Bloomberg: Δεν πρέπει να εφησυχάζουν Πορτογαλία- Ισπανία

Η βοήθεια, την οποία έως πριν λίγες μέρες Ιρλανδοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται, αποτελεί το τελευταίο πλήγμα... για μια οικονομία, η οποία υπερδιπλασίασε το μέγεθός της στη δεκαετία που προηγήθηκε του 2006, σύμφωνα με το Bloomberg. 
Το «σπάσιμο της φούσκας ακινήτων», το 2008 οδήγησε τη χώρα σε ύφεση και τις τράπεζές της κοντά στην κατάρρευση.

Με τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η προσπάθεια όσων κρατούν τα ηνία εστιάζεται στην αποτροπή του ενδεχομένου μετάδοσης της κρίσης.

«Το μέγεθος των ιρλανδικών τραπεζών θα μειωθεί στις ανάγκες της ιρλανδικής οικονομίας, των Ιρλανδών καταναλωτών και των Ιρλανδών επιχειρηματιών», σημείωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράϊαν Λένιχαν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

«Η Ιρλανδία κατέστη το δεύτερο κράτος μέλος της ευρωζώνης που επιζήτησε στήριξη, καθώς το κόστος διάσωσης του τραπεζικού του τομέα απείλησε με ενδεχόμενη επανάληψη της ελληνικής κρίσης χρέους και με αποσταθεροποίηση το ενιαίο νόμισμα», μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.
Το χρηματοδοτικό πακέτο για την Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ΑΕΠ της ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν 47%.

Τέλος ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αν και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν».
«Σε μια στιγμή κατά την οποία οι χρηματοοικονομικές αγορές εμφανίζουν μια υπερβολική τάση τιμωρίας των κρατών που δεν παρέμειναν 100% σε μια ορθόδοξη (σ.σ. δημοσιονομική) προσαρμογή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβούν παρόμοια πράγματα», είπε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου