Γιούτα Ουρπιλάινεν: «Οι φιλικές προς τη Ρωσία χώρες δεν πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Jutta Urpilainen, Γιούτα Ουρπιλάινεν, Σχέσεις με Ρωσία, Φιλορωσικές χώρες Ε.Ε.,

Η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει πέρα από τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία και να ενισχύσει τις παγκόσμιες εταιρικές της σχέσεις, οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας ή απέχουν από την ψηφοφορία κατά της χώρας στον ΟΗΕ δεν θα πρέπει να «τιμωρούνται» δήλωσε επίσης η Φινλανδή επίτροπος.


Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας ή απέχουν από την ψηφοφορία κατά της χώρας στον ΟΗΕ δεν θα πρέπει να «τιμωρούνται», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν (Jutta Urpilainen), σε σεμινάριο για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ελσίνκι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το euractiv.

Η ΕΕ πρέπει να κοιτάξει πέρα από τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία και να ενισχύσει τις παγκόσμιες εταιρικές της σχέσεις, δήλωσε επίσης η Φινλανδή επίτροπος. Η περικοπή της στήριξης και της βοήθειας που ρέει προς αυτές τις χώρες δεν τίθεται σε καμία περίπτωση, είπε η ίδια. Η ΕΕ παρείχε αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 67 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

«Δεν πιστεύω ότι θα ήταν σωστός τρόπος να ενισχυθούν οι εταιρικές σχέσεις και να προσδεθούν οι χώρες αυτές στις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει να αποφευχθεί η πόλωση μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Φινλανδίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE interview, η Επίτροπος διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η ΕΕ απέτυχε να χτίσει γέφυρες με την αφρικανική ήπειρο, ακόμη και αν χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα, το Σουδάν και η Ερυθραία αποδείχθηκαν φιλορωσικές κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου.

«Μου είναι δύσκολο να το θεωρήσω αυτό ως αποτυχία. Κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις υπό τις δικές της προϋποθέσεις. Προφανώς, ελπίζουμε όσο το δυνατόν σε περισσότερες χώρες να προσχωρήσουν στη συμμαχία κατά της Ρωσίας και να καταδικάσουν απερίφραστα τις ενέργειές της. Για το σκοπό αυτό εργαζόμαστε καθημερινά», δήλωσε επίσης η Ουρπιλάινεν.

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόληψη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ενώ η ΕΕ συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην αφρικανική ήπειρο, η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η ένωση να συμβάλει στην προώθηση της παραγωγής τροφίμων εκεί, δήλωσε επίσης η Ουρπιλάινεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου