Επεκτείνονται οι ταραχές στο Κάιρο – Άγνωστη η τύχη του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ..

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ φαίνεται πως άρχισαν το απόγευμα να επεκτείνονται οι ταραχές και οι συγκρούσεις με την αστυνομία που είχαν ξεσπάσει και σήμερα το μεσημέρι σε μεμονωμένα σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην γενικού γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος φερόταν να έχει συλληφθεί.


ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί Αλ Αζάρ και φώναζαν συνθήματα κατά προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του γιου του Γκαμάλ. Στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες στους παραταγμένους αστυνομικούς. Η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και υδραντλίες για να διαλύσει το πλήθος.

ΩΣΤΟΣΟ, στη συνέχεια οι διαδηλώσεις κατά του «ισόβιου» προέδρου της Αιγύπτου άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο το Κάιρο, όπως προκύπτει από στοιχεία που μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι. Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες του Καΐρου φωνάζοντας «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς» ενώ, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους είναι φανερό πως η αστυνομία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση, παρόλο που προσπαθεί να διαλύσει τα πλήθη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού. Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς του δυτικού Καίρου, μιας πόλης όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.Ήδη υπάρχουν πρώτες πληροφορίες για τραυματίες...

Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων, που πάντως δεν έχουν έως τώρα επιβεβαιωθεί, μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν στο Κάιρο μετά τις πρώτες συγκρούσεις έξω από το τζαμί Αλ Αζάρ, βρίσκεται και ο πρώην γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που είχε βραβευτεί το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Ελ Μπαραντέι, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, είχε φτάσει πριν μερικά 24ωρα στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης σε μια νέα εποχή, που οραματίζονται οι πολέμιοι του Μουμπάρακ. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν έχουν συλλάβει τον ελ Μπαραντέι, αλλά του απαγορεύουν να εξέλθει από ένα τζαμί.

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων σε τζαμί. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες στις σφαίρες από καουτσούκ και στα δακρυγόνα. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για φωτιές που έχουν ανάψει σε δρόμους της πόλης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Σουέζ και Μανσούρα και Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στη Μανσούρα.

ΣΤΠ ΜΕΤΑΞΥ, η Αίγυπτος φαίνεται να έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους Αιγύπτιους –αλλά και η πρόσβαση από άλλες χώρες σε αιγυπτιακές ιστοσελίδες– είχε διακοπεί εδώ και πολλές ώρες, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη γνωστοποίηση της φερόμενης σύλληψης του ελ Μπαραντέι, δεν λειτουργεί πλέον και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας… Ωστόσο, η πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα δεν διακόπηκε εντελώς, καθώς αρκετοί Αιγύπτιοι που βρίσκονται σε άλλες χώρες αναρτούν διαρκώς ενημερώσεις στο Twitter, λαμβάνοντας πληροφορίες μέσω σταθερού τηλεφώνου από συμπατριώτες τους που βρίσκονται στην Αίγυπτο.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, που είναι το πολυπληθέστερο αραβικό κράτος, κλυδωνίζεται από την Τρίτη και από ένα πρωτοφανές –για τα δεδομένα της– κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Μουμπάρακ, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Τον 82χρονο πρόεδρο φέρεται πως είναι πιθανό –σύμφωνα τουλάχιστον με την επιθυμία του Χόσνι Μουμπάρακ– να τον διαδεχτεί ο γιος του Γκαμάλ. Μέχρι στιγμής οι ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 7 ατόμων, ενώ οι αρχές παραδέχονται τη σύλληψη περισσότερων από 1.000 διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου