από την Deutsche Welle
Η ΕΝΑΡΞΗ μιας συζήτησης που ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Το ευρωκοινοβούλιο προτείνει μέτρα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων στα κράτη-μέλη και στέλνει πολιτικό μήνυμα στην Κομισιόν να αρχίσει διαβουλεύσεις.
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: η «Πράσινη Βίβλος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Ζητούμενο: η «Λευκή Βίβλος» που θα διατυπώσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Βέβαια οι συντάξεις παραμένουν εθνική αρμοδιότητα, αλλά η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να δώσει κατευθύνσεις για εναρμόνιση, δηλώνει η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Ρία Όομεν Ρούϊτεν: «Θέλουμε εγγυημένη, ασφαλή και βιώσιμη σύνταξη για όλους. Όπως ξέρετε σήμερα ο κανόνας είναι η σύνταξη από τον αποκαλούμενο ‘πρώτο πυλώνα’, που χρηματοδοτείται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, αλλά τελικά το βάρος το επωμίζονται οι νεότεροι. Γιατί αν δούμε το σύστημα σε μορφή πυραμίδας, διαπιστώνουμε ότι όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι πληρώνουν τις συντάξεις όλο και περισσοτέρων ηλικιωμένων. Μία λύση θα ήταν να συνδέσουμε τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής» λέει η εισηγήτρια στην Deutsche Welle.
Οι «τρεις πυλώνες» της χρηματοδότησης
![]() |
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη |
![]() |
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Joseph Daul |
Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη επισημαίνει ότι η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να γίνει μόνο σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια που έχουν να κάνουν με το πόσο βαριά είναι μία δουλειά, με το τι διάρκεια έχει, αλλά και με το ποσοστό της ανεργίας που παρατηρείται σε ορισμένους κλάδους. Διότι φανταστείτε να συνδέσουμε το προσδόκιμο με το όριο συνταξιοδότησης σε ένα κλάδο που η ανεργία έχει πολύ μεγάλα ποσοστά. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι καταδικάζουμε τους νέους στην ανεργία» δηλώνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
«Κινητικότητα» των εργαζομένων χωρίς σύνταξη ;
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ από την ανεργία, πολλοί εργάζονται προσωρινά ή κατά διαστήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Μιλώντας στην Ολομέλεια, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ελίζαμπετ Σρέντερ καλεί την Επιτροπή να βρει λύση στο πρόβλημα της διαδοχικής και διασυνοριακής ασφάλισης, που, όπως επισημαίνει, είναι πολύ πιο επείγον από μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για το ασφαλιστικό.
«Το ψήφισμα σας καλεί να πάρετε μέτρα για την αναγνώριση διαδοχικών δικαιωμάτων ασφάλισης με μία νέα οδηγία. Με τη σημερινή κατάσταση οι εργαζόμενοι που αλλάζουν χώρα χάνουν πολλά χρήματα από τη σύνταξή τους. Γι αυτούς τους ανθρώπους είναι χάσιμο χρόνου να περιμένουν τη Λευκή Βίβλο για το ασφαλιστικό...»
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου