Νέα παρέμβαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών από την PEGA, την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο και την Κομισιόν, που ζητά μεταξύ άλλων, να ανατραπεί η νομοθέτηση της υπαγωγής των μυστικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν παραπέμπει η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) το θέμα των υποκλοπών με κακόβουλα λογισμικά, με κείμενο – σύσταση της εισηγήτριας της Επιτροπής Σοφί Ιντ Βελντ, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί θεσμικά το πρόβλημα των υποκλοπών σε κράτη-μέλη της Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Αναλυτικά οι 10 συστάσεις προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύσταση της PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:- Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
- Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές , μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
- Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
- Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
- Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
- Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
- Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
- Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
- Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
- Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες»
Δήλωση Στέλιου Κούλογλου
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής PEGA Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε την πρωτοβουλία της PEGA:«H παρέμβαση όχι μόνο διαπιστώνει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στιγματίζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρα-κρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου.
H εισηγήτρια της Pega ζητά και την παρέμβαση της europol. Με δεδομένη την αδράνεια των διωκτικών αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης, η παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας ίσως αποτελεί μονόδρομο».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «στην Επιτροπή PEGA έχει ξεκινήσει παράλληλα η επεξεργασία της Έκθεσης για τα ευρήματα των ερευνών και των αποστολών και θα ακολουθήσει το Ψήφισμα της Εξεταστικής που θα επικεντρωθεί στα πολιτικά συμπεράσματα. Επίσης συνεχίζονται οι ακροάσεις της Επιτροπής για τις υποκλοπές σε διάφορες χώρες».
Ποια είναι η PEGA
Στις 10 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβάσεων ή κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού παρακολούθησης κατασκοπευτικού λογισμικού.Ειδικότερα, η επιτροπή PEGA καλείται να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν παρεμβατική παρακολούθηση σε βαθμό που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας της, η Επιτροπή μας, με 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη, θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να διερευνήσει τις εικαζόμενες παραβιάσεις:
- Θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με εμπειρογνώμονες, θύματα και άλλα πρόσωπα,
- Θα ζητήσει μελέτες και ενημερώσεις και θα αναλάβει αποστολές διερεύνησης γεγονότων, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν με την υποβολή τελικής έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου