«Τορπίλη» της Άγκυρας: Ενεργοποιεί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τουρκολιβυκό μνημόνιο, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, Λιβύη, Τρίπολη,

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας από την πρωτεύουσα της Λιβύη, προανήγγειλε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα στείλει ειδική ομάδα στην Τρίπολη για να ξεκινήσει της τεχνικές συζητήσεις.


«Τορπίλη» στη διαδικασία προσέγγισης που έχουν ξεκινήσει οι δυο χώρες, ρίχνει η Άγκυρα με την πρώτη επίσημη ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. σύμφωνα με το flash.gr, από την πρωτεύουσα της Λιβύη, προανήγγειλε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα στείλει ειδική ομάδα στην Τρίπολη για να ξεκινήσει της τεχνικές συζητήσεις.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πετρελαίου και άλλους αξιωματούχους, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις και τη συνεργασία της με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας.

«Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων», είπε ο υπουργός, δείχνοντας σαφώς την πρόθεση της Άγκυρας να ενεργοποιήσει την παράνομη, όπως την έχει χαρακτηρίσει η Αθήνα, συμφωνία.

«Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι ορυκτοί πόροι της χώρας είναι αρκετά πλούσιοι. Όμως, φυσικά, υπάρχει η ανάγκη για σταθερότητα. Προκειμένου οι επενδύσεις που έρχονται εδώ να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει μαζί με αυτές να πραγματοποιηθούν και κάποια έργα», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Σημειώνεται πως η Αθήνα είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή στην υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας την οποία θεωρεί παράνομη και άκυρη, θέση που έχει εκφράσει επίσημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά. 

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ εξέφρασε την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση των συμφωνιών της με την Τρίπολη

Ο υπουργός Ενέργειας, αδελφός του γαμπρού του Ρ. Τ. Ερντογάν, Αλπ. Μπαϊρακτάρ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεργαστούν σε ανώτερο επίπεδο και σε πολλά πεδία στον τομέα της ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αδελφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, βρέθηκε στην πρωτεύουσα Τρίπολη της Λιβύης για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης και μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της Λιβύης.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το protothema.gr, εξέφρασε την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση των συμφωνιών της με την Τρίπολη: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία».

Κατά δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πετρελαίου και αξιωματούχους των αρμόδιων θεσμικών οργάνων στον τομέα της ενέργειας. «Εκφράσαμε πολύ σοβαρή αποφασιστικότητα για την επόμενη περίοδο. Ελπίζω ότι θα λάβουμε τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών. Η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς στον τομέα της ενέργειας με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «οι στρατιωτικές συνεισφορές που έχουμε κάνει εδώ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχουμε στους αδελφούς μας εδώ, γίνεται στο πλαίσιο μιας συνεργασίας από μια βαθιά ριζωμένη σχέση 500 ετών ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για να προσθέσει: «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στις ενεργειακές υποδομές της Λιβύης, στις υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας: «Έχουμε επίσης εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι φορείς μας και οι εταιρείες που βρίσκονται εδώ, ήρθαν σε επαφή. Εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή προοπτική για την ηλιακή ενέργεια και μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από την εμπειρία της Τουρκίας στην αξιοποίησή της. Παροτρύνουμε τις εταιρείες μας στην Τουρκία να έρθουν εδώ […] Δεν αναφερόμαστε μόνο στους υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκφράζουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και σε άλλους τομείς».

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, εξάλλου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ θα οργανώσει μια αποστολή στη Λιβύη για να υπενθυμίσει τα δικαιώματά της Τουρκίας όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε να διεξάγουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου