Τουρκία: Πάνω από 73% ο ετήσιος πληθωρισμός - Στη δίνη βαθιάς πληθωριστικής κρίσης.

DW, Ανδρέας Ρομπόπουλος, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, Ερντογάν,

Στο 73,5% ανήλθε  ο ετήσιος πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία του κράτους στην Τουρκία. Μόνο τον μήνα Μάιο σημειώθηκε αύξηση κατά 3%


Στη δίνη βαθιάς πληθωριστικής κρίσης η Τουρκία. Στα σοβαρά εγχώρια οικονομικά προβλήματα έρχονται να προστεθούν η ενεργειακή και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Στο 73,5% ανήλθε  ο ετήσιος πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία του κράτους στην Τουρκία. Μόνο τον μήνα Μάιο σημειώθηκε αύξηση κατά 3%.

Όμως πολύ πιο ανησυχητικός είναι ο δείκτης πληθωρισμού της εγχώριας παραγωγής, που ανήλθε 132,6%. Πράγμα που σημαίνει ότι μέρος του κόστους προσωρινά έχει απορροφηθεί από την χονδρική ή την λιανική. Ακόμη πιο σοβαρό φαίνεται ότι και για τον Μάιο που ο πληθωρισμός συγκριτικά φαντάζει χαμηλότερος του μέσου όρου του τελευταίου έτους, στην παραγωγή αγγίζει το 9%.

Εσωτερικά προβλήματα που διογκώνονται από διεθνείς περιστάσεις

Αν δούμε μόνο τα στοιχεία του 2022, δηλαδή την μεταβολή από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, τα στοιχεία είναι και πάλι αποθαρρυντικά. Μόνο σε 5 μήνες η αύξηση είναι πάνω από 51%.

Είναι ξεκάθαρο ότι στα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας έχει προστεθεί το βάρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον και η επισιτιστική κρίση,  με ότι αυτό συνεπάγεται για το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν στους μήνες που απομένουν για τις εκλογές του 2023.

Παράγοντας που δίνει  έρεισμα στην τουρκική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι κάθε χρόνο που περνά κάνει τον λαό όλο και πιο φτωχό.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου