«Τσάρο» έχουμε! Σχέδιο;

του Νίκου Χατζηνικολάου στο Real.gr
Ο ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ κυβερνητικός ανασχηματισμός και ιδίως η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε υψηλές προσδοκίες και γέννησε ελπίδες για μια πιθανή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Συνέβαλε αποφασιστικά σε αυτό και η γοητευτική ρητορεία του νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής τους πολίτες και κυρίως όσους εξ αυτών πλήττονται σήμερα περισσότερο από την κρίση ότι αφουγκράζεται και κατανοεί τις αγωνίες και τους φόβους τους. Και ότι, επομένως, θα διαπραγματευθεί σκληρά με την τρόικα και τους δανειστές μας, με γνώμονα τα συμφέροντα των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, την προσωρινή ευφορία από τις φραστικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις του κ. Βενιζέλου διαδέχθηκε εντός ολίγων ημερών το ισχυρό σοκ της «βαρβαρότητας» των νέων οικονομικών μέτρων, που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση του νέου υπουργού απέτυχε παταγωδώς. Η τρόικα όχι μόνο δεν υποχώρησε, ούτε κατά κεραία, από τα όσα περιελάμβανε το αρχικό πακέτο της συμφωνίας της με τον τότε «τσάρο» της οικονομίας μας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά επιπρόσθετα φρόντισε να «χρεώσει» μέσω ημιεπίσημων διαρροών την πλήρη ευθύνη για το «τσουνάμι» των νέων φορομπηχτικών μέτρων στην ελληνική κυβέρνηση!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ που εκπέμπει το «ιερατείο» των Βρυξελλών προς την ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι αν η κυβέρνησή μας είχε εγκαίρως αποδεχθεί τις εισηγήσεις της τρόικας για γενναία περιστολή των κρατικών δαπανών και για δραστική μείωση του σπάταλου και εν πολλοίς διεφθαρμένου δημόσιου τομέα, βάζοντας λουκέτο σε όσες από τις κρατικές επιχειρήσεις παράγουν μόνον ελλείμματα, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η επιλογή της επιβολής νέων βαρύτατων φόρων στα συνήθη υποζύγια, στους ειλικρινείς δηλαδή φορολογουμένους και στις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, ελληνική. Ανήκει, δηλαδή, καθ’ ολοκληρίαν στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ εύλογα: Είναι δυνατόν να κρίνουμε την υπουργική θητεία Βενιζέλου, πριν ακόμη αρχίσει; Είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι απέτυχε, πριν καλά καλά κλείσει εβδομάδα στην καρέκλα του; Η ανακοίνωση των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έγινε μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πράγματι, ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί ακόμα να κριθεί. Εκανε, όμως, ένα άσχημο ξεκίνημα. Η παρουσία του στο Eurogroup, κατά τους Financial Times, δεν ήταν αποτελεσματική. Δεν πέτυχε ούτε καν να μεταθέσει την ημερομηνία ψήφισης των νέων μέτρων, για να κερδίσει χρόνο διαπραγμάτευσης. Και αν σήμερα μπορεί ακόμη να επικαλείται τη… βαριά κληρονομιά που του άφησε ο προκάτοχός του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύντομα δεν θα μπορεί...

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ και υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι ο λογαριασμός του νέου Μνημονίου δεν βγαίνει. Οπως και με το προηγούμενο, έτσι και με αυτό, ακόμη και αν τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει εφαρμοσθούν κατά γράμμα, πράγμα αδύνατο, στη λήξη του το δημόσιο χρέος θα είναι όσο σήμερα. Θα υπερβαίνει το 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Θα έχουμε, δηλαδή, ανέβει τον Γολγοθά της ύφεσης και της ανεργίας, χωρίς κανένα όφελος.

ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, προφανές. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο στη δυστυχία και την αναξιοπρέπεια. Μόνο στη μιζέρια και την κατήφεια. Και οι φιλολαϊκές κορόνες της έμπλεης συναισθηματισμού ρητορείας του κ. Βενιζέλου δεν απαλύνουν, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις αυτής της αδιέξοδης πολιτικής. Απαιτείται επειγόντως νέο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Απαιτείται εθνική συστράτευση και σκληρή, πολυμέτωπη διαπραγμάτευση. Ο εθνικός μας χρόνος εξαντλείται. Είμαστε στο παρά πέντε της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης. Τους επόμενους μήνες, η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας θα τεθεί σε μεγάλη δοκιμασία. Αν η παρούσα κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός και ο νέος «τσάρος» νιώθουν ότι δεν μπορούν να διαχειρισθούν την κρίση, αν νιώθουν ότι δεν διαθέτουν τα πολιτικά, κοινωνικά και ψυχικά ερείσματα που απαιτούνται για την υπέρβασή της, είναι προτιμότερο να στήσουν άμεσα κάλπες για εθνικές εκλογές. Από τον νέο πολιτικό χάρτη, που θα προκύψει, θα έρθουν και οι λύσεις.



Δημοσιεύτηκε στο Real.gr