Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να επανεξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για άρση των περιορισμών στη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τους , συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων "Storm Shadow", στη ρωσική επικράτεια.
Αλλά οι αυξανόμενες ενδείξεις από τη Δύση ότι μπορεί να εγκρίνει την επιθυμία της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος έχουν επίσης πυροδοτήσει μια λιτή απάντηση –και απειλή– από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εδώ είναι τι γνωρίζουμε για αυτά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας και γιατί βρίσκονται στο επίκεντρο της τελευταίας κλιμάκωσης της ρητορικής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow;
Χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Εάν αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση πυραύλων Storm Shadow –που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν με εξαρτήματα των ΗΠΑ–, οι ρωσικοί στόχοι σε τοποθεσίες όπως το Kursk, το Millerovo και το Rostov θα μπορούσαν να χτυπηθούν ευκολότερα.
Το Storm Shadow αναπτύχθηκε από γαλλο-βρετανική συνεργασία. Κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Ιταλία.
Κάθε πύραυλος κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια και είναι ικανός να καταστρέψει ή να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών αποθήκευσης όπλων και αποθήκες.
Θα μπορούσαν επίσης να αναχαιτίσουν και να μειώσουν τον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας , δήλωσε ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος του Προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο.
Το ΗΒ επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, παρασχέθηκαν στο Κίεβο με τον όρο ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μόνο εντός των συνόρων της και δεν θα τους εκτοξεύσει στο ρωσικό έδαφος.
Τι ζητάει ο Ζελένσκι;
Για μήνες, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους συμμάχους του να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.Σε μια συνάντηση της Ομάδας Άμυνας Επαφής της Ουκρανίας (UDCG) των εκπροσώπων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις 6 Σεπτεμβρίου, είπε: «Πρέπει να έχουμε αυτήν την ικανότητα μακράς εμβέλειας, όχι μόνο στο διαιρεμένο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και στο ρωσικό έδαφος , έτσι ώστε η Ρωσία να έχει κίνητρο να επιδιώξει την ειρήνη».
Τον Ιούλιο, ο Zelenskyy ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer διευκρινίσεις σχετικά με την ικανότητα του Κιέβου να χρησιμοποιήσει το Storm Shadow.
Θα έκαναν μεγάλη διαφορά οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία;
Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ουκρανία νέες τακτικές δυνατότητες, όπως η ικανότητα να χτυπά μακρινούς στόχους. Ενώ θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία ένα πλεονέκτημα, δεν θα ήταν απαραίτητα αρκετά για να νικήσουν τη Ρωσία, λένε οι ειδικοί.
«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κανένα μεμονωμένο οπλικό σύστημα ως ένα θαυματουργό όπλο που θα αλλάξει ριζικά τον πόλεμο», είπε ο Τζάιλς
.
Τον Αύγουστο, ο σύμβουλος Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ιδέα ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι «ένα αστείο κομμάτι της προπαγάνδας του Πούτιν».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο βρετανός ομόλογός του, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, επισκέφθηκαν από κοινού το Κίεβο την Τετάρτη και υποσχέθηκαν συνολικά 1,5 δισ. δολάρια σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ζήτησε την άρση των περιορισμών και, την Τετάρτη, ανάρτησε στο X ευχαριστώντας τους ηγέτες που τον επισκέφτηκαν. «Είναι σημαντικό να ακουστούν τα ουκρανικά επιχειρήματα. Αυτό περιλαμβάνει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», έγραψε.
Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου;
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για στόχους εντός της Ρωσίας. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στον φόβο μήπως προκληθεί περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου.Τον Αύγουστο, ο σύμβουλος Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ιδέα ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι «ένα αστείο κομμάτι της προπαγάνδας του Πούτιν».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο βρετανός ομόλογός του, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, επισκέφθηκαν από κοινού το Κίεβο την Τετάρτη και υποσχέθηκαν συνολικά 1,5 δισ. δολάρια σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ζήτησε την άρση των περιορισμών και, την Τετάρτη, ανάρτησε στο X ευχαριστώντας τους ηγέτες που τον επισκέφτηκαν. «Είναι σημαντικό να ακουστούν τα ουκρανικά επιχειρήματα. Αυτό περιλαμβάνει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», έγραψε.
A very substantive and long conversation with U.S. Secretary of State Antony Blinken @SecBlinken and UK Foreign Secretary @DavidLammy, during which we discussed all key issues.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 11, 2024
It is important that Ukrainian arguments are heard. This includes the long-range weapons, the supply… pic.twitter.com/uZWIUVQo95
«Έχουμε προσαρμοστεί και προσαρμοστούμε καθώς οι ανάγκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο Blinken.
Αυτό έρχεται μετά τον ισχυρισμό των δυτικών χωρών ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει στη Ρωσία πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Η Τεχεράνη το αρνείται.
Τι λέει η Ρωσία;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν οι δυτικές χώρες εγκρίνουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος, θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο.«Δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, φυσικά, θα αλλάξει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Με βάση αυτές τις νέες απειλές, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει «κατάλληλες ενέργειες», είπε ο Πούτιν.
Αν και δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, αυτό εγείρει την προοπτική κλιμάκωσης, λένε οι ειδικοί. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το πυρηνικό της δόγμα . Περαιτέρω λεπτομέρειες για τις αλλαγές που θα έκανε η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, δεν αποκαλύφθηκαν.
Πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία;
Οι απειλές του Πούτιν έχουν εγείρει φόβους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί εντός ή εκτός Ουκρανίας, λένε οι ειδικοί.«Μια κανονική και τυπική απάντηση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε εξέλιξη δεν της αρέσει είναι να εντείνει τις τρομοκρατικές της επιθέσεις στην Ουκρανία», είπε ο Τζάιλς.
Ο Πούτιν δεν έχει διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «κατάλληλες ενέργειες».
Ωστόσο, η ένοπλη σύγκρουση ή ακόμη και μια πυρηνική επίθεση δεν είναι οι μόνες ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία για να αποτρέψει τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, είπε ο Τζάιλς. Είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει τις εκστρατείες δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη και να χρηματοδοτήσει δυτικές «τρομοκρατικές» ομάδες – που συχνά θεωρούνται «υποστηριζόμενες από τη Ρωσία πληρεξούσιοι» – οι οποίες εμπλέκονται σε εμπρηστικές επιθέσεις, φυσικές επιθέσεις και εκφοβισμό.
Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις σε προσωπικό δυτικών κυβερνήσεων που σταθμεύουν σε μέρη εκτός Ευρώπης, όπως η Μέση Ανατολή ή η Άπω Ανατολή, είπε.
Επιπλέον, ο Πούτιν θα μπορούσε να απελάσει περισσότερους δυτικούς διπλωμάτες πέρα από τους έξι Βρετανούς διπλωμάτες που κατηγόρησε για κατασκοπεία την Παρασκευή.
Τι θα γίνει μετά;
«Ο φόβος των ΗΠΑ για κλιμάκωση και η απροθυμία να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τη Ρωσία, επιτρέπει στη Ρωσία και τους εταίρους της στον συνασπισμό να κλιμακωθούν κατά βούληση», είπε ο Τζάιλς.«Αν δείξετε στη Ρωσία ότι είστε ισχυρή και αποφασισμένη, η Ρωσία δεν θα κλιμακωθεί», πρόσθεσε η Samantha de Bendern, συνεργάτης που επίσης εδρεύει στο Πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η κλιμάκωση είναι αδύνατη».
Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν απειλεί με κλιμάκωση ως αποτέλεσμα της εμπλοκής της Δύσης από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Η «κόκκινη γραμμή» του τι είναι εκτός ορίων για τους δυτικούς συμμάχους χαράσσεται και ξαναχαράζεται, εξήγησε.
«Η Δύση εξόπλισε την Ουκρανία αποσπασματικά, παρέχοντάς της μόνο αρκετά όπλα για να τη διατηρήσει και όχι αρκετά για να βοηθήσει την Ουκρανία να απελευθερώσει το έδαφός της», είπε.
«Η Δύση πρέπει να καταλάβει πού βρίσκεται η πραγματική κόκκινη γραμμή και δεν δίνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία».
με πληροφορίες από Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου