Ο Π.Ο.Υ. καλεί έκτακτη συνεδρίαση για το ξέσπασμα του ιού της "Ευλογιάς των Πιθήκων"

Monkeypox Virus, Ευλογιά των Πιθήκων, Ιογενής λοίμωξη, κρούσματα,

Η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις μολυσματικές ασθένειες και τους κινδύνους επιδημίας (STAG-IH) θα συζητήσει αυτό το θέμα.

Η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιδημιολογία και τους Επιδημιολογικούς Κινδύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την Ευλογιά των Πιθήκων (Monkeypox Virus).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού της Ευλογιάς των Πιθήκων.

Διεθνώς στην Ευρώπη, η γρίπη των πιθήκων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ασθένεια, η οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μεταδίδεται με στενή επαφή. Έχουν γίνει ρυθμίσεις για αυτήν την έκτακτη συνάντηση.

Με τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων να αναφέρονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόσφατη εμφάνιση και η ταχέως εξαπλούμενη ασθένεια των πιθήκων.

Η ασθένεια είναι μια ιογενής λοίμωξη που είναι κοινή στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Αν και περισσότεροι από 100 άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύεται ότι έχουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλοι. 

Ευλογιά των Πιθήκων: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον νεόφερτο ιό

Η σπάνια ιογενής λοίμωξη συνήθως αφορά χώρες της Αφρικής και η αναφορά κρουσμάτων εκτός αυτής έχει προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες και εθνικές υγειονομικές αρχές.

Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» καλεί ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.  Στην Ελλάδα ερευνάται το γνωστό ύποπτο κρούσμα  του τουρίστα από την Κεφαλονιά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα. Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί έως τώρα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. (Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενός ασθενούς τουρίστα από την Κεφαλλονιά θα ανακοινωθούν αύριο)

Ο Καναδάς διερευνά περισσότερα από 12 ύποπτα κρούσματα στην περιοχή του Μόντρεαλ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν εντοπίσει περισσότερα από 40 πιθανά και επιβεβαιωμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ευλογίας των πιθήκων σε εννέα ασθενείς και η Ιταλία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα που αφορά σε άνδρα που είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού στον Καναδά, με τις αμερικανικές αρχές να διερευνούν αν σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τα ευρωπαϊκά κρούσματα.
 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης αναφέρει ότι πολλά κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Όλοι οι ασθενείς που έχουν εντοπιστεί στην Πορτογαλία είναι σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της μεσογειακής χώρας νεαροί κυρίως άνδρες με δερματικές αλλοιώσεις από την ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας, με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται σταθερή. Οι πορτογαλικές αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν οι άνδρες αυτοί έχουν ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανική χώρα, ή αν συνδέονται κάπως με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία ή άλλου.

Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που η ευλογία των πιθήκων θεωρείται ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι συνήθεις οδοί μετάδοσης του ιού είναι μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, προσωπικά τους είδη όπως ρουχισμός ή κλινοσκεπάσματα και καθώς και με απευθείας επαφή με σωματικά υγρά (μικροσταγονίδια, αίμα κ.λπ.) πασχόντων.

Η αφετηρία κρουσμάτων 

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές (UKHSA) ήταν οι πρώτες που ανέφεραν κρούσμα της ευλογίας των πιθήκων στην Ευρώπη στις 7 Μαΐου, σε άτομο που είχε πρόσφατα επιστρέψει στην χώρα από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν εντοπιστεί συνολικά εννέα κρούσματα. Τα δυο πιο πρόσφατα – ένα στο Λονδίνο και ένα στη Νότιοανατολική Αγγλία – δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει τον ιό εντός της χώρας.

Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εφιστούν την προσοχή των πολιτών στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δερματικών αλλοιώσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα συμπτώματα

Η ευλογία των πιθήκων συνδέεται με την ευλογία, ιογενή λοίμωξη που εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1980.  Η νόσηση διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, το βασικό σύμπτωμα της ευλογίας των πιθήκων, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι δερματικές αλλοιώσεις περνούν από μια άσχημη διαδικασία ωρίμανσης, από ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), μετά φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και στη συνέχεια σχηματίζουν κρούστα πριν τελικά εξαλειφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου