Περικοπές δαπανών κατά 15% του ΑΕΠ ζητά από την Αθήνα ο Άντερς Μποργκ

 Άντερς Μποργκ
Ο Άντερς Μποργκ ζητά από την Αθήνα μεγαλύτερες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Ο σουηδός υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο παράδειγμα των Βαλτικών Χωρών και κυρίως της Εσθονίας.

Περικοπές των δημοσίων δαπανών σε ποσοστό 15% του ΑΕΠ ζητά από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ. «Μόνον όταν η χώρα καταφέρει να σημειώσει ουσιαστικά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της μπορεί να γίνει συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει και για το ενδεχόμενο περαιτέρω διευκολύνσεων», υπογραμμίζει μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Die Welt ο σουηδός υπουργός.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και να δείξει ότι ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή που της δώσαμε», λέει σε άλλο σημείο ο κ. Μποργκ, παραπέμποντας στο παράδειγμα των Βαλτικών Χωρών και κυρίως της Εσθονίας. Εκεί οι περικοπές των δημοσίων δαπανών ήταν της τάξεως του 15% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο σουηδός πολιτικός στην αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, προβαίνοντας στην πρόβλεψη ότι θα απαιτηθούν έως και επτά χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας.

Έτινγκερ: Υπάρχει δυνατότητα νέων δανείων προς την Ελλάδα

Γκίντερ Έτινγκερ
Στο μεταξύ και σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα Rheinische Post ο ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. «Μπορώ να φανταστώ μια επιμήκυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολόγων υπό τον όρο ότι οι πιστωτές της ιδιωτικής οικονομίας δεν θα εγκαταλείψουν το καράβι», είπε ο κ. Έτινγκερ, προσθέτοντας ότι είναι δυνατόν να δοθούν και νέα δάνεια στην Ελλάδα. Ο γερμανός επίτροπος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, όπως τόνισε.

Όλι Ρεν: Ο χρόνος εξαντλείται

 Όλι Ρεν
Τη λύπη του για την αποτυχία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ζητώντας συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Αναμένουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια διακομματική συμφωνία για την στήριξη του κοινού προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτρόπου και προστίθεται ότι «θα πρέπει να προκύψει σύντομα μια συμφωνία καθώς ο χρόνος εξαντλείται».

Ο κ. Ρεν δίνει εκ νέου έμφαση στην ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. «Είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρει ο επίτροπος και προσθέτει πως «το μέγεθος της πρόκλησης συνιστά τεστ για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό απαιτείται η συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών» καταλήγει ο Όλι Ρεν.

Μάχη με το χρόνο

Να εφαρμόσει το πρόγραμμα
καλεί τη Αθήνα ο πρόεδρος
της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ

Να εφαρμόσει το πρόγραμμα καλεί τη Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ. Μολονότι δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση, κύκλοι του Βερολίνου εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τα μέτρα που θα πρέπει επειγόντως να ληφθούν. Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ότι δίνουν μάχη με το χρόνο, είπε στην Ντόιτσε Βέλε κυβερνητικός παράγοντας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την από κοινού στήριξη ενός προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό αναφέρεται σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Aachener Zeitung που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και ταχύτατα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Τρισέ προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό «να διορθώσει η Αθήνα τα λάθη του παρελθόντος και να ανοίξει το δρόμο στη βιώσιμη απασχόληση». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη, στην ΕΚΤ επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι οι στόχοι δεν επετεύχθησαν.