ΓΣΕΕ: Πρόταση για Γενική Πανελλαδική Απεργία στις 17 Απριλίου 2024 – Βασικό αίτημα οι αυξήσεις των μισθών

Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, Ακρίβεια, Αυξήσεις, Πανελλαδική Απεργία, 17/4/2024,

     Την κήρυξη 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024 αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας - ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο, 27/1


Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, πρότεινε σειρά δράσεων ώστε να ανακοπεί το κύμα της ακρίβειας.

Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο θεμελιώδες ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο καθηλώσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της εκτίναξης των τιμών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και, σύντομα, θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή του, αλλά διαψεύστηκε. Πρόκειται για πληθωρισμό κερδών. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2023 κατέγραψε αύξηση 8,9% έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τον εγχώριο πληθωρισμό στα είδη διατροφής να είναι ο δεύτερος υψηλότερος, μετά από εκείνον της Μάλτας.

Την ίδια περίοδο, η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και εισοδημάτων εμφάνισε σημαντική υστέρηση. Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015».

Οι προτάσεις

- Αύξηση όλων των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.

– Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

– Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

– Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

– Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

– Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών».


Οι αποφάσεις Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, αναλυτικά

.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/1/2024

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ και αποφάσισε το πρόγραμμα δράσης της Συνομοσπονδίας το επόμενο διάστημα με κορύφωση την 24ωρη Γενική απεργία στις 17 Απριλίου.

Άμεσα, κλιμάκια των συνδικάτων με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με ενημερώσεις εργαζομένων και επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ ετοιμάζονται ήδη τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ ώστε να επικοινωνηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας , η πάταξη της αισχροκέρδιας καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με βασικό σύνθημα

- ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΟ

- ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ

- ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

- ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. και

- ΤΑ ΘΈΛΟΥΜΕ ΤΏΡΑ

 η ΓΣΕΕ απαιτεί:

  1. Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

  2. Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

  3. Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

  4. Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

  5. Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

  6. Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

  7. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

  8. Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Την ημέρα της 24ωρης Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν και συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα, κεντρικό πανελλαδικό συλλαλητήριο όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου