Η ρωσική «απόβαση» στη Σερβία - Η Μόσχα ανακατεύει την τράπουλα στα Δυτικά Βαλκάνια

Σε στρατηγικό «παίκτη» της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύεται η Σερβία με τη ρωσική βάση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Νις, που έχει στόχο να επηρεάσει τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής. Τα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, εξελίσσονται σε κέντρο έντονο ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με έπαθλο τον έλεγχο οδών μεταφοράς ενεργείας  και γεωστρατηγικών σημείων.

Η πόλη Νις βρίσκεται εξίσου κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, τοποθετείται στο βόρειο άκρο της Κοιλάδας του Πρέσεβο (ενός προβληματικού αλβανόφωνου θύλακα μέσα στη σερβική επικράτεια) και κοντά στο Κόσοβο. Οπότε, αν η Μόσχα μετατρέψει τη ρωσική ανθρωπιστική βάση στη Νις (άνοιξε τον Οκτώβριο του 2011) σε μια πλήρη στρατιωτική-αεροπορική βάση, τότε θα μπορεί να επηρεάσει τις οποίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, έχοντας ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Το Βελιγράδι και η Μόσχα αρνούνται με κάθε τρόπο ότι η βάση της Νις θα γίνει στρατιωτική και διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνει κέντρο για την αντιμετώπιση έκτακτων ανθρωπιστικών κρίσεων. Όμως το γεγονός αυτό δεν πείθει κάποιους αναλυτές της περιοχής, που παραμένουν δύσπιστοι αναφορικά με τη μελλοντική χρήση της ρωσικής βάσης στη Νις.

Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τους πλασάρουν με ελκυστικό τρόπο την ένταξη στους ευρωαντλαντικούς θεσμούς. Το περιτύλιγμα είναι η μελλοντική είσοδος σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και το ουσιαστικό περιεχόμενο η απώλεια της ανεξαρτησίας τους και η υπαγωγή τους στις πολιτικές της Δύσης. Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επέβαλαν τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου και μετά έστησαν εκεί μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του κόσμου, το Camp Bondsteel. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον με την επέκταση της αντιβαλλιστικής ασπίδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποκτά ένα ακόμα στρατηγικό πλεονέκτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, Ουάσινγκτον και Βουκουρέστι ανακοίνωσαν ότι η  Συμφωνία για την Αντιβαλλιστική Ασπίδα έχει τεθεί σε ισχύ και προβλέπει -σύμφωνα με τη «Voice of America»- την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών συστοιχιών στην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου της Ρουμανίας.

Η ρωσική βάση της Νις, αν μετατραπεί σε στρατιωτική, θα δώσει τη δυνατότητα στη Μόσχα να «κατασκοπεύει» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και να παρακολουθήσει από κοντά τις όποιες εξελίξεις στο Κόσσοβο, που αναμένεται  να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, σε μια κατάσταση κρίσης, η Ρωσία θα μπορούσε -σύμφωνα με αναλυτές- να προκαλέσει προβλήματα στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες με αμερικανικές βάσεις, ζητώντας κατά τη διάρκεια της κρίσης δικαιώματα πτήσης για να καταστήσει τη βάση στη Νις κέντρου ανεφοδιασμού των δυνάμεών της.  Η Ρωσία κάνει εμφανές ότι δεν εγκαταλείπει τα Δυτικά Βαλκάνια και αναζητά -εκτός από το πανίσχυρο όπλο της ενέργειας- και στρατιωτικές βάσεις για να διαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων προς όφελός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου