Ενημέρωση Παπακωνσταντίνου χωρίς... μέτρα μέχρι το 2015

Με... άδεια χέρια ως προς την εξειδίκευση των μέτρων που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012 - 2015 έφυγαν χθες από το γραφείο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, των μόνων κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαλόγου...
 που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών. Παρά την κριτική που δέχθηκε, με διαφορετική προφανώς αφετηρία, απ’ όσα κόμματα προσήλθαν χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να επιμένει στην ανάγκη διαλόγου και, προς τούτο, απηύθυνε νέες προσκλήσεις προς τη Ν.Δ., το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους. Στη νέα πρόσκληση προς τον κ. Αντ. Σαμαρά δεν λείπει, βέβαια, και η αιχμή για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθυμίζει ότι η Ν.Δ. ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο τον νόμο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.

Προβληματισμός

Στις χθεσινές συναντήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να μην έκρυψε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και την αντίδραση των αγορών. Σύμφωνα πάντοτε με τους εκπροσώπους των κομμάτων, αναγνώρισε τα τρέχοντα μέτρα ως έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας πως, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει βιώσιμα οικονομικά, με χρέος περί το 80% του ΑΕΠ, περί το 2025. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε, πάντως, όχι μόνον ως σενάρια αλλά και «ως σκέψη, έστω» την περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, πολλώ δε μάλλον χρεοκοπίας.

Για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, της 25ης Μαρτίου, προέκυψε η σχετική βεβαιότητα του οικονομικού επιτελείου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. από την τρόικα, δίχως ωστόσο να διατυπώνεται αντίστοιχη αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων και, κυρίως, για τη δυνατότητα ύπαρξης μηχανισμού επαναγοράς του χρέους. Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων έφυγαν με την εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει δυσχέρειες στις συνεννοήσεις του με άλλα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός να παραδεχθεί κάτι τέτοιο.

«Οχι άλλες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις» φέρεται να διεμήνυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς ωστόσο να αποκρύψει τον στόχο της εξοικονόμησης 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων 14 δισ. στο σκέλος των δαπανών του Δημοσίου και 8 δισ στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή της φορολογίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να προσκάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (παρών στις συναντήσεις ήταν και ο αρμόδιος γραμματέας Ηλ. Πεντάζος) προκειμένου να ελέγξουν όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού και να προτείνουν περικοπές.

Εκ μέρους ΛΑΟΣ η κ. Νίκη Τζαβέλλα επεσήμανε στον υπουργό τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων και ο κ. Μ. Βορίδης το αναπτυξιακό και παραγωγικό έλλειμμα που επιτείνεται από την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών, τόνισε ο Δημ. Χατζησωκράτης, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Ν. Τσούκαλη εκπροσώπησαν τη Δ.Α. «Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει παραλύσει, έγινε όμηρος της διστακτικότητας και της αναποτελεσματικότητάς της» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου