Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτή η πορεία της κρατικής δράσης «εδραιώνει ρατσιστικές προκαταλήψεις και στερεότυπα» και αποκαλύπτει «θεσμοποιημένο ρατσισμό που στοχεύει Άραβες και Μουσουλμάνους».
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Γερμανία και άλλες είκοσι ευρωπαϊκές χώρες για αυξανόμενη καταστολή κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, στιγματίζοντας όσους έχουν αντίθετες απόψεις και τροφοδοτώντας τη ρατσιστική δυσαρέσκεια εναντίον των Αράβων.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ (δική έκθεση) - Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση που εκπέμπει σοβαρές κατηγορίες σε είκοσι μία ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία. Οι καταγγελίες αφορούν περιορισμούς που επιβάλλονται στο δικαίωμα διαμαρτυρίας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όλο και περισσότερο «στιγματίζονται, ποινικοποιούνται και δέχονται επιθέσεις». Η Αμνηστία έχει τεκμηριώσει περιπτώσεις σοβαρής αστυνομικής βίας. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι η βαριά μεταχείριση των συμμετεχόντων σε μια διαδήλωση στη Φρανκφούρτη του Μάιν. Όποιος εμπλέκεται σε πολιτική ανυπακοή στη Γερμανία μπορεί, σύμφωνα με την έκθεση, να περιμένει τώρα να δυσφημιστεί ως «τρομοκράτης» ή ακόμη και να χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας». Συχνά, ανώτεροι πολιτικοί είναι αυτοί που σπεύδουν να ζητήσουν μισαλλοδοξία. Έτσι, η Αμνηστία υπογραμμίζει τη σκληρή καταστολή στην οποία έχει υποστεί όποιος διαμαρτύρεται κατά του πολέμου στη Γάζα. Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, οι κρατικές αρχές όχι μόνο διαιωνίζουν «στιγματιστικά και μεροληπτικά στερεότυπα» για τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, αλλά και δείχνουν με τις πράξεις τους έναν «θεσμοποιημένο ρατσισμό» που «στοχεύει Άραβες και Μουσουλμάνους». Η έκθεση της Αμνηστίας δημοσιεύεται σε μια εποχή που οι αντίθετες απόψεις εξαναγκάζονται όλο και περισσότερο στο περιθώριο της γερμανικής κοινωνίας. Οι επικριτές προειδοποιούν για μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό.
Υπερβολική αστυνομική βία
Οι κατηγορίες που διατυπώνει η Διεθνής Αμνηστία ειδικά κατά της Γερμανίας αφορούν ειδικότερα τρεις τομείς. Το πρώτο είναι η υπερβολική αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών. Ως παράδειγμα, η Αμνηστία αναφέρει μια διαδήλωση την 1η Μαΐου 2021 στη Φρανκφούρτη του Μάιν, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού και ρόπαλα. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν, αρκετοί υπέστησαν σπασμένα κόκαλα και δύο ακόμη και κάταγμα κρανίου. Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι παραϊατρικοί ανέφεραν ότι η αστυνομία τους εμπόδισε να περιθάλψουν τους σοβαρά τραυματίες για «αρκετές ώρες».[1] Η έκθεση της Αμνηστίας καταγράφει επίσης περιπτώσεις υπερβολικής αστυνομικής βίας κατά παιδιών. Υπήρχαν περιπτώσεις που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως κακοποίηση ή βασανιστήρια, για παράδειγμα διαδηλωτές που κείτονταν ανυπεράσπιστοι στο έδαφος ξυλοκοπήθηκαν και κλωτσήθηκαν επανειλημμένα. Η Αμνηστία σημείωσε επίσης ότι οι ορισμένοι παρατηρητές διαδηλώσεων εμποδίστηκαν από την αστυνομία να καταγράψουν τις αστυνομικές ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών. Τους δόθηκε τελεσίγραφο να αποχωρήσουν από τον χώρο των διαδηλώσεων.«Φίμωση της διαφωνίας»
Η Διεθνής Αμνηστία εγείρει επίσης κατηγορίες σχετικά με τις ενέργειες των γερμανικών αρχών κατά των πράξεων πολιτικής ανυπακοής. Αναφέρονται όχι μόνο, αλλά και ρητά, στην καταστολή των ακτιβιστών για το κλίμα. Η Αμνηστία προσδιορίζει «ένα ανησυχητικό μοτίβο». Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται ειρηνικά συχνά «συλλαμβάνονται, κατηγορούνται και διώκονται» ακόμη και όταν οι ενέργειές τους δεν απειλούν ένα «δημόσιο συμφέρον» ούτε καταλήγουν σε επιβλαβή συμπεριφορά. Τέσσερις χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των τρομοκρατικών οργανώσεων για να τιμωρούν την πολιτική ανυπακοή. Επίσης επιβάλλονται ποινές φυλάκισης σε άτομα που διαδήλωσαν ειρηνικά. Η Αμνηστία επισημαίνει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον όρο «εθνική ασφάλεια» ως όπλο «για να φιμώσουν τη διαφωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση αναφέρει ότι στη Γερμανία, οποιοσδήποτε διαμαρτύρεται για τα αντιληπτά αδικήματα δυσφημίζεται όλο και περισσότερο ως «εξτρεμιστής», «τρομοκράτης», «εγκληματίας» ή ακόμη και «ξένος πράκτορας». Αυτά είναι βολικά μέσα για τους πολιτικούς ηγέτες να δυσφημούν ανεπιθύμητες απόψεις.Προληπτική κράτηση
Η Amnesty κάνει ειδική μνεία στην προληπτική κράτηση. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να κρατούνται απλώς με την υποψία ότι μπορεί να συμμετάσχουν σε ανεπιθύμητες διαδηλώσεις. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, αυτό το μέσο μπορεί να επιτρέψει στις αρχές να κλειδώσουν κάποιον για μέγιστο διάστημα τριάντα ημερών. Η Αμνηστία σημειώνει ότι αυτό το μέσο δεν συμμορφώνεται με τα τρέχοντα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση για τα δικαιώματα έχει «επανειλημμένα» καλέσει τα εν λόγω ομόσπονδα κράτη να ευθυγραμμίσουν τους νόμους τους με αυτά τα πρότυπα – μέχρι στιγμής χωρίς μεγαλύτερη επιτυχία από τις προσπάθειές της να πείσει την Τουρκία να βελτιώσει το ιστορικό της στις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις.«Θεσμοποιημένος ρατσισμός»
Η Διεθνής Αμνηστία προβαίνει σε ορισμένες σοβαρές κατηγορίες σχετικά με την κρατική καταστολή των Παλαιστινίων και τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου της Γάζας. Η έκθεση καλύπτει επίσης κατασταλτικές ενέργειες ακόμη και πριν από τη σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι γερμανικές αρχές επέβαλαν προληπτικές απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις γύρω από την Ημέρα Μνήμης της Νάκμπα την άνοιξη του 2022 και την άνοιξη του 2023. Αυτά τα μέτρα, αναφέρει η έκθεση, βασίζονται σε «στιγματιστικά και μεροληπτικά στερεότυπα». . Οι αναμενόμενοι συμμετέχοντες, οι οποίοι περιγράφονται από την αστυνομία του Βερολίνου ως προερχόμενοι «από την αραβική διασπορά, ιδίως με παλαιστινιακό υπόβαθρο ... [και] άλλους κύκλους επηρεασμένους από μουσουλμάνους», τους οποίους η αστυνομία χαρακτήρισε ότι «έχουν τάση προς βίαιες πράξεις». Αυτή η κατηγοριοποίηση αποκαλύπτει, σύμφωνα με την Αμνηστία, «θεσμοποιημένο ρατσισμό ενάντια σε ένα ολόκληρο δημογραφικό στοιχείο». Μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για να δείξουν την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους υπόκεινταν συχνά σε γενικές απαγορεύσεις ή επιτρέπονταν μόνο υπό δυσανάλογες συνθήκες. Η Αμνηστία σημείωσε ότι οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια διαλύθηκαν με τη βία για αμφίβολους νομικούς λόγους. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτή η πορεία της κρατικής δράσης «εδραιώνει ρατσιστικές προκαταλήψεις και στερεότυπα» και αποκαλύπτει «θεσμοποιημένο ρατσισμό που στοχεύει Άραβες και Μουσουλμάνους».Αυταρχική στροφή
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται σε μια περίοδο που η κριτική για μια αυταρχική στροφή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο δυνατή. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και σε πιο οξεία μορφή μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι διαφορετικές απόψεις, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ωθούνται όλο και πιο βίαια στο περιθώριο. Μια πρόσφατη αποκάλυψη αποκάλυψε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας επιδίωκε να τιμωρήσει τους ακαδημαϊκούς που υποστηρίζουν το δικαίωμα των φοιτητών να διαμαρτυρηθούν για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Συντάχθηκαν λίστες με το προσωπικό του πανεπιστημίου του οποίου η χρηματοδότηση έργων θα μπορούσε να κοπεί. Οι ακαδημαϊκοί αντέδρασαν κατά της καταστολής της ελευθερίας του λόγου από το υπουργείο (ανέφερε το german-foreign-policy.com [2]). Εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε επί του παρόντος από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, με επικεφαλής τη Nancy Faeser, σχετικά με την προληπτική κράτηση περιέχει διατάξεις βάσει των οποίων άτομα που ζουν στη Γερμανία χωρίς γερμανική ταυτότητα μπορούν να απελαθούν εάν αποδέχονται εικαζόμενες ή πραγματικές τρομοκρατικές ενέργειες. Το αδίκημα βασίζεται, φυσικά, σε ασαφείς και μεταβαλλόμενους ορισμούς – άλλωστε, υπήρχαν στιγμές που οι μαχητές του ANC θεωρούνταν «τρομοκράτες». Η απέλαση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει από το «μου αρέσει» μια ενοχοποιητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.[3]____________________________________________________
[1] Οι εισαγωγές εδώ και παρακάτω λαμβάνονται από: Υπό προστατευμένο και υπερβολικά περιορισμένο. Η κατάσταση του δικαιώματος διαμαρτυρίας σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Διεθνής Αμνηστία. 09.07.2024.
[2] Δείτε επίσης: Ακαδημαϊκή κοινότητα σε μορφή παγκόσμιου πολέμου .[3] Chris Köver: Ausweisung schon nach einem Like. netzpolitik.org 26.06.2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου