Αλ.Τσίπρας: «Δεν υπογράφω τον θάνατο της Ελλάδας»

Η ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ της φράξιας Σόιμπλε και του ΔΝΤ οδηγεί σε εκτροχιασμό τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές και σε διχασμό την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να επιβάλει στους λαούς τα εκτός πραγματικότητας νεοφιλελεύθερα δόγματά της. Προσπάθειες συμβιβασμού που καταβλήθηκαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση και μετριοπαθείς φωνές των θεσμών ή Ευρωπαίους παράγοντες υπονομεύθηκαν ανοιχτά από τον Σόιμπλε και τους γνωστούς ακολούθους του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η "κομπανία Σόιμπλε" αξίωσε, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πέμπτη αξιολόγηση που είχε υπογράψει ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς, παράλληλα, οι δανειστές να αναλάβουν καμιά δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ή την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τον εκβιασμό του Σόιμπλε επιχείρησε να μεταφέρει στη σύνοδο κορυφής, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, για να πάρει την κατάλληλη απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα.

Ντ. Τουσκ«The game is over» - «το παιχνίδι τελείωσε» (Μαφιόζικη έκφραση!).

 Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι....»., του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, καταβάλλοντας προσπάθεια να κρύψει την οργή του. Και πρόσθεσε: «Ούτε εσείς κύριε Τουσκ ούτε κανείς άλλος δεν πρέπει να υποτιμά το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις που περιείχαν επώδυνα μέτρα και που αρχικά έγιναν δεκτές με θετικό τρόπο από τους εταίρους αλλά στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε και φθάσαμε στις προτάσεις των θεσμών οι οποίες «δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ» και οι οποίες «δεν διαφέρουν καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων, από τον Οκτώβριο», τόνισε και κατέληξε:  «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου