Αλέξης Τσίπρας στο MEGA: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια δίπλα στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη, MEGA, MEGA Σαββατοκύριακο, Ντίνος Σιωμόπουλος, Στέλλα Γκαντώνα,


Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα...

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από συνέντευξη του στο Mega και την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να έρθει η αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Κατεβαίνω υποψήφιος στις Σέρρες για να μη ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.Προχθές ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής του ΟΣΕ και των στελεχών του που έκαναν την παράνομη μετάταξη του Σταθμάρχη.

Πού κρατάει τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Καραμανλής; Να μας απαντήσει.

Όπως επίσης να μας πει επιτέλους και ποιος είναι ο υπεύθυνος για το γαλάζιο ρουσφέτι του διορισμού του ακατάλληλου σταθμάρχη.

Το κράτος εξασφαλίζει 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα φτάνει στο 14%. Και ρωτούν αν αντέχει ο προϋπολογισμός τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια; Θα σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα, δίνοντας όμως ανάσα στους πολίτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε να έχουμε τιμές Γερμανίας και Γαλλίας με μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

5,5 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε για την ενίσχυση των πολιτών. Είναι τα μισά από αυτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημετέρους και σε εταιρείες που φτιάχτηκαν τρεις μέρες πριν για να πάρουν κρατικό χρήμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δε θέλουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις , θέλουμε ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να συγκροτηθεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής σταθερή και μακράς πνοής προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από το δράμα που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου αυτές. Το πρώτο και το τρίτο κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα, θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Είμαστε σοβαροί; Ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το 2015 και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα, διότι αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε, και θα το κάνω τώρα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος;

Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, να πάει να βρει τον φίλο του τον κ. Σόιμπλε να το κουβεντιάσουν μαζί. Δεν αφορά καμία προοδευτική κυβέρνηση το σχέδιο αυτό.

Υπάρχει έστω ένας Έλληνας που να αμφιβάλλει ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων που γίνονταν στο διπλανό δωμάτιο από τον ανιψιό του; Και έδωσε και άδεια εξαγωγής του Predator.

Αυτή η ιστορία δε θα κλείσει. Γιατί η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και Ευρώπη δε σημαίνει μόνο δημοσιονομικούς κανόνες. Σημαίνει και κράτος δικαίου.

Έχει ιδιαίτερο βάρος η δήλωση του κ. Δένδια ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι παρακολουθούσαν με Predator τον Υπουργό Εξωτερικών και ότι σε σημαντικές χώρες του κόσμου αυτό είναι κακούργημα.

Προσθέτει μάλιστα ότι συζήτησε αυτό το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν. O κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα δώσει απαντήσεις για το θέμα. Το απέφυγε, έστησε εξεταστική επιτροπή στα μέτρα του, χειραγώγησε τη δικαιοσύνη, όμως ήταν άτυχος. Διότι υπάρχουν λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο MEGA

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τσίπρα καλώς ορίσατε, σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα. Και μάλιστα πολλά από τα ερωτήματα που θα σας θέσουμε, ξέρετε, τα έχουν θέσει νωρίτερα και φίλοι μας τηλεθεατές.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα πριν περάσουμε και στα οικονομικά και στις συνεργασίες και σε όλα αυτά, από την επιλογή που κάνατε ως προς το πού θα είστε υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χθες έκλεισαν οι υποψηφιότητες όλες, κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάθαμε για την Κω...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τα Δωδεκάνησα...

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Για την Α’ Πειραιά. Και μάθαμε και για τις Σέρρες, στη Βόρεια Ελλάδα και θέλω να σας ρωτήσω πώς το σκεφτήκατε αυτό και το επιλέξατε και αν αυτή η επιλογή έχει να κάνει και με την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω να το κρύψω, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή μου να κατέβω στις Σέρρες. Σ’ αυτό εδώ το στούντιο ήμουν περίπου 40 μέρες πριν, όταν το πανελλήνιο ήταν συγκλονισμένο από την τραγωδία των Τεμπών. 57 συμπολίτες μας, νέα παιδιά, χάθηκαν άδικα. Και τότε, αν θυμάστε, ο υπουργός των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος με κλάματα παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε από υπουργός. Φάνηκε ότι η παραίτηση αυτή ήταν υποκριτική. Φάνηκε ότι στο μυαλό του είχε ότι πάμε σε εκλογές και σε λίγες μόνο μέρες θα είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει να είναι ξανά Υπουργός.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Αν τον εκλέξουν οι πολίτες, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν τον εκλέξουν οι πολίτες. Γι` αυτό και ο συμβολισμός της δικής μου παρουσίας εκεί είναι ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών. Και στη Νέα Δημοκρατία επίσης υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί, οι οποίοι τυγχάνει να μην είναι εκπρόσωποι μεγάλων οικογενειών. Δεν έχει κάποιο προσωπικό χαρακτήρα αυτό, έχει όμως την απόφαση τη δική μου να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, υπήρξε μια είδηση, ότι η Δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ καθώς και δυο στελεχών του ΟΣΕ για την υπόθεση των Τεμπών, τα οποία στελέχη είχαν την ευθύνη για τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη. Οφείλει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος έκανε αυτό το ρουσφέτι. Διότι η ποινική δίωξη αφορά στο γεγονός ότι η μετάταξη αυτή έγινε παράνομα, διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν έξω από τα όρια τα προβλεπόμενα από το νόμο της ηλικίας.

Και ο κ. Καραμανλής ήρθε λίγες μέρες μετά του ρουσφέτι του παράνομου διορισμού για να νομιμοποιήσει με υπουργική απόφαση αυτό το ρουσφέτι. Χάσαμε όμως 57 συμπολίτες μας. Και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Όχι, επαναλαμβάνω, για ρεβανσισμό, αλλά για να μην ξαναβρεθούμε, ποτέ ξανά, μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία.

Και ήρθε και το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που η ίδια η κυβέρνηση όρισε, το οποίο πόρισμα λέει ότι το 2019 υπήρχε τηλεδιοίκηση στην περιοχή, λειτουργούσε στη Λάρισα, έγινε μια πυρκαγιά και έκτοτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευθύνη Καραμανλή υπουργού, δεν φρόντισε ν’ αποκατασταθεί η τηλεδιοίκηση. Κι έκανε αυτά τα αδιανόητα show ο υφυπουργός μπροστά στις κάμερες, να προσπαθεί να βαφτίσει μια απαρχαιωμένη ως τηλεδιοίκηση. Λοιπόν, πόσα μπορεί και πόσο γρήγορα μπορεί να ξεχάσει ο ελληνικός λαός;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι, κ. Πρόεδρε, να μην ξαναπροκύψει ένα τέτοιοι δυστύχημα. Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις και τα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να μην ξαναπροκύψει, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, κ. Σιωμόπουλε. Και δεν μπορεί να συζητάμε για τα υπόλοιπα, θυμηθήκαμε το ’15, τα πάντα θυμηθήκαμε, και καλώς, αλλά εδώ πάμε σε εκλογές έχοντας τέσσερα χρόνια πίσω μας. Και κρίνεται η επιλογή για τις επιλογές αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και ήταν ένα κορυφαίο γεγονός που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Και δεν έγινε δυο χρόνια πριν, έγινε 40 μέρες πριν. Και οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Οφείλει να απαντήσει ποιος το έκανε του ρουσφέτι και ποια είναι η αιτία που έχει υποψήφιο τον υπουργό που παραιτήθηκε 40 μέρες πριν.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πάντως από τα όσα είχαμε ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία, και για να το κλείσουμε, θυμάστε κι εσείς ότι και κορυφαίοι υπουργοί, νομίζω και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος για να κριθεί, είτε θετικά είτε αρνητικά από τους πολίτες. Νομίζω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όφειλε λοιπόν να μην παραιτηθεί υποκριτικά, κλαίγοντας για να αποφύγει τις ευθύνες και τη συζήτηση.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Εσείς λέτε ότι ήταν υποκριτική η παραίτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως. Παραιτείσαι κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης για ένα τρομακτικό γεγονός και μετά από 40 μέρες είσαι υποψήφιος; Και καλά ο Καραμανλής, ο Καραμανλής λογικό είναι και εν πάση περιπτώσει θα υπερασπιστεί τον εαυτό του διότι προφανώς θεωρεί δεδομένο ότι στο κόμμα το οποίο είναι, είναι κληρονομικό δικαίωμα το να είναι κανείς βουλευτής. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει. Πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής; Πού τον κρατάει; Και ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού; Ποιανού ρουσφέτι είναι αυτός ο άνθρωπος που ήταν ανεκπαίδευτος, που δεν είχε προϋπηρεσία, που δεν ήξερε πώς να αλλάξει τις ράγες και οδήγησε 57 συμπολίτες μας στον θάνατο; Ποιανού ρουσφέτι ήταν; Ποιος έχει την ευθύνη που τέσσερα χρόνια τώρα απαξιώθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο; Ποιος την έχει αυτή την ευθύνη;

Ποιος έχει την ευθύνη που είναι σε κρίσιμες θέσεις άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι και δε γνωρίζουν; Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε να είναι δίπλα στον πολίτη; Και εν πάση περιπτώσει, ποιος θα απολογηθεί, ποιος θα δώσει εξηγήσεις γι` αυτή τη μεγάλη τραγωδία; Τι θα πούμε στους γονείς αυτών των παιδιών που χάθηκαν, τι θα πούμε στα νέα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωναν επί μέρες απέναντι σ’ ένα κράτος το οποίο είναι εχθρός τους λέγοντας «είναι η κακιά η χώρα»; Όχι, δεν είναι η κακιά η χώρα, είναι οι κακές κυβερνήσεις που μας κυβερνάνε. Και είναι μια ευκαιρία να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την απαξίωση.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε την ευκαιρία τώρα που σας έχουμε μαζί μας να συζητήσουμε αρκετά θέματα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια.

Θέλω να μας πείτε με βάση και το πρόγραμμα, που το έχω διαβάσει, η αλήθεια είναι, πολύ προσεκτικά, το πρόγραμμα το δικό σας που το δώσατε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να το παρουσιάσετε και επισήμως μέσα στην εβδομάδα, να μας πείτε ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα φέρετε για να μπορέσει ο κόσμος πλέον να ανασάνει απ’ αυτό που βιώνουμε. και αν όμως αυτά τα μέτρα μπορεί να τα σηκώσει η οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κρατικός προϋπολογισμός εξασφαλίζει 4,5 δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει κι έχει ξεπεράσει το 10%, στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφια μεγέθη, κοντά στο 14%. Τι ερώτημα λοιπόν είναι αυτό, αν αντέχει ο προϋπολογισμός; Θα σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ, δίνοντας όμως ανάσα στους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου