Σε αναταραχή το Ιράν με 36 νεκρούς: Ο στρατός απειλεί ότι θα βγει στους δρόμους - Αντισυλλαλητήρια οργανωμένα από το Θεοκρατικό καθεστώς (vid)

ΙΡΑΝ, Μαχσά Αμινί, συλλαλητήρια, αντισυλλαλητήρια,
Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία!

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.


Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα "αντιμετωπίσει τους εχθρούς" για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.

Μέχρι στιγμής 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα μκο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι "αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος".

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, "επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα" από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.


Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Η Ιρανική αστυνομία πυροβολεί απευθείας διαδηλωτές

Οι ακτιβιστές έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου φαίνεται ότι η αστυνομία πυροβολεί απευθείας Ιρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφραζαν οργή για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στην αστυνομία ηθικής.

Σε ένα βίντεο, οι αστυνομικές δυνάμεις ακούστηκαν πίσω από ένα μεγάφωνο να προειδοποιούν τους διαδηλωτές ότι θα πυροβολήσουν λίγα δευτερόλεπτα πριν το κάνουν. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις αναφορές, αλλά αρνήθηκαν νωρίτερα ανάμειξη στις δολοφονίες, κατηγορώντας για τους θανάτους «εισβολείς, σαμποτέρ και τρομοκράτες».

Ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημος αριθμός νεκρών, η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα το εξωτερικό μέτρησε τουλάχιστον 50 θανάτους έως τις 23 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων πολλοί ανήλικοι .

«Θα σταθούμε στη θέση μας στους δρόμους μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της χώρας μας», είπε ο Σαλίμ Χαγκίγκι σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής, λιγότερο από μία ημέρα μετά τη δολοφονία του 16χρονου γιου του Μίλαν στη βορειοδυτική πόλη. της Oshnavieh.

Την όγδοη ημέρα των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής ταραχών και στρατιωτικών δυνάμεων Basij στις συντηρητικές πόλεις Mashhad και Qom, καθώς και σε Karaj, Tabriz, Ardebil, Rasht, Varamin. και Σαναντάι.

Η πρωτεύουσα Τεχεράνη ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με πυροβολισμούς στην εύπορη συνοικία Saadatabad, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διαλύσουν τα πλήθη. Αρκετές άλλες γειτονιές , όπως η Tehransar, η Narmak, η Sadeghiyeh και η Sattarkhan, έγιναν μάρτυρες παρόμοιων σκηνών πυροβολισμών και τεράστιων πυρκαγιών σε αποκλεισμένους δρόμους, ενώ ένα βίντεο έδειξε μεγάλες ουρές ΜΑΤ να γεμίζουν ολόκληρη την κεντρική πλατεία Vali-Asr για να επιτεθούν στους διαδηλωτές.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις σοβαρές διακοπές του διαδικτύου που επέβαλε η κυβέρνηση , με σκοπό να εμποδίσουν την επικοινωνία και τη μεταφορά αρχείων βίντεο. Έτσι, οι Ιρανοί δυσκολεύονταν να συνδεθούν, ειδικά με δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Instagram και το WhatsApp. Πολλοί κατηγόρησαν επίσης τη META , την εταιρεία που κατέχει τις δύο πλατφόρμες, ότι ενέδωσε στις πιέσεις της ιρανικής κυβέρνησης. Η εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.



Αναμένεται σκληρότερη καταστολή

Καθώς ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi επέστρεφε από την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ιρανικές αρχές φάνηκαν να αντιμετωπίζουν λιγότερες πιέσεις στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

«Αν κάποιος έχει να πει μια σωστή λέξη, θα ακουστεί, αλλά οι ταραχές και η διακύβευση της δημόσιας ασφάλειας δεν θα γίνουν ανεκτή», είπε σε μια ζωντανή τηλεοπτική ομιλία κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη.

Ξεχωριστά, ο Στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πληροφοριών καθώς και οι ηγέτες της προσευχής της Παρασκευής εξέδωσαν έντονες δηλώσεις για σοβαρές ενέργειες κατά των διαδηλωτών.

Οι Ιρανοί μοιράστηκαν επίσης στο Διαδίκτυο τα στιγμιότυπα γενικών μηνυμάτων από τα τηλέφωνά τους, που έστειλε το Υπουργείο Πληροφοριών, προειδοποιώντας να μην παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις.

Εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις σε χώρους διαμαρτυρίας που επιβεβαίωσαν οι αρχές, έχουν αναφερθεί και νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια, με πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές να έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετές επαρχίες.

Και σε ένα άλλο σχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, οι αρχές τουλάχιστον έξι πανεπιστημίων στην Τεχεράνη ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα γίνονται μόνο διαδικτυακά για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Αυξανόμενη αλληλεγγύη

Οι παγκόσμιες εκστρατείες για την ανάδειξη της υπόθεσης της Mahsa και την υποστήριξη των διαδηλωτών συνέχισαν να επιταχύνονται, με ένα hashtag στο Twitter με το περσικό όνομά της να φτάνει σχεδόν τα 48 εκατομμύρια αναφορές.

Περισσότερες διεθνείς προσωπικότητες συμμετείχαν στην εκστρατεία, από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μέχρι την εξέχουσα Βρετανίδα συγγραφέα JK Rowling. Και οι χειρονομίες συμπαράστασης εξαπλώθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα. Ο ηγέτης της κουρδικής αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αυτή τη στιγμή φυλακίζεται από την τουρκική κυβέρνηση, ξύρισε το κεφάλι του για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές.

Αντισυλλαλητήρια οργανωμένα από το κράτος!

λ
Από τα αντισυλλαλητήρια του καθεδτώτος

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και τα σκληροπυρηνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκτενώς τις «αυθόρμητες» αντισυγκεντρώσεις από πιστούς της κυβέρνησης. Σε μια ζωντανή μετάδοση, ωστόσο, μια ζωντανή λήψη του πλήθους έγινε ξαφνικά σμίκρυνση, μόνο για να εμφανιστεί κατά λάθος ένας σχεδόν κενός χώρος γύρω από τους συμμετέχοντες. Ένα άλλο βίντεο που μεταδόθηκε επίσης εμφανίστηκε με πανό από μια συγκέντρωση που έγινε πριν από τρία χρόνια.

Οι ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση οργανώνει τέτοιες συγκεντρώσεις με μεγάλους προϋπολογισμούς και εκστρατείες μέσων ενημέρωσης, ενώ αρνείται να εκδώσει άδειες για διαδηλώσεις που σχεδιάζονται από αντιπάλους. Σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα , οι ειρηνικές διαδηλώσεις, ακόμη και χωρίς άδειες, επιτρέπονται εάν οι συμμετέχοντες δεν φέρουν όπλα και δεν ενεργήσουν ενάντια στους ισλαμικούς κανόνες.

Η κάλυψη των πρόσφατων διαδηλώσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχει επίσης δεχτεί πυρά για μεροληψία. Αρκετές βιντεοσκοπήσεις έχουν μεταδοθεί τις τελευταίες ημέρες που υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές επιτίθενται σε ασθενοφόρα και λεωφορεία. Οι διαδηλωτές, από την άλλη πλευρά, είχαν ήδη προειδοποιήσει για μια τέτοια αφήγηση και δημοσίευσαν βίντεο που έδειχναν τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν μη στρατιωτικά οχήματα ως κάλυψη.

Learn More: Food Recipies


πηγές: Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου