Αποκλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο - Η Πρίστινα ανέστειλε τα μέτρα απαγόρευσης σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Σερβία, Κόσοβο, Ε.Ε., Ρωσία,
Να βάλει πινακίδες κυκλοφορίας Κοσόβου ζητούν οι αρχές από την σερβική μειονότητα
Η απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει σερβικά ταξιδιωτικά έγγραφα, οδήγησε Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να στήσουν οδοφράγματα. Η κρίση αποσοβήθηκε όταν η Πρίστινα προσωρινά οπισθοχώρησε.

Λάδι στη φωτιά στη μονίμως τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο έριξε η απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει από τα μεσάνυχτα σερβικά ταξιωτικά έγγραφα ζητώντας την έκδοση προσωρινού εγγράφου εισόδου. Εκτός αυτού ζητά από την σερβική μειονότητα να αλλάξει πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι του Κοσόβου απάντησαν με οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη Σερβία. Από ό,τι όλα δείχνουν ωστόσο, ο φόβος για νέα διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η διαμεσολάβηση ΕΕ και ΗΠΑ οδήγησαν την κυβέρνηση της Πρίστινας στην αναστολή της εφαρμογής για 30 μέρες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. 

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επικαλούνται για την απόφασή τους την αρχή της αμοιβαιότητας διότι όπως ισχυρίζονται εδώ και καιρό τα ταξιδιωτικά έγγραφα των Κοσοβάρων δεν αναγνωρίζονται στα σύνορα προς τη Σερβία, ενώ παράλληλα οι Κοσοβάροι υποχρεώνονται να εκδώσουν προσωρινά έγγραφα εισόδου.


«Να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν διένεξη»

Σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς απέδωσε την ευθύνη για την ένταση στην Πρίστινα: «Οι εκκλήσεις μας εισακούονται ολοένα και λιγότερο. Το αίτημά μου προς όλες τις πλευρές είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος. Απευθύνω έκκληση στους Αλβανούς να συνέλθουν και στους Σέρβους να αποφύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση. Αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο, να εξετάσουν προσεκτικά ότι συμβαίνει στην περιοχή και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν μια διένεξη».


Η Ε.Ε. χαιρετίζει την απόφαση του Κοσόβου να αναβάλλει το μέτρο που εξόργισε τη Σερβία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής εξαιτίας της έντασης που προκλήθηκε σε κοινότητες Σέρβων, με οδοφράγματα και επεισόδια με την αστυνομία.

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».


Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τις καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν με οδοφράγματα το απόγευμα χθες Κυριακή δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Προέβησαν στην κίνηση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με πινακίδες που θα εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου. Η Πρίστινα από τα μεσάνυχτα δεν θα αποδέχεται εξάλλου σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο.


Το ιστορικό των εντάσεων Σερβίας - Κοσόβου

Το Κόσοβο είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή στα Βαλκάνια και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το «μπαμ» στο Κόσοβο, που αυτή τη στιγμή είναι αναγνωρισμένο ως ανεξάρτητο κράτος από 98 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ελλάδα, θεωρούν παράνομη την απόσχισή του από την Σερβία.

Από το 1999 η περιοχή βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ, ενώ το 2008 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία από την Σερβία με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου