Οι θέσεις των κρατών στη Σύνοδο Κορυφής

Η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών πραγματοποιείται χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Στη δίνη των αγορών βρίσκεται η ευρωζώνη μετά και την προειδόποιηση του οίκου Standard & Poor’s για υποβάθμιση της ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 17.00 συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ το κλίμα έχει βαρύνει μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων του γαλλογερμανικού σχεδίου, που θα παρουσιαστεί στους εταίρους από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι νωρίτερα θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον κ. Ρομπάι.

Παραθέτουμε τις θέσεις 9 κρατών σε ζητήματα κλειδιά, συλλέγοντας στοιχεία από το δίκτυό της που αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων.

Ισπανία
Τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων θεωρώντας τα επωφελή για όλους, θεωρεί ότι το EFSF όχι μόνο θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά επίσης να του δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να παρεμποδίσει την επέκταση της μόλυνσης της κρίσης χρέους. Αναφορικά με την εμπλοκή της ΕΚΤ ως λύση έσχατης ανάγκης, τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Zapatero όσο και ο νυν Rajoy επιθυμούν μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η αλλαγή των συνθηκών πιστεύει η Ισπανία ότι πρέπει να γίνει με τη μορφή πρωτοκόλλου ή παραρτήματος αποφεύγοντας το δημοψήφισμα. Σχετικά με την μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες θέλει να εξετάσει προσεκτικά τους όρους, αλλά φοβάται ότι θα «ταπεινωθούν» οι χώρες που έπεσαν θύματα της κρίσης.

Ιταλία
Η Ιταλία επίσης είναι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων όπως και της ενίσχυσης του EFSF, ενώ για την ΕΚΤ επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της.
Θέλει να αποφύγει την αλλαγή των συνθηκών αλλά σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, προτιμά την εμπλοκή και των «27». Επίσης ζητά άμεση επιβολή δημοσιονομικής επιτήρησης.

Γερμανία
Είναι σθεναρά κατά των ευρωομολόγων. Σχετικά με το EFSF εναντίον κάθε περαιτέρω συνεισφοράς των κρατών μελών αλλά θέλει την αύξησή του. Κατά είναι επίσης, στη χορήγηση «τραπεζικής άδειας» στο EFSF. Όσο για την ΕΚΤ αντιτίθεται στις απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, και επιθυμεί την πολιτική της ανεξαρτησία.
Ζητά περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών προκειμένου να αποφευχθεί το δημοψήφισμα, αλλά θέλει ουσιαστικές αλλαγές απορρίπτοντας το fast-track του Rompuy. Τάσσεται υπέρ της μεταβίβασης εξουσιών στις Βρυξέλλες και την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τσεχία
Η Τσεχία τονίζει ότι τα ευρωομόλογα έχουν τον κίνδυνο μείωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας για αυτό και τα απορρίπτει, για το EFSF δεν έχει θέσει επίσημη θέση, ενώ για την ΕΚΤ είναι κατά των απεριορίστων αγορών ομολόγων και επιθυμεί τη διατήρηση της αυτονομίας της.
Θεωρεί ότι η αλλαγή των συνθηκών πρέπει να αποφασιστεί και από τους 27, ενώ σε περίπτωση αλλαγής της συνθήκης η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει αμέσως σε δημοψήφισμα, στηρίζοντας παράλληλα την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Σλοβακία
Η Σλοβακία θεωρεί ότι χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων, δέχεται ότι η το EFSF προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης ενώ για την ΕΚΤ είναι επίσης κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Είναι υπέρ της αλλαγής των συνθηκών και θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές του Μαρτίου, ενώ βλέπει θετικά την επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης από την Επιτροπή.

Πολωνία
Χαιρετίζει την έκδοση ευρωομολόγων, θεωρεί ότι η δύναμη πυρός του EFSF θα πρέπει να είναι 2-3 τρις ευρώ, είναι υπέρ μιας ΕΚΤ με περισσότερες αρμοδιότητες όχι όμως ad hoc αλλά με ενσωμάτωση στην συνθήκη της ΕΕ.
Είναι υπέρ μιας γρήγορης αλλαγής των συνθηκών ενώ δεν έχει σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Θετικά βλέπει επίσης την μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο δημοσιονομικό έλεγχο.

Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, η ενίσχυση του EFSF θεωρεί ότι θα πρέπει να λάβει χώρα χωρίς καθυστέρηση, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστεί δανειστής έσχατης ανάγκης.
Οι έλληνες αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το δημοψήφισμα δεν είναι λύση, και ότι θα δεχθούν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες, αλλά όχι μονομερώς, θα πρέπει να είναι μια συλλογική διαδικασία που θα δεσμεύει όλους. 

Γαλλία
Υποστηρίζει τα ευρωομόλογα που θα εκδίδονται από τις χώρες της ευρωζώνης με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, πιστεύει ότι το EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί με το να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθεστώς τράπεζας, και πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Αναφορικά με την ΕΚΤ θεωρεί ότι πρέπει να λειτουργεί ως λύση έσχατης ανάγκης.
Θέλει ταχεία αλλαγή των συνθηκών και εάν κριθεί απαραίτητο, να γίνει μόνο μεταξύ των μελών της ευρωζώνης ή ενός «συνασπισμού των προθύμων». Δεν θεωρεί απαραίτητο το δημοψήφισμα, δη μετά την εμπειρία του 2005. Σχετικά με την δημοσιονομική επιτήρηση συμβαδίζει με Γερμανία, και θεωρεί απαραίτητο τον δημοσιονομικό έλεγχο. Αντιτίθεται στις κυρώσεις του Δικαστηρίου και τις επιθυμεί σε εξωδικαστικό επίπεδο.

Ηνωμένο Βασίλειο
Είναι υπέρ των ευρωομολόγων, για το EFSF λέει ότι δε θα συνεισφέρει και θα παραμείνει εκτός ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά μεγάλο. Σχετικά με την ΕΚΤ πιστεύει ότι πρέπει να είναι δανειστής έσχατης ανάγκης ή να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.
Θα αποδεχθεί μια περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών σε επίπεδο «27» αλλά θα επιδιώξει οικονομικές ασφαλιστικές δικλίδες, ενώ θα επιδιώξει να αποφύγει το δημοψήφισμα. Θα δεχθεί την επιτήρηση των Βρυξελλών ενώ για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τις κυρώσεις, θα το αποδεχτεί αλλά μόνο για την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου