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, με πολύ μικρότερο χάσμα μεταξύ των υποψηφίων από το 2017. Τότε είχε το πλεονέκτημα της καινοτομίας και δεν συγκέντρωσε τόση δυσαρέσκεια και κριτική όπως σήμερα.

Εκείνη την εποχή, η κ. Λεπέν πάλευε ακόμη με μια πολύ αρνητική εικόνα, που θεωρούνταν λαμπαδηδρόμος της γαλλικής ακροδεξιάς και κληρονόμος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν.

Στο μεταξύ, έχει μετριάσει τις πιο ριζοσπαστικές απόψεις της και δεσμεύτηκε να μην βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ, εάν εκλεγεί, αλλά να αλλάξει το μπλοκ «από μέσα».

Επιπλέον, εστιάζοντας την εκστρατεία της περισσότερο στο θέμα της αγοραστικής δύναμης, το πρωταρχικό μέλημα των Γάλλων, έχει κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος με τις εργατικές τάξεις.

Ομοίως, η άφιξη στο πολιτικό τοπίο του ακροδεξιού υποψηφίου κατά της μετανάστευσης Ερίκ Ζεμούρ ολοκλήρωσε την «αποδαιμονοποίηση» της κυρίας Λεπέν και του κόμματός της στα μάτια πολλών Γάλλων.

Σε συνέντευξη στο France Inter αυτή την εβδομάδα, ο Μπρις Τεντουριέ, πολιτικός επιστήμονας και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos France, είπε ότι «υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα» για τον κ. Μακρόν. Αλλά «μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Εμανουέλ Μακρόν [όπως το 2017] είναι πολύ απίθανη» σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, η νίκη της Μαρίν Λεπέν είναι ακόμα πιθανή και αυτή η προοπτική προκαλεί ρίγη στους διαδρόμους της ευρωπαϊκής εξουσίας στις Βρυξέλλες, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας έκαναν ένα σπάνιο βήμα με μια ανοιχτή επιστολή, την Πέμπτη (21 Απριλίου), κάλεσαν τους Γάλλους ψηφοφόρους να επανεκλέξουν τον Μακρόν, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV EFE, παραβιάζοντας τη μακροχρόνια παράδοση για εθνικές εκλογές άλλης χώρας.

Ο κ. Teinturier προσδιορίζει τρεις προϋποθέσεις προκειμένου η κυρία Λεπέν να έχει την ευκαιρία να εκλεγεί: 

Πρώτα απ 'όλα, οι ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι, και που τελικά επιλέγουν να ψηφίσουν στον δεύτερο, θα έπρεπε να το κάνουν «περισσότερο για τη Μαρίν Λεπέν παρά για τον Εμανουέλ Μακρόν» .

Όσο για τους ψηφοφόρους του Μελανσόν, «είναι απαραίτητο [να ψηφίσουν] τόσο για τη Μαρίν Λεπέν όσο και για τον Εμανουέλ Μακρόν» , για να δοθεί η ευκαιρία στον ακροδεξιό υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές.

Σε αυτό το σημείο, περίπου το ένα τρίτο όσων ψήφισαν τον κ. Μελανσόν δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον νυν πρόεδρο και ένας στους πέντε τη Μαρίν Λεπέν. Προς το παρόν, οι υπόλοιποι μισοί θέλουν να απέχουν ή να ψηφίσουν κενά ή άκυρα.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά με το 2017, όταν οι μισοί από τους ριζοσπαστικούς αριστερούς ψηφοφόρους πήγαν στον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο και λιγότεροι από ένας στους δέκα επέλεξαν την κ. Λεπέν.

Τέλος, μια πιο αδύναμη κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κ. Μακρόν στον πρώτο γύρο θα ωφελήσει τον αντίπαλό του.

Έτσι, «η νίκη της Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να αποκλειστεί», καταλήγει ο κ. Teinturier, και θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη συμμετοχή που τελικά παρατηρήθηκε.

Η τακτική και των δύο πλευρών

Στον απόηχο του δεύτερου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν άρχισαν να διαγράφουν τις ελλείψεις τους, υιοθετώντας δύο διαφορετικές στρατηγικές .

Ο κ. Μακρόν επέλεξε την άμεση επαφή με τους πολίτες κινούμενος στο έδαφος σε μια προσπάθεια να δείξει εγγύτητα με τους ανθρώπους - σε πλήρη αντίθεση με την χαμηλών τόνων εκστρατεία του στον πρώτο γύρο.

Η κ. Λεπέν προσπάθησε να «προεδρεύσει» την εικόνα της, μέσω πολύωρων θεματικών συνεντεύξεων τύπου, για να αποπλανήσει τους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας.

Μετά τον δεύτερο γύρο, «τρίτος γύρος»;

Αλλά η ψηφοφορία της Κυριακής είναι μόνο το πρώτο μισό της γαλλικής εκλογικής ανασύνθεσης. Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη το βλέμμα τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα και ως εκ τούτου έχουν ήδη χαρακτηριστεί από ορισμένους ειδικούς ως «τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών.

Τότε είναι που η συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει, εάν οι Γάλλοι επιλέξουν μια πλειοψηφία στη Συνέλευση που είναι εχθρική προς τον νέο αρχηγό κράτους. Εάν αυτό συνέβαινε, η εξουσία του εκλεγμένου προέδρου θα μειωνόταν, ο Εμανουέλ Μακρόν ή η Μαρίν Λεπέν θα αναγκάζονταν να συμβιώσουν με μια κυβέρνηση που φέρει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου