Monkeypox: Δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν ότι η "ευλογιά των πιθήκων" θα εξελιχθεί σε πανδημία, διαβεβαιώνει ο Π.Ο.Υ.

Monkeypox, WHΟ, ΠΟΥ, Ευλογιά των Πιθήκων, Πανδημία,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για την "ασυνήθιστη" αυτή κατάσταση, αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος, προς το παρόν, γαι την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς και την εξέλιξη σε πανδημία...


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε την Δευτέρα, ότι δεν υπάρχει φόβος προς το παρόν ότι η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πέραν των αφρικανικών χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία.

"Προς το παρόν, δεν ανησυχούμε για μια παγκόσμια πανδημία". "Είναι ακόμη δυνατό να σταματήσει αυτή η επιδημία προτού επεκταθεί", σημείωσε η ειδική του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων Ρόζαμουντ Λιούις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της υποβλήθηκε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από τις 7 Μαΐου που η Βρετανία ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, περίπου 400 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ σε σχεδόν είκοσι χώρες στις οποίες συνήθως δεν υπάρχει ο ιός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για την "ασυνήθιστη" αυτή κατάσταση, αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού.

Η ευλογιά των πιθήκων συνδέεται με την ευλογιά, η οποία προκαλούσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο κάθε χρόνο πριν από την εξάλειψή της το 1980.

Ωστόσο η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο ήπια και η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλεται αναρρώνει σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Στα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνονται υψηλός πυρετός, πρήξιμο στους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με αυτό της ανεμοβλογιάς.

 


Τι είναι η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων;

H ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλει τους πιθήκους, τα τρωκτικά και άλλα ζώα και σπάνια καταγράφονται κρούσματα σε ανθρώπους.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένας ορθοποξικός ιός που προκαλεί μια ασθένεια με συμπτώματα παρόμοια, αλλά λιγότερο σοβαρά, με την ευλογιά. Ενώ η ευλογιά εξαλείφθηκε το 1980, η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να εμφανίζεται σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Αναγνωρίζονται δύο διακριτά clade: το clade της δυτικής Αφρικής και το clade της λεκάνης του Κονγκό, επίσης γνωστό ως clade της κεντρικής Αφρικής.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ζωονόσος: μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα κρούσματα εντοπίζονται συχνά κοντά σε τροπικά δάση όπου υπάρχουν ζώα που μεταφέρουν τον ιό. Ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων έχουν βρεθεί σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκίουρων, των αρουραίων λαθροθηρίας της Γκάμπιας, των κοιτώνων, των διαφορετικών ειδών πιθήκων και άλλων.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη, με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη αλυσίδα μετάδοσης να είναι 6 γενιές, που σημαίνει ότι το τελευταίο άτομο που μολύνθηκε σε αυτήν την αλυσίδα ήταν 6 κρίκους μακριά από το αρχικό άρρωστο άτομο. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά, βλάβες στο δέρμα ή σε εσωτερικές επιφάνειες του βλεννογόνου, όπως στο στόμα ή στο λαιμό, στα αναπνευστικά σταγονίδια και σε μολυσμένα αντικείμενα.

Η ανίχνευση ιικού DNA με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) είναι η προτιμώμενη εργαστηριακή εξέταση για την ευλογιά των πιθήκων. Τα καλύτερα διαγνωστικά δείγματα προέρχονται απευθείας από το εξάνθημα – δέρμα, υγρό ή κρούστες, ή βιοψία όπου είναι εφικτό. Οι μέθοδοι ανίχνευσης αντιγόνου και αντισωμάτων μπορεί να μην είναι χρήσιμες καθώς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των ορθοποξικών ιών.

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται με πυρετό, εκτεταμένο χαρακτηριστικό εξάνθημα και συνήθως διογκωμένους λεμφαδένες. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε την ευλογιά των πιθήκων από άλλες ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, η ψώρα, η σύφιλη και οι αλλεργίες που σχετίζονται με φάρμακα.

Η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. Το εμπύρετο στάδιο της νόσου διαρκεί συνήθως 1 έως 3 ημέρες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων), πόνο στην πλάτη, μυαλγία (μυαλγία) και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Το εμπύρετο στάδιο ακολουθείται από το στάδιο της έκρηξης του δέρματος, που διαρκεί 2 έως 4 εβδομάδες. Οι βλάβες εξελίσσονται από ωχρές κηλίδες (βλάβες με επίπεδη βάση) σε βλατίδες (ανυψωμένες σταθερές επώδυνες βλάβες) σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό) σε φλύκταινες (γεμάτες με πύον), ακολουθούμενες από κρούστες ή κρούστες.

Το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν κυμαινόταν μεταξύ 0 και 11% σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις και ήταν υψηλότερο μεταξύ των μικρών παιδιών.

Θεραπεία και πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων

Η θεραπεία των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων είναι υποστηρικτική ανάλογα με τα συμπτώματα. Διάφορες ενώσεις που μπορεί να είναι αποτελεσματικές κατά της μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αναπτύσσονται και δοκιμάζονται.

Η πρόληψη και ο έλεγχος της ανθρώπινης ευλογιάς των πιθήκων βασίζεται στην ευαισθητοποίηση στις κοινότητες και στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διακοπή της μετάδοσης.

Οι περισσότερες μολύνσεις από ανθρώπινη ευλογιά προέρχονται από μια πρωτογενή μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κρέας ζώων ή μέρη πρέπει να μαγειρεύονται σωστά πριν από το φαγητό.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένα υλικά. Θα πρέπει να φοράτε γάντια και άλλα μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό κατά τη φροντίδα των ασθενών, είτε βρίσκονται σε υγειονομική μονάδα είτε στο σπίτι.

Οι πληθυσμοί έχουν γίνει πιο ευαίσθητοι στην ευλογιά των πιθήκων ως αποτέλεσμα του τερματισμού του εμβολιασμού ρουτίνας κατά της ευλογιάς, ο οποίος πρόσφερε κάποια διασταυρούμενη προστασία στο παρελθόν. Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς με εμβόλιο ευλογιάς πρώτης γενιάς με βάση τον ιό της δαμαλίτιδας αποδείχθηκε ότι ήταν 85% αποτελεσματικός στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στο παρελθόν. Τα μέλη της οικογένειας και της κοινότητας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το προσωπικό του εργαστηρίου που εμβολιάστηκαν κατά της ευλογιάς στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν κάποια εναπομείνασα προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

με πληροφορίες από τον Π.Ο.Υ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου