"Φιλέτο" η Λιβύη που τώρα την κατασπαράσσουν οι "λυκοι"

ΤΕΛΙΚΑ η Λιβύη αποδεικνύεται μεγάλο "φιλέτο" και ο Μ.Καντάφι από την υπερβολική σιγουριά του δεν είχε αντιληφθεί ότι τα "φιλέτα" συγκεντρώνουν "λύκους": Αποθέματα χρυσού που υπερβαίνουν σε αξία τα 6 δισ. δολάρια δήλωσε η Λιβύη, που κατατάσσεται έτσι στην 25η θέση του παγκόσμιου καταλόγου αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου.

Aν είχε ξεκινήσει πριν πέντε ή δέκα χρόνια το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις πέρσι και δεν ρόλαβε να το υλοποιήσει, όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά...

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ αυτά μπορούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, σε μία περίοδο οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων εναντίον του, μεταφέροντας τα αποθέματα αυτά σε άλλη αφρικανική χώρα, από όπου θα διοχετευθούν στην αγορά.

Η μεταφορά του χρυσού εκτός Λιβύης αποτελεί, όμως, δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον Καντάφι, λόγω του αεροναυτικού αποκλεισμού της χώρας του από δυτικές δυνάμεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Λιβύη διαθέτει αποθέματα χρυσού που φθάνουν τους 144 τόννους. Την ποσότητα αυτή συγκέντρωσε ο Καντάφι τα είκοσι τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη μετά τη βομβιστική ενέργεια κατά του αεροσκάφους της Panamerican πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Έφτιαξαν κυβέρνηση οι επαναστάτες στη Λιβύη με ανθρώπους των εταιρειών πετρελαίων ...

Κυβέρνηση σχηματίστηκε στην επαναστατημένη πλευρά της Λιβύης με σειρά ανθρώπων που είναι βέβαια της απολύτου εμπιστοσύνης των δυτικών και των εταιρειών τους: Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ είναι μία προσωπική επιλογή του Νικολά Σαρκοζί ως ο πολιτικός της Λιβύης, ο οποίος καλείται να παίξει το ρόλο του διαδόχου. Την επιλογή των Ηλυσίων Πεδίων φαίνεται πώς στηρίζει και η Βρετανία και οι πετρελαϊκές της Δύσης.

Στον Αλί Ταρκούνι, πρώην καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εναποτίθεται ο οικονομικός τομέας της κυβέρνησης των αντικαθεστωτικών, αφού αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού επί των Οικονομικών της σπαρασσόμενης χώρας.

Αν και η κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Βεγγάζη θα έπρεπε λογικά να απηχεί τις απόψεις τουλάχιστον των δύο από τις τρεις αντιπολιτευόμενες φράξιες δηλαδή τους δυτικόστροφους αντικανταφικούς, τους ριζοσπάστες ισλαμιστές και τέλος τους καθοδηγούμενος από την Αλ Κάϊντα του Μπαχρέμπ, εν τούτοις τα δύο πρώτα ονόματα του κυβερνητικού σχηματισμού είναι σαφώς φιλοδυτικοί.

Τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ επέλεξε ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί και τον παρουσίασε ως οικοδεσπότης στους καλεσμένους του στη Σύνοδο των Παρισίων το Σάββατο που πέρασε.

Άνθρωπος βαθιά μορφωμένος, ο Τζιμπρίλ βρήκε θέση στο στρατοκρατικό καθεστώς της Λιβύης, όταν το Aλί Ταρχούνι 2007 ο ίδιος ο συνταγματάρχης Καντάφι τον έχρισε πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης, θέση-κλειδί από την οποία, ωστόσο, βοήθησε τόσο τις Η.Π.Α. όσο και τη Βρετανία να διεισδύσουν οικονομικά, μέσω επενδύσεων, στη χώρα, ειδικά των πετρελαϊκών εταιρειών με τις οποίες διατηρούσε άριστες σχέσεις..

Με το ξέσπασμα της πολιτική κρίσης στη Λιβύη, στις αρχές του 2011, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες τον ανέδειξαν πρόεδρο του Μεταβατικού Επαναστατικού Συμβουλίου και ταυτόχρονο πρόεδρο της Λιβυκής Δημοκρατίας.

Θέση κλειδί αναλαμβάνει και ο λέκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Αλί Ταρχούνι, καθώς αναμένεται να διοριστεί ως ο υπουργός οικονομικών. Να σημειωθεί ότι ο Ταρχούνι ήταν πολιτικός συντονιστής για το εθνικό συνέδριο της Λιβυκής αντιπολίτευσης.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου