Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: «Ποια είναι η (Κεντρο)Αριστερά σήμερα;» (vid)

Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, Γιώργος Κατσαμπέκης, Φανή Κουντούρη, Άγγελος Σεριάτος, Αναστασία Γιάμαλη,

     Ποια είναι η (Κεντρο)Αριστερά σήμερα; | Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας κοινής γνώμης του ΕΝΑ


Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών "ΕΝΑ" διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ποια είναι η (Κεντρο)αριστερά σήμερα;» με αφορμή την έρευνα ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων «Το αριστερό ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία» που διενήργησε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Κώστας Ελευθερίου, συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης #ENA, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ.

 Συμμετείχαν:

- Γιώργος Κατσαμπέκης, πολιτικός επιστήμονας, ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

- Φανή Κουντούρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου

- Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής ερευνών Prorata, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

 Τη συζήτηση συντονισε η Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφος Kontra Channel, Real Fm

Αναλυτικότερα

Το ΕΝΑ διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα «Ποια είναι η (Κεντρο)αριστερά σήμερα;» με αφορμή την έρευνα ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων «Το αριστερό ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία» που διενήργησε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γιώργος Κατσαμπέκης, πολιτικός επιστήμονας, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ, η Φανή Κουντούρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής ερευνών της Prorata και υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης. Το πάνελ συντόνισε η Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφος στο Kontra Channel και τον Real Fm.

Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Kώστας Ελευθερίου επισήμανε ότι «υπάρχει μια διείσδυση ορισμένων ιδεών και πολιτικών της Αριστεράς στην ελληνική κοινή γνώμη, κάτι που καταδεικνύει την ύπαρξη μιας κοινωνικής Αριστεράς». Είναι προφανές ότι «δεν έχουν όλες οι θεματικές μια αυστηρά αριστερή πλαισίωση, ωστόσο ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πολιτικοποιείται κι ένα μεγαλύτερο είναι δυνατόν να πολιτικοποιηθεί προς κάποια αριστερή πρόταση». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο εισηγητής, «δεν έχει επικρατήσει απολύτως μια συντηρητική παλινόρθωση, μια συντηρητικοποίηση της κοινωνίας», διαφαίνονται ωστόσο κάποιες σαφείς τάσεις (πρόσφυγες/μετανάστες, τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών), που είναι εμφανείς στο λόγο κομμάτων της Ακροδεξιάς και φαίνεται πως επηρεάζουν τμήματα της κοινής γνώμης.


Ο Γιώργος Κατσαμπέκης έκανε μνεία, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα που καταδεικνύουν τις απαντήσεις των ερωτηθέντων υπέρ της κεντρικότητας του ρόλου του κράτους σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας (εκπαίδευση, υγεία, φορολόγηση) και διαχείρισης ζωτικών πόρων (ενέργεια, νερό), και μάλιστα σε εντυπωσιακά μεγέθη, που συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τον δυνητικό εκλογικό χώρο της (Κεντρο)αριστεράς. Όπως υπογράμμισε, «οι πολίτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού, προνοιακού και ρυθμιστικού κράτους, αλλά υπό την προϋπόθεση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ δείχνουν να οραματίζονται και έναν διαφορετικό ρόλο του κράτους από αυτόν που έχουμε δει στη Μεταπολίτευση». Κατά τον εισηγητή, «εδώ αναδεικνύεται ξεκάθαρα ένα δυνητικό πεδίο προνομιακής απεύθυνσης για την (Κεντρο)αριστερά, αλλά ταυτόχρονα και το έλλειμμά της. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σαφές μεταρρυθμιστικό σχέδιο στους παραπάνω τομείς πολιτικής, ενώ προτάσσει και μια συγκεκριμένη αντίληψη για τον ρόλο του κράτους, σε ρήξη με τα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης». Αυτό, όπως επισήμανε ο εισηγητής, της επιτρέπει «να θέτει την ατζέντα και να προβάλλει ως δύναμη αλλαγής, ακόμα και προόδου».

Η Φανή Κουντούρη τόνισε ότι «διαφαίνεται από την έρευνα ότι υπάρχει κοινωνική ζήτηση για ιδέες που εκφράζονται προνομιακά από τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα», ωστόσο «το πρόβλημα είναι ότι τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δεν παράγουν πλέον πολιτική ατζέντα». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν, κατά την εισηγήτρια, «υποτιμήσει το ρόλο τους ως φορείς που θέτουν τη δική τους ατζέντα (agenda setters) και γίνονται φορείς αποδοχής της ατζέντας (agenda takers) που τίθεται είτε από την επικαιρότητα είτε από το κόμμα στην εξουσία». Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε, κατά την ίδια, πολλά καίρια ζητήματα, αλλά φέρθηκε ενοχικά απέναντι σε ζητήματα των οποίων τη θεματική ιδιοκτησία είχε αποκτήσει (Συμφωνία Πρεσπών, έξοδος από τα Μνημόνια), ενώ και στη διάρκεια της αντιπολιτευτικής περιόδου 2019-2023 φάνηκε να ακολουθεί την ατζέντα που έθετε πιο αποφασιστικά η ΝΔ». Ως εκ τούτου, «δεν κατάφερε να θέσει εμφατικά στη συζήτηση ταυτοτικά θέματα των οποίων θα είχε την αρμοδιότητα διαχείρισης ή τη θεματική ιδιοκτησία (issue ownership)».

Ο Άγγελος Σεριάτος επισήμανε ότι «ανιχνεύεται ένα σημαντικό ως προς το κοινωνικό του εύρος απόθεμα αριστερόστροφων ιδεών, το οποίο ωστόσο λιμνάζει, διαμοιραζόμενο μεταξύ διαφόρων μη δεξιών κομμάτων και –όπως εύλογα μπορεί να υποτεθεί– της αποχής», υπογραμμίζοντας ότι «σημαντική μερίδα της κοινωνίας συμμερίζεται δυνητικές πολιτικές που είναι στον πυρήνα τους αριστερές, τις οποίες θεωρεί, με ή χωρίς ρήξεις, εφαρμόσιμες. Υποστήριξε ακόμη ότι τα ευρήματα της έρευνας πιστοποιούν την «ύπαρξη ενός ενεργού εκκρεμούς ριζοσπαστισμού, το οποίο στην παρούσα συγκυρία μοιάζει πιθανότερο να δείξει –και στην Ελλάδα– την άκρα Δεξιά», καθώς «καταγράφεται ένα ελλοχεύον απόθεμα υπερσυντηρητικών ιδεών, στο οποίο προσφέρεται πλέον μια πολυποίκιλη ακροδεξιά βεντάλια (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη) προς οικοδόμηση σχέσεων πολιτικής εκπροσώπησης».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σημεία από τις ομιλίες της εκδήλωσης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου