Τα πλάνα από drone που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός περιλαμβάνουν τις τελευταίες στιγμές πριν από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφήσεις από τις τελευταίες στιγμές πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να κάθεται σε ένα δωμάτιο που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς. Το πρόσωπό της ήταν καλυμμένο με ένα φουλάρι, μάλλον για να κρύψει την ταυτότητά της. Ο άνδρας πιάνει ένα ραβδί με τραυματισμένο χέρι και το πετάει προς το drone που πλησιάζει.
Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Daniel Hagari είπε ότι ο στρατός στη συνέχεια χτύπησε το κτίριο με βλήμα πυροβολικού, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου και τον θάνατο του Sinvar. Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι τρεις μαχητές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.
Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι η ταυτότητα του Yahya Sinvar επιβεβαιώθηκε από οδοντιατρικά αρχεία, δακτυλικά αποτυπώματα και τεστ DNA.
Η Χαμάς επέλεξε τον Σινουάρ, ο οποίος σχεδίασε τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος της στη Γάζα, ως νέο ηγέτη της στις 7 Αυγούστου, μετά τη δολοφονία του διαδόχου του Ismail Haniye στο Ιράν.
Ο Σινουάρ, ο οποίος ηγείται της γερακικής πτέρυγας της Χαμάς και είναι κοντά στο Ιράν, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χτυπημάτων του Ισραήλ μετά την επίθεση κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι.
Τον Αύγουστο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είχε επιβεβαιώσει ότι ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα τον Ιούλιο.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως ο ηγέτης της, Γιαχία Σινουάρ, είναι κι επίσημα νεκρός.
«Ο «αρχιτέκτονας» των επιδρομών της οργάνωσης τον Οκτώβριο του 2023 στο νότιο Ισραήλ που έγιναν η πλέον αιματηρή ημέρα στην ιστορία της χώρας, σκοτώθηκε στη μάχη», δήλωσε σήμερα ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς στη Γάζας και βασικός διαπραγματευτής της οργάνωσης.«Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού, Γιαχία Σινουάρ, Αμπού Ιμπραχίμ», δήλωσε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Al Jazeera.
Σημειώνεται ότι ο Σινουάρ ήταν γνωστός και ως Αμπού Ιμπραχίμ.
Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια τόνισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ απλώς θα «ενδυναμώσει» την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση και την αντίστασή της.
Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια τόνισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ απλώς θα «ενδυναμώσει» την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση και την αντίστασή της.
Οι πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ στη θέση του ηγέτη της Χαμάς
- Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ: Είναι ίσως το μόνο άτομο που θα μπορούσε να καταφέρει να αναπληρώσει το κενό του Σινουάρ και να ηγηθεί αποτελεσματικά της ένοπλης οργάνωσης. Ο Μεσάαλ όμως διαμένει πλέον στο Κατάρ και για να επιτύχει τους στόχους της Χαμάς, θα έπρεπε να συνεχίσει να διαμένει εκεί. Ο Μεσάαλ έγινε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς το 1996. Έναν χρόνο αργότερα επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας στο Αμάν της Ιορδανίας, όταν οι πράκτορες της Μοσάντ του έστησαν ενέδρα, δηλητηριάζοντάς τον. Οι πράκτορες, ωστόσο, συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία, ενώ ο Μεσάαλ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η υπόθεση έληξε με το Ισραήλ να παρέχει το αντίδοτο που έσωσε τη ζωή του Μεσάαλ, ενώ απελευθέρωσε τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, τον ιδρυτή της Χαμάς, από την ισραηλινή φυλακή με αντάλλαγμα η Ιορδανία να ελευθερώσει τους πράκτορες της Μοσάντ. Ο Μεσάαλ συνέχισε να εκπροσωπεί τη Χαμάς από τη Συρία μέχρι που ξέσπασε ο εμφύλιος και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Κατάρ. Η αντίθεσή του στον Μπασάρ αλ Άσαντ έφερε τη Χαμάς σε πορεία σύγκρουσης με το Ιράν, το οποίο υποστήριξε τον Άσαντ. Όταν ο Μεσαάλ αντικαταστάθηκε από τον Χανίγια το 2017, η Χαμάς αποκατέστησε τους δεσμούς με το Ιράν. Παρά την αντικατάστασή του το 2017, ο Μεσαάλ συνέχισε να είναι ενεργός στη Χαμάς. Δεν είναι σαφές εάν ενδιαφέρεται να αναλάβει τη θέση και πώς θα επηρεάσει τους δεσμούς της Χαμάς με το Ιράν.
- Ο βουλευτής Καλίλ Αλ Χάγια: Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι του Καλίλ Αλ Χάγια, ο οποίος εντάχθηκε στα υψηλά κλιμάκια της Χαμάς το 2006 και σιγά -σιγά ανέβηκε στις τάξεις της. Το 2017 εξελέγη αναπληρωτής αρχηγός του περιφερειακού πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017, θέση που εξακολουθεί να κατέχει. Όπως ο Μεσάλ, έτσι και ο Χάγια κατοικεί στο Κατάρ και υπήρξε βασικός εκπρόσωπος της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα από τα υψηλότερα στελέχη εν ζωή και είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πολιτικού ηγέτη. Ο Χάγια εκτιμάται επίσης ότι είχε καλές σχέσεις τόσο με τον Σινουάρ όσο και με τον Χανίγια. Σε αντίθεση με τον Μεσάαλ, ο Χάγια έχει καλές σχέσεις με τον Άσαντ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Το 2022 ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Συρία για να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο με τον Άσαντ. Οι δεσμοί του με τον ιρανικό άξονα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει το συμβούλιο της Σούρα.
- Ο αδερφός του Σινουάρ: Ο αδερφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ εκτιμάται ότι είναι ακόμα ζωντανός και κρύβεται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. Ο Μοχάμεντ θεωρείται βασικός στρατηγός στις επιχειρήσεις της Χαμάς στη Γάζα. Διορίστηκε διοικητής της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς το 2005 και συμμετείχε στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκίλαντ Σαλίτ το 2006 από το Ισραήλ στη Γάζα. Ο αδερφός του Σινουάρ διοικεί επί του παρόντος τη νότια ταξιαρχία της Χαμάς και είναι μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της στρατιωτικής πτέρυγας της ομάδας. Έχει μπει στο στόχαστρο του Ισραήλ που προσφέρει αντίτιμο 230.000 λιρών για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό του, ο οποίος έχει γλιτώσει από έξι απόπειρες δολοφονίας, δίνοντάς του το παρατσούκλι «ο ζωντανός νεκρός».
- Ο ιδρυτής της Χαμάς: Ανάμεσα στους επικρατέστερους διαδόχους του Σινουάρ, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είναι μεταξύ των ιδρυτών της Χαμάς και εξελέγη ο πρώτος πολιτικός ηγέτης της ομάδας το 1992. Έχει ζήσει σε πολλές χώρες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όπου φυλακίστηκε για 22 μήνες. Αργότερα εκδιώχθηκε τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη Συρία και επί του παρόντος διαμένει στο Κατάρ. Το 2013, ο Μαρζούκ διορίστηκε αναπληρωτής υπό τον Μεσάαλ, επιφορτισμένος με τον χειρισμό όλων των εξωτερικών υποθέσεων της Χαμάς.
Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ
Ο Γιαχία Σινουάρ (29 Οκτωβρίου 1962 - 16 Οκτωβρίου 2024), ήταν Παλαιστίνιος ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς, έχοντας αναλάβει τη θέση μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο του 2024. Προηγουμένως υπήρξε ηγέτης της οργάνωσης για τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της οργάνωσης.
Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στην Γάζα υπό Αιγυπτιακή κατοχή το 1962, η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Ασκελόν, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1948. Τελείωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές.
Ενορχηστρώνοντας την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε συνεργάτες του το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερις ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ. Εξέτισε 22 χρόνια μέχρι την απελευθέρωσή του σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, το 2011, με έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Το 2017, εξελέγη αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ισχυρίστηκε ότι θα επιδίωκε μια «ειρηνική, λαϊκή αντίσταση», θέση που αργότερα εγκαταλείφθηκε. Επανεξελέγη αρχηγός της Χαμάς το 2021.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. H Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ έχουν επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες, καθώς και οργανισμούς.
Στις 15 Μαΐου 2021 μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε ότι έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμεσες λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Το χτύπημα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο την εβδομάδα που ακολούθησε εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές. Το πιο προφανές και τολμηρό ήταν σε μια συνέντευξη τύπου, στις 27 Μαΐου 2021, όταν ανέφερε (σε ζωντανή μετάδοση) ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια μετά τη συνέντευξη τύπου και κάλεσε τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι, στα επόμενα 60 λεπτά, μέχρι να φτάσει σπίτι του. Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας και βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.
Στις 16 Οκτωβρίου 2024 οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι ερευνούν εάν ο Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια μάχης με τον IDF. Στις 18 Οκτωβρίου, η Χαμάς επιβεβαίωσε το γεγονός.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου