Ασφυκτικούς όρους σε Ελλάδα και εταίρους θέτει το Βερολίνο

ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ με αποδέκτες την Αθήνα, τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ θέτει η Γερμανία για να δωθεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε κοινό ψήφισμά τους, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα (χθες) από τη γερμανική βουλή, τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και ιδιωτών επενδυτών, εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα. 


Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στις 17 Μαρτίου 2011, αναφορικά με τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM, που θα λειτουργήσει από το 2013, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε κανονισμούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι "η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις". Επισημαίνεται δε ότι "για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φέρουν ευθύνη και οι ιδιώτες επενδυτές με την αγορά ομολόγων, χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας". 

Με το ψήφισμα, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:
    - Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.

    - Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.

    - Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

   - Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.

    - Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών. 

    - Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.

    - Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας. 
 «Αριστερά»: Δεν σας ενδιαφέρει η Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Αριστερά» στη Γερμανία Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. 
 
«Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα», είπε ο Γκίζι μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή στη συζήτηση για το ψήφισμα σχετικά με τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα. 
 
Υποστήριξε, μάλσιτα, ότι η μέχρι τώρα διαχείριση έχει βαθύνει την κρίση στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος δε στην καγκελάριο Μέρκελ είπε ότι «εκείνο που σας ενδιαφέρει δεν είναι η διάσωση της Ελλάδας, αλλά η διάσωση των τραπεζών».