Όλο και πιο κοντά στην έξοδο

ο Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες στην Free Sunday
ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν αναγάγει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου οι εταίροι μας, οι οποίοι προειδοποιούν την επόμενη κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δεχτούν μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. Το αδιανόητο μέχρι πριν από λίγους μήνες ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από το ευρώ έχει γίνει πλέον σενάριο εργασίας, όχι ακόμη το βασικό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι το συζητούν σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε νέα φάση και βρισκόμαστε στο κοντινότερο σημείο από την έξοδο.

Οι εταίροι φρόντισαν να μας καταστήσουν σαφές σε όλους τους τόνους ότι ναι μεν δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας, αλλά για πρώτη φορά μας λένε πλέον ευθέως ότι αν αυτό είναι η επιθυμία του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν. Γνωρίζουν ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος, αλλά, δυστυχώς για μας, έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν ακόμη και ακραίες εξελίξεις.

Σενάρια Grexit

Στα βασικά κοινοτικά όργανα που εμπλέκονται στα θέματα της Ευρωζώνης, όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αρχίσει η επεξεργασία των χειρότερων σεναρίων, ενώ το ίδιο γίνεται και στις χώρες-μέλη.

Την περασμένη Δευτέρα ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν αποκάλυψε το κόστος για τη χώρα του στην περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, το οποίο εκτιμούν σε 50 δισ. ευρώ, ενώ στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθεί και η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας σε ελληνικά ομόλογα (κρατικά και επιχειρήσεων). Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το παραπάνω ποσό δεν πρόκειται να επιφέρει κραδασμούς στη γαλλική οικονομία.

Ανάλογη μελέτη έχει γίνει σε όλες τις χώρες, ενώ τώρα η συζήτηση έχει περάσει σε επίπεδο συλλογικής αντιμετώπισης του ακραίου σεναρίου, δηλαδή πώς θα ενισχυθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θα αναλάβει τη διάσωση των προβληματικών χωρών, καθώς και των ευάλωτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κοινοτικές πηγές μάλιστα διαβεβαίωναν ότι οι μυστικές συζητήσεις σχετικά με την πρόσθετη συνεισφορά κάθε χώρας στο ΕΤΧΣ έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Είναι προφανές ότι οι εταίροι δεν μπλοφάρουν, όπως ισχυρίζονται πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, αντίθετα έχουν κουραστεί από την ελληνική κρίση τα τελευταία δυόμισι χρόνια και μας βλέπουν σαν βαρίδι, που απειλεί τη συνοχή, την αξιοπιστία και κατ’ επέκταση την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες ξεπέρασαν ένα ταμπού που υπήρχε από την αρχή της κρίσης, δηλαδή τη δημοσιοποίηση του ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μας το λένε πλέον ακόμα και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Tην περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Μπαρόζο, προφανώς σε συνεννόηση με τους εταίρους, απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ώστε να έχει, όπως είπε, πλήρη επίγνωση σχετικά με αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές. Χαρακτήρισε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου «ιστορικές για το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι σεβόμαστε τους Έλληνες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άλλες 16 Δημοκρατίες στην Ευρωζώνη που θα πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της οικογένειάς μας, ένα πολύ σημαντικό κράτος της Ε.Ε. Θέλουμε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το ευρώ. Η Κομισιόν έχει εργαστεί άοκνα και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια αποφασιστικότητα, αλλά η τελική απόφαση για την παραμονή στην Ευρωζώνη θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια τη χώρα» επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι εταίροι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και τις θυσίες που κάνει, θεωρούν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα πολιτικών του παρελθόντος. Πιστεύουν, όπως είπε, πως το μνημόνιο είναι η λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση και θεωρούν ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν όχι γιατί το θέλει η Ευρωζώνη, αλλά γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση (δηλαδή η έξοδος) θα ήταν πιο οδυνηρή για τους πολίτες.

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, όμως ο λαός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συνεργαστεί με τα άλλα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα» πρόσθεσε, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει περίπτωση συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Το αιτιολόγησε λέγοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να γίνουν σεβαστές, όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλαγές στο μνημόνιο με στόχο την ανάπτυξη, επισημαίνοντας όμως ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι των 16 κρατών-μελών, αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων.

Το ίδιο στην ουσία είπαν και η καγκελάριος Μέρκελ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι δηλαδή η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το χειρότερο για τη χώρα μας είναι ότι βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης σε μια περίοδο που οι προοπτικές αλλαγής πλεύσης της οικονομικής πολιτικής σε αυτήν είναι βάσιμες.

Η κ. Μέρκελ, υπό την πίεση του Γάλλου προέδρου, αλλά και των περισσότερων εταίρων, φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει θέματα που μέχρι τώρα απέρριπτε κατηγορηματικά, όπως η έκδοση ευρωομολόγων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια και τα δίκτυα, η δραστική ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αποτελέσει το βασικό επενδυτικό εργαλείο της Ε.Ε., καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Τα όρια των εταίρων

Τα παραπάνω θέματα θα βρεθούν την προσεχή Τετάρτη στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών που θα προετοιμάσουν τις αποφάσεις της τακτικής συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Η στροφή αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει και τη θέση της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι στις εκλογές θα επικρατήσουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν θα αμφισβητήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου. Μη αμφισβητώντας τις δεσμεύσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει με αποφασιστικότητα και επιμονή να πετύχει τις αναγκαίες αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, όπως μια επιμήκυνση του χρόνου για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό, σε συνδυασμό με τα μέτρα που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης για την ανάπτυξη αλλά και αυτό που υπόσχεται ο γαλλογερμανικός άξονας ειδικά για την Ελλάδα, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την έξοδο από την ύφεση. Διαφορετικά, η χώρα μας θα αποχωρήσει και η Ευρωζώνη θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διάσωση του ευρώ, μέσω της προστασίας των άλλων αδύναμων κρίκων. Ο ισχυρισμός που ακούγεται στην Ελλάδα ότι δεν θα μας αφήσουν γιατί θα καταρρεύσουν και οι ίδιοι ίσχυε πριν από λίγους μήνες. Σήμερα δεν ισχύει, και όταν λένε ότι θα μας εγκαταλείψουν εάν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, δυστυχώς το εννοούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου