Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης», ενώ τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές»

Σε πανηγυρικό τόνο η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Στρασβούργο. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα το μοίρασμα του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος για λόγους κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, με αφορμή την κριτική που δέχεται η χώρα για τις καθυστερήσεις στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Συνεχίζοντας στον ίδιο πανηγυρικό τόνο που είχε λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας.

«Οι υπέρμαχοι της Ε.Ε. θα κερδίσουμε»

Αναλυτικά, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικό για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Έλληνες αγαπούν τη χώρα και τα παιδιά τους και για αυτό δεν θέτουν προς συζήτηση αν θέλουν την Ευρώπη. Οι Έλληνες, ανέφερε, δεν θέλουν την επιστροφή στην κρίση. Όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. «Επενδύουν στον φόβο, δεν προσφέρουν ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η συντριπτική πλειονότητα δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, υποστήριξε, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος θα κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνουν οι εκλογές το 2016. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα πρέπει να εκλεγεί το 2015, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα συναινέσουν στο πρόσωπο ενός έντιμου υποψηφίου, αλλιώς θα αναλάβουν και την ευθύνη για την προσφυγή στις κάλπες.

«Εμείς οι υπέρμαχοι της Ευρωπαϊκή Ένωσης θα κερδίσουμε της εκλογές» τόνισε με έμφαση.

Πρώτοι στην προώθηση των αλλαγών 

Για την οικονομία ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη και η απασχόληση με έμφαση στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την ανάπτυξη των υποδομών. Όπως είπε χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο ΟΑΣΑ κατέταξε την Ελλάδα πρώτη στον κόσμο όσον αφορά την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Αιχμές για το ΔΝΤ

Σχετικά με την τρόικα, είπε πως τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε διαπραγματευτεί μαζί της τα πάντα. «Υπάρχουν όμως», σχολίασε, «κάποια όρια, όπως η περαιτέρω αύξηση των φόρων ή η μείωση των συντάξεων. Αυτά δεν είναι αποδεκτά από εμένα».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η τρόικα, παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και παρέπεμψε σε παλαιότερες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος εξ αρχής είχε αντιδράσει στο πρώτο πρόγραμμα, όταν ακόμη βρισκόταν στην αντιπολίτευση και πως το ΔΝΤ παραδέχτηκε λάθη στο θέμα του υπολογισμού των πολλαπλασιαστών. Προχωρούμε στη διαπραγμάτευση, είπε, αν πρέπει το ΔΝΤ να είναι στους δανειστές απαιτεί μεγάλη συζήτηση, που θα πρέπει να διεξαχθεί και στα όργανα της Ε.Ε.

Ομιλία του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (pdf) »»»