Τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο

Δεν έχουν τελειωμό τα νέα φορολογικά μέτρα που επιβάλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση. Το χτεσινό «τσουνάμι» χτύπησε αιφνιδιαστικά, για μια ακόμη φορά, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφού μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αλλαγή... της κλίμακας παρακράτησης, κόβονται κατά 50% όλες οι φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος.
 
Σαρωτικές ανατροπές στη φορολογία εισηγείται στο πόρισμα της η διακομματική Επιτροπή για τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που εκτιμάται ότι θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε την Πέμπτη τον διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της ΝΔ, η οποία έχει αποχωρήσει μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε με τη φορολόγηση των βοηθητικών χώρων στα ακίνητα που «τακτοποιήθηκαν» με το νόμο περί αυθαιρέτων.

Οι θέσεις της ΝΔ έχουν διαφορές σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής, για παράδειγμα προτείνει την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 (και όχι την διατήρησή του στα 5.000 ευρώ όπως το υπουργείο Οικονομικών), ενιαίο συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των μερισμάτων (έναντι 20% με προοπτική μείωσης στο 15%), μείωση του ΦΠΑ σε 19% από 23%, σε 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% (έναντι μείωσης κατά 1% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει περιθώριο).

Στην επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μανούσος Ντουκάκης.

Το προσχέδιο νόμου πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφισθεί από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο.

Πέντε φορολογικά κλιμάκια

Το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 5, από 8 σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής είναι:

- μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
- 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
- 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
- 30% από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
- 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Με τη νέα κλίμακα, επιβαρύνονται όσοι έχουν εισοδήματα από 11 έως 21.000 ευρώ, με επιπλέον φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.

Ελαφρύνσεις θα έχουν τα εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, που θα ξεκινούν από 20 και ανέρχονται έως 2.920 για τα εισοδήματα των 100.000 ευρώ.

Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ.

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.

Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις λεγόμενες πραγματικές τιμές.

Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα απο τον συγκεκριμένο φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου