«Όχι» στην ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στο Schengen, οργή στην Ευρώπη

ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ της εξέφρασε χθες η Πολωνική Προεδρία της ΕΕ για την άρνηση Ολλανδίας και Φινλανδίας να δώσουν το πράσινο φως για ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Schengen, λέγοντας ότι αποκάλυψε την κρίση εμπιστοσύνης στην Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ίδια γραμμή τόνισε ότι οι δύο χώρες έπεσαν θύμα του «λαϊκισμού».

Φινλανδία και Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Schengen (που είχε προγραμματιστεί για το 2011) στη συνάντηση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ.
 «Παράλληλα με τη δέσμευση προς τους κανόνες, θα πρέπει επίσης να τους τηρείς. Η ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς διακινδυνεύει την τήρηση των κανόνων», είπε σε δήλωσή του ο Φιλανδός υπουργός εσωτερικών.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να διεξάγουν περαιτέρω συνομιλίες στη σύνοδο του Οκτωβρίου, ωστόσο ο ολλανδός υπουργός εσωτερικών Gerd Leers υπογράμμισε ότι η χώρα του θα περιμένει την επόμενη έκθεση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου, που επιβλέπει την πρόοδο στις δύο χώρες αναφορικά με τη βελτίωση της επιβολής του νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η ενδιάμεση έκθεση αναμένεται το Φεβρουάριο του 2012.

Εκ μέρους της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο υπουργός εσωτερικών Jerzy Miller προέβη σε σκληρή δήλωση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις Ολλανδίας και Φινλανδίας.
 «Αυτό αποκαλύπτει για εμένα πάνω από όλα, το πικρό συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών της ΕΕ», τόνισε. «Ζούμε δύσκολες εποχές, δύσκολες και για την ΕΕ. Τέτοιες στιγμές απαιτούν αλληλοϋποστήριξη. Σήμερα, κάποιοι δεν είχαν το θάρρος να πουν ότι θέλουμε να το κάνουμε μαζί και όχι ξεχωριστά».

Ο πολωνός υπουργός επέμεινε ότι Βουλγαρία και Ρουμανία πληρούν όλα τα τεχνικά κριτήρια για ένταξη στο Schengen, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή. Το θέμα του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου δεν σχετίζεται, τόνισε, ωστόσο ακόμη και σε αυτό το πεδίο οι δύο χώρες σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Εξίσου σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας Βουλγαρία και Ρουμανία πρακτικά φυλούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν έχουν κάποια τέτοια υποχρέωση», πρόσθεσε ο Miller.
Όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ολλανδικό και φιλανδικό βέτο, ενώ πολλοί τόνισαν ότι έπεσαν θύμα του λαϊκισμού. Τον περασμένο Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ την ένταξης των δύο χωρών στο χώρο Schengen.

Οργή σε Σόφια και Βουκουρέστι 

Ο ρουμάνος πρόεδρος Traian Basescu υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία ένταξης στο Schengen, ανέφερε η EurActiv Ρουμανίας.
Ο Basescu τόνισε ότι Ολλανδία και Φινλανδία συμπεριφέρθηκαν με «μη ευρωπαϊκό τρόπο» και ότι η χώρα του δε θα είχε ποτέ μια τέτοια συμπεριφορά. Επαίνεσε την Πολωνία για την «πολύ έξυπνη» διαμεσολάβησή της, που απέφυγε την ψηφοφορία και συνακόλουθα το βέτο. Πράγματι, μόλις Χάγη και Ελσίνκι γνωστοποίησαν τις θέσεις τους, η Πολωνική Προεδρία ανέβαλε την απόφαση αντί να διεξάγει ψηφοφορία.

Ο βούλγαρος υπουργός εσωτερικών Tzvetan Tzvetanov είπε ότι ακόμη και οι Γαλλία και Γερμανία ήταν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, προτείνοντας την άρση των εμποδίων σε λιμάνια και αεροδρόμια με διατήρηση όμως, των χερσαίων περιορισμών. 

Επεσήμανε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο της 17ης-18ης Οκτωβρίου, και ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι τότε σε έκτακτη υπουργική συνάντηση, ή σε γραπτή διαδικασία. 
Η Βουλγαρία έχει τοπικές και προεδρικές εκλογές στις 23 Οκτωβρίου. Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές Ivailo Kalfin προειδοποίησε ότι εάν η Βουλγαρία θα απομονωθεί εάν ακολουθήσει τη στρατηγική του ΥΠΕΞ της Nickolay Mladenov. Ο τελευταίος έχει τονίσει ότι εάν απορριφθεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο Schengen, τότε η χώρα θα ασκήσει βέτο στην μεταρρύθμιση του Schengen, που προσφάτως πρότειναν Γαλλία και Ιταλία.

Απόψεις

Σε επίσημη δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση ένταξης Βουλγαρίας και  Ρουμανίας στο Schengen. «Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους πληρώντας όλα τα τεχνικά κριτήρια. Εκ μέρους του Κοινοβουλίου, κάνω έκκληση για δικαιοσύνη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Καλούμε εκείνα τα κράτη μέλη που μπλόκαραν Ρουμανία και Βουλγαρία να αναθεωρήσουν τη θέση τους». 

Ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «λαϊκίστικη θέση» της ολλανδικής και φιλανδικής κυβέρνησης.
«Ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία πληρούν όλα τα κριτήρια για ένταξη στο Schengen, κάποια κράτη, καταχραζόμενες τον κανόνα της ομοφωνίας, ενισχύουν τον διακυβερνητισμό στην Ευρώπη».
Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να «ασκήσει όλες τις αρμοδιότητές της προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση».

Η Ομάδα των Πρασίνων επέκρινε έντονα Ολλανδία και Φινλανδία. Ο ολλανδός ευρωβουλευτής Judith Sargentini  είπε: «Είναι σκληρό να βλέπεις αυτό το βέτο από τη Φινλανδία και την Ολλανδία που δεν είναι παρά κυνικός λαϊκισμός. Βουλγαρία και Ρουμανία πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Schengen, άρα δεν υπάρχει νόμιμος λόγος άρνησης της ένταξής τους.» 

Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Claude Moraes, τόνισε σε δελτίο Τύπου ότι «είναι απογοητευτικό να βλέπεις το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, που κερδήθηκε νόμιμα από τους πολίτες Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου