Οι «Οίκοι Αξιολόγησης» συνεχίζουν...

Με την ΕΕ να συνεχίζει τις συζητήσεις και τις προτάσεις της γύρω από την ανάγκη ελέγχου των διεθνών οίκων αξιολόγησης, τα συγκεκριμένα «σπίτια» συνεχίζουν με τη σειρά τους το… θεάρεστο έργο τους.
Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίσθηκε χθες ο οίκος Fitch, που αποφάσισε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Πορτογαλίας, όσο και της Ουγγαρίας.

Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε Α+ από ΑΑ- οφείλεται, όπως ανέφερε ο διαβόητος οίκος, στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίον συρρικνώνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας καθώς και στις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών της.

Ο Οίκος Fitch αποφάσισε την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Ουγγαρίας σε ΒΒΒ – (από ΒΒΒ), με τον επικεφαλής της ομάδας αξιολογήσεων Εντ Πάρκερ να δηλώνει πως «η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ουγγαρίας αντανακλά μια ουσιαστική επιδείνωση στην υφιστάμενη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση», σημειώνοντας ότι «το σχετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου, εξωτερικού και εγχώριου τραπεζικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε αρνητικά σοκ».

Ως γνωστόν, ο ίδιος οίκος έχει απειλήσει να υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» την πιστοληπτική ικανότητα πέντε ελληνικών τραπεζών, στέλνοντας σχετική «προειδοποίηση» σε Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και ΑΤΕ.

Νωρίτερα, ο Fitch είχε ανακοινώσει την απόφασή του να θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Όλα αυτά μαζί πέφτουν κομμάτι βαριά και μάλλον χλιαρή ήταν, ως προς αυτό το σημείο, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού – ένα ευχολόγιο δηλαδή με εκφράσεις του τύπου «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα οι αξιολογητές».
πηγή: ezoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου