"Βραχυπρόθεσμα θετική" η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup!

Θετικό σε βραχυπρόθεσμη βάση θα ήταν το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για το ζήτημα της Ελλάδας, αν και αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μεσομακροπρόθεσμα τα προβλήματα θα παραμείνουν... αναφέρει χαρακτηριστικά το bankingnews.gr

«Εάν οι διεθνείς δανειστές καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα , αυτό θα ήταν θετικό σε βραχυπρόθεσμη βάση. Μεσομακροπρόθεσμα όμως τα προβλήματα θα παραμένουν» υποστηρίζει ο Marco Bardelli, διευθύνων σύμβουλος της UBI Capital Singapore, τονίζοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις και οι συνεχιζόμενες τριβές ανάμεσα στα διάφορα κράτη συντηρούν το ομιχλώδες τοπίο στην Ε.Ε. Δεν βλέπουμε μια πραγματική ηγεσία στη Ευρώπη, η οποία θα έκανε ένα βήμα μπροστά» αναφέρει ο Bardelli.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται στην ανάλυση του και ο Greg Gibbs, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικής στρατηγικής της Royal Bank of Scotland. «Κάθε πληροφορία που ήρθε από την Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν απογοητευτική. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο ελληνικό ζήτημα, την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ε.Ε. απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαμε το εκλογικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Καταλονία όπου τα τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία στην τοπική Βουλή. Αυτές οι εξελίξεις τονίζουν τα προβλήματα που θα εξακολουθήσουν να ταλανίζουν την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Gibbs, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αίσθηση σταθερότητας. Αλλά σε έξι μήνες από σήμερα, που θα βρισκόμαστε; Πιστεύω πως ακόμα θα δίνουμε σκληρή μάχη για την Ευρώπη και αυτές οι συμφωνίες που φαίνεται ότι πρόκειται να επιτευχθούν, δεν μοιάζουν αξιόπιστες» τονίζει ο Gibbs.

«Πιστεύω ότι σήμερα θα δώσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται , αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Συμφωνώ με το ΔΝΤ ότι πρέπει να γίνει ένα «haircut” στο ελληνικό χρέος, αλλά Γερμανία και Γαλλία δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς με αυτήν την εξέλιξη. Οι διεθνείς δανειστές θέλουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί και όλοι το γνωρίζουν» τονίζει ο Uwe Parpart από την Reorient Financial Markets.