Υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ο Σβόμποντα

Χάνες Σβόμποντα
Υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου για την Ελλάδα τάσσεται ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, χαρακτηρίζοντας «ανόητη» την αρνητική στάση της Κομισιόν στο θέμα.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο Χ. Σβόμποντα υπογραμμίζει την ανάγκη τροποποίησης του προγράμματος της τρόικας, καθώς όπως επισημαίνει, είναι λάθος σε βασικά σημεία, που πρέπει να αλλάξουν. Επισημαίνει πάντως πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να σχηματιστεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση», που θα τηρήσει τα βασικά σημεία του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι «είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και εξάλλου, όπως σημειώνει, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, απαντά ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες εξόδου της χώρας, αν ανέλθουν στην εξουσία «εντελώς ανεύθυνοι» πολιτικοί . Διευκρινίζει πάντως ότι καθήκον της Ε.Ε. είναι να δείξει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν από μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και ορισμένες αυστριακές τράπεζες.

Ως προς την πιθανότητα να επιστρέψει η Ελλάδα τα χρήματα που έχει δανειστεί, ο Χ. Σβόμποντα θεωρεί ότι αν συνεχιστεί να ζητούνται τέτοιοι υψηλοί τόκοι και να προκύπτουν τέτοια κέρδη από τα δάνεια, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουν πίσω αυτά τα χρήματα, ενώ αν οι τόκοι είναι λογικοί και αν προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων ή η δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους, τότε οι πιθανότητες να επιστραφούν είναι πολλές.

Πρόσθεσε δε, πως, αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν υψηλά, όλες οι χώρες- και όχι μόνο η Ιταλία- θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες και για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, θα πρέπει να γίνουν κοινές προσπάθειες, με αλλαγή πορείας, στην οποία θα συμπράξει και η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου