Σι Ζιπίνγκ, Ναρέντρα Μόντι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσουν το παρών στη σύνοδο των BRICS Καζάν της Ρωσίας...
Ηγέτες αναδυόμενων οικονομιών που εντάσσονται ή που επιδιώκουν να ενταχθούν στους BRICS αναμένεται να συναντηθούν στο Καζάν της Ρωσίας, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις Βρυξέλλες.
Οι BRICS, σχηματίστηκαν το 2009 και το όνομα της ομάδας φέρει τα αρχικά των χωρών που την συγκρότησαν, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότια Αφρικής. Κορυφαία πρόσωπα όπως ο Σι Ζιπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι θα δώσουν το παρών στη σύνοδο και θα έχουν συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2024, η ομάδα των BRICS μεγάλωσε αφού εντάχθηκαν σε αυτήν η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, δημιουργώντας ένα μπλοκ του οποίου η συνολική αξία ξεπερνάει το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ και έρχεται σε αντίθεση με την Δύση.
Παρ' όλα αυτά, ο ειδικός αναλυτής του think tank Carnegie Endowment, Στιούαρτ Πάτρικ, είπε ότι οι BRICS δεν απειλούν την ηγεσία των ΗΠΑ.
Στόχος η επέκταση
«Πρόκειται για μια άτυπη ομάδα, είναι ενωμένοι κυρίως σε θέματα που τάσσονται όλοι κατά, δηλαδή κατά μιας οικονομική τάξης που αισθάνονται ότι είναι εναντίον τους», δήλωσε στο euronews o Στιούαρτ Πάτρικ.Το ελεύθερο εμπόριο φθείρεται, η εισβολή στην Ουκρανία, οι εντάσεις στην Ταϊβάν και οι εύθραυστες σχέσεις Κίνας - ΕΕ αλλά η πλήρης κατάρρευση των σχέσεων Μόσχας - Βρυξελλών, οι BRICS επιθυμούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή και να βγουν πιο δυνατοί από τις προκλήσεις.
Όμως, σύμφωνα με το κ. Πάτρικ, η διεύρυνση της ομάδας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει την συμμαχίας τους.
«Η προσθήκη νέων μελών θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο το έργο των BRICS. Θα είναι πιο δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνίες που σχετίζονται με τις κοσμοθεωρίες τους και τις πολιτικές τους» πρόσθεσε.
«Το όλο πράγμα φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό στον μεγάλο παγκόσμιο χάρτη... αλλά όσον αφορά την ενότητα (των BRICS), αυτό είναι, νομίζω, το σημείο όπου θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα κάποια πράγματα».
«Η ομάδα είχε ήδη τις εσωτερικές της εντάσεις, ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία. Νέα μέλη όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, είναι "θανάσιμοι εχθροί"» τόνισε ο έμπειρος συνεργάτης του think tank.
Αμφιλεγόμενες παρουσίες
Το πιο αμφιλεγόμενο πιθανό νέο μέλος είναι η Τουρκία - ο πρόεδρος της οποίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει επίσης στη Ρωσία.Η χώρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και ιστορικά ήταν ευθυγραμμισμένη με τη Δύση. Ο υπουργός Εξωτερικών της άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η γεωπολιτική αλλαγή οφειλόταν στην επανειλημμένη απόρριψη των αιτημάτων της για ένταξη στην ΕΕ.
«Το παράδειγμα της Τουρκίας δείχνει ότι έχει και άλλες διπλωματικές επιλογές και ευθυγραμμίσεις», δήλωσε ο αναλυτής. «Αυτό επιτρέπει στον Ερντογάν να πάρει τον μανδύα του υπερασπιστή των αναδυόμενων δυνάμεων και όχι απλώς να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη Δύση».
Την προσοχή όμως σε αυτή τη σύνοδο τραβάει η παρουσία ενός άλλου σημαντικού προσώπου. Του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα δώσει το παρών κάτι που το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε, σε ανάρτησή του στο Χ, ως «λανθασμένη επιλογή» που δεν προωθεί την υπόθεση της ειρήνης και «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις σε παρόμοια ανάρτησή του χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουτέρες «απαράδεκτη».
Εκπρόσωποι του ΓΓ του ΟΗΕ δεν απάντησαν σε αίτημα του euronews για σχολιασμό.
UNacceptable https://t.co/cUeeh8d6mj
— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) October 22, 2024
«Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί τις πολιτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν .... Δεν βλέπω πολλά πλεονεκτήματα για να το κάνει αυτό», δήλωσε.
Για άλλους, η ανησυχία σχετικά με τους BRICS δεν είναι τόσο γεωπολιτική όσο οικονομική - δεδομένης της δυνητικής ισχύος ενός μπλοκ που είναι πλέον δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το οικονομικό μέγεθος της ΕΕ.
Ο Ενρίκο Λέτα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η σύνοδος κορυφής των BRICS υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της και να ενσωματώσει τις οικονομίες της - πρόκειται για ένα θέμα μιας έκθεσης που συνέταξε νωρίτερα φέτος.
The #BRICS Summit is telling us we have to integrate and scale in 🇪🇺. As fragmented European countries our size condemns us to irrelevance. Presenting at @EUparliament in Strasbourg the Report “Much More than a Market”. pic.twitter.com/eCd0Pk9aKA
— Enrico Letta (@EnricoLetta) October 22, 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου