Τρίτη φορά... ΜΝΗΜΟΝΙΟ αποφάσισαν οι ''πατέρες'' του έθνους με 222 «ΝΑΙ», 64 «ΟΧΙ», 11 «ΠΑΡΟΝ»

Μετά από ολονύχτια συζήτηση, που ξεκίνησε στις 03:50 τα χαράματα, η Βουλή ενέκρινε κατά πλεοψηφία το 3ο Μνημονίο, επί 297 παρόντων ψήφισαν 222 «ΝΑΙ», 64 «ΟΧΙ» και 11 «ΠΑΡΟΝ»..

TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ τετράμηνο του έτους είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση με βάση το 3ο Mνημόνιο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της  Βουλής. Αρκετά νομοθετήματα, περισσότερα από 10, είναι εξαιρετικά δύσκολα και με ισχυρό πολιτικό κόστος είναι υποχρεωμένη να τα θεσπίσει ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και φυσικά αρκετές φορολογικές ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και φτάνουν ως τον ΕΝΦΙΑ. Αρχίζοντας λοιπόν από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αγορά της ενέργειας. Πρωτίστως να καταργήσει την έκπτωση του 20% στην ενέργεια που δαπανά η βιομηχανία, να απαγορεύσει τη λειτουργία μονάδων κάτω από το μεταβλητό κόστος και να συμψηφιστούν οι οφειλές ΔΕΗ και διαχειριστή.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών


Αλέξης Τσίπρας: Η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή - Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή

Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Εχουμε ένα νέο οικονομικό πολιτικό κοινωνικό τοπίο και με βάση αυτό θα σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν θα σχολιάσω το αποτέλεσμα του
Eurosummit στις 12 Ιουλίου, έχω ενημερώσει τον ελληνικό λαό.... Η χώρα είναι εκτός αγορών. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό» επεσήμανε.

«Η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή. Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ο κ. Σόιμπλε βάζοντας συνεχώς εμπόδια έτσι ώστε να μην επιτευχθεί αυτή η συμφωνία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση δεν είχε εντολή για έξοδο από το ευρώ. Κατήγγειλα όσους έλεγαν ότι αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα. Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όμως όρθιοι από το λάκκο των λεόντων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Δώσαμε μάχη με αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι αμελητέο το ρήγμα που ανοίξαμε στην Ευρώπη».

«Δεν μετανοιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερσπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισα των συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είπε.

«Εναλλακτική που αγνοήσαμε δεν υπήρξε και όπως ξέρω δεν υπάρχει... Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.Αν κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας μας πει πως», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε λίγες ώρες ο κ. Τσακαλώτος θα δώσει μια μάχη, καθώς κάποιοι θα επιδιώξουν να πάρουν πίσω αυτό που συμφωνήθηκε. Δάνειο -γέφυρα σημαίνει πισωγύρισμα. Εχουμε ευθύνη να την αποτρέψουμε όχι να την διευκολύνουμε, πρόσθεσε σχετικά με την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο σημερινό
Eurgoroup στις Βρυξέλλες.
Μου ζητήσατε να κλείσω το θέμα των εκλογών την Δευτέρα. Μην κάνετε τέτοια αιτήματα γιατί τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά, είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΝΔ.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Εμείς θα σταματήσουμε τη διάλυση σας χώρας

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε σας κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην σας θεωρείτε δεδομένους για σας ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «σας οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».

Θέλετε να κάνετε εκλογές; Κάντε τις, το μήνυμα του επικεφαλής της Ν.Δ. Εκτίμησε, πάντως, ότι αν υπάρξουν κάλπες η οικονομία θα μπει σε αστάθεια. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις επόμενες ψηφοφορίες. Ομάδες εργασίας για επεξεργασία του Μνημονίου.

Σήμερα εκβιάζεται το κοινοβούλιο. Θα μου πει ο πρωθυπουργός ότι το έχουμε κάνει και εμείς. Ναι, αλλά εμείς κριθήκαμε στις εκλογές, τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ομιλία του.

Στάθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και σημείωσε ότι κάποιος την πρότεινε. Βλέπουμε την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλής. Πάμε για την πλήρη διάλυση της χώρας, αλλά αυτό η ΝΔ θα το σταματήσει.

Είναι σουρεαλιστική η εικόνα. Ο πρωθυπουργός δίνει τη εικόνα του καλού παιδιού που μάχεται ενώ όλες οι επιλογές που έγιναν είναι λάθος. Εχετε αναλογιστεί σε τι φταίτε; Ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και απαρίθμησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη διαπραγματευτική ομάδα.

Δεν θα κάνουμε πρόταση μομφής στην πρόεδρο της Βουλής και δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα.

Πάνος Καμμένος: Η συμφωνία σημαίνει το... τέλος των Μνημονίων!

Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναφέροντας τον Β. Σόιμπλε, την Α. Μέρκελ και κερδοσκόπους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «το έφθασαν τόσο στα άκρα» που στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν αυτό για το οποίο είχαν διασφαλίσει τον εαυτό τους.

Τόνισε ότι η σημαντική διαφορά αυτής της συμφωνίας από τις προηγούμενες συνίσταται στο ότι αυτή διέπεται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ στην συνέχεια εν μέσω φραστικών διαξιφισμών με βουλευτές της ΝΔ και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε «η πατέντα που είχατε στήσει τελειώνει σήμερα».

Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, ο κ. Καμμένος είπε «όσα πήρατε, πήρατε από τους μεσάζοντες», προσθέτοντας «τα κόκκινα δάνεια δεν περνούν από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε».
Επίσης ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους καυσίμων που θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ θα ερευνηθούν και κονδύλια που διοχετεύθηκαν στους «πολιτικούς τους υπαλλήλους».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας, με πρώτη εκείνη που αφορά το συνταξιοδοτικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως εξήγησε ένας αριθμός στρατιωτικών που δεν περνούν από την Σχολή Πολέμου, φθάνουν ως έναν βαθμό της στρατιωτικής ιεραρχίας και κατόπιν αποστρατεύονται.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε από τα  στελέχη αυτά να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο 'Αμυνας θα παραμείνουν.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την δημιουργία πρώτα απ' όλα οικισμών για τα στελέχη τους εντός των μονάδων.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τα ψέματά σας κύριε Τσίπρα

Μετά τα ψέματα των προηγούμενων ακολούθησε η ιδεολογική σας ανοησία για Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς - Κόντρα με Βούτση και Τσίπρα για το μεταναστευτικό - Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με νέο εκλογικό νόμο

«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική» ξεκίνησε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ.» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης

«Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.

«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει "όχι άλλο Μπαλτά". Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με νέο εκλογικό νόμο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, δραστική μείωση του μπόνους των 50 ευρώ. Να υπάρξουν περικοπές σε κόμματα με μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, να χτυπηθούν συμφέροντα.
 

«Το δημοψήφισμα έφερε χιλιάδες ανέργους, μετρήσατε ποτέ τις συνέπειες από τα
capital controls; Πόσο μας κόστισε, 20 ή 30 δισ. ευρώ, να σπείρουμε τους σπόρους της ιδεοληψίας σας;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Έκανε λόγο για τραγικά και τραγελαφικά αποτελέσματα. «Η πατρίδα θέλει αναγέννηση και εσείς είστε επί της διαδικασίας κύριε Τσίπρα» ανέφερε και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή την τελευταία προσπάθεια να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. «Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν σας εμπιστεύομαστε αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο και αυτή είναι η δική μας αμηχανία» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά ο λαός να ταυτιστεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα.

Ακολούθησε ένταση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση για το μεταναστευτικό με τον κ. Θεοδωράκη να αναφέρει ότι «εγώ τα ξέρω αυτά γιατί έχω πάει και στο παρελθόν σε αυτά τα νησιά». «Οι υπουργοί σας πειραματίζονται κύριε Τσίπρα» είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είδατε την αναλογία με την Ιταλία; Είμαστε 1 προς 9 και τώρα είμαστε 1 προς 1» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Αν έχετε απορίες για την μεταναστευτική πολιτική κύριε Βούτση να σας κάνω φροντιστήριο» συνέχισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης.

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στον πρωθυπουργό: «Εσείς την επιλέξατε και αρνείστε την απομάκρυνσή της. Η παραμονή της είναι δείγμα της ατολμίας σας».

Επίσης, μιλώντας για τα νησιά, είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τον κ. Τσίπρα όταν είπε ότι υπάρχει ανασφάλεια στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας του είπε "εσύ τα λες αυτά;"»

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η νέα συμφωνία βαθαίνει τη δυστυχία του λαού

Ο λαός καλείται να την πολεμήσει με νύχια και με δόντια.Το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, τόνισε.

Μάταια ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση προσπαθούν να εμφανιστούν ότι παίρνουν μέτρα προς το συμφέρον τον λαϊκών αναγκών, έχουν καταθέσει το νέο μνημόνιο του αίσχους, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η νέα συμφωνία βαθαίνει τη δυστυχία του λαού. 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα που βιώνουμε. 

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο κονιορτοποιούν ότι δεν κατάφερε να συντρίψει κάποιο από τα προηγούμενα μνημόνια, σημείωσε. Ο λαός καλείται να πολεμήσει τη νέα συμφωνία με νύχια και με δόντια, τόνισε.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για την κυβέρνηση»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε σε παρέμβασή του στην Ολομελεια της Βουλής με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρτα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

Σχολιάζοντας τη συνοπτική παρουσίαση των νομοθετικών βελτιώσεων από τον κ. Μάρδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κήρυξε εκστρατεία κατά του μνημονίου και μας φέρνει μνημόνια», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. «Τελικά ότι και να γίνεται μνημόνιο βγαίνει, αλλά κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη νέα δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό

«Είμαστε όχι αυτά που λέμε αλλά αυτά που πράττουμε». Στο γεγονός ότι το εισαγόμενο νομοσχέδιο κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι αντισυνταγματικό αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Είμαστε όχι αυτά που λέμε αλλά αυτά που πράττουμε, δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ντράπηκα με όσα έγιναν, υποστήριξε και μίλησε για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε αλλά και για απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ότι είναι μάταιο να το κάνω. Αυτό το έκανε όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να στηρίζω την κυβέρνηση και να μην ψηφίζω.
Λυπάμαι που έγινε και αυτός ένας μνημονιακός πρωθυπουργός.