Αποφάσεις Εurogroup στην ατζέντα της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων | Η αλλαγή του κλίματος στο επίκεντρο του υπουργικού

Ολοκληρώθηκε λίγο μετα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων με αντικείμενο την αποτίμηση των αποφάσεων του Εurogroup.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι αποφάσεις αυτές να πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία και να αξιοποιηθούν για την ανάσχεση της ύφεσης και την αναπτυξιακή προοπτική.

Το κλίμα, είπε έχει αλλάξει, οι Έλληνες πρέπει να νιώθουν πιο σίγουροι, να πέσει χρήμα στην αγορά, η Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει αυτοδύναμη και ισότιμη στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη και η χώρα παραμένει στο ευρώ και συμπλήρωσε ότι τώρα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και δείκτης κοινωνικής προστασίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στην αρχή της σύσκεψης συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αποφάσεις του Εurogroup. Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την έξοδό του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα βγάλει σχετική ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η επαναγορά χρέους.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Έχουμε τώρα ένα νέο πλαίσιο, μία νέα αφετηρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, προς όφελος των πολιτών. Γιατί τώρα μόνο η ανάσχεση της ύφεσης και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να πείσουν τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική. Έχει αλλάξει το κλίμα. Πρέπει να πιστέψουμε και εμείς στην υπόθεση αυτή. Πρέπει οι Έλληνες να νιώσουν πιο σίγουροι . Ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άνεργος, τι σημαίνει να κινδυνεύει η επιχείρησή σου, τι σημαίνει να έχεις χάσει εισόδημα, αλλά η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Άμεσος στόχος τώρα να ολοκληρωθούν αυτά που έχουμε αναλάβει σε σχέση με την επαναγορά των ομολόγων, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, όχι οι τραπεζίτες, να πέσει χρήμα στην αγορά, να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στην αγορά και φυσικά η ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά. Γι’ αυτό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδεύεται με τα τρία Σύμφωνα, που έχω πει, το Σύμφωνο ρευστότητας, το Σύμφωνο ανασυγκρότησης και το Σύμφωνο ανάκτησης της αξίας των τραπεζών, για να πάρει το Δημόσιο αυτά που βάζει στο τραπεζικό σύστημα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ετέθη θέμα αλλαγής της λειτουργίας της κυβέρνησης; Υπάρχουν αρρυθμίες.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Θα τα δούμε αυτά. Δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Τώρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να στραφεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς,  μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό:

Είναι προφανές ότι συζητήσαμε για τις αποφάσεις του Eurogroup. Είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η χώρα παραμένει στην Ευρωζώνη και πορεύεται σταθερά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει. Βεβαίως, τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις του Eurogroup πρέπει να βρουν και τη συγκεκριμένη προέκτασή τους. Αναφορικά με την αναπτυξιακή διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρξει σε σχέση πάντοτε με την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Και, βεβαίως, το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει σταθερή την προσήλωσή του στο να υπάρξει και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κοινωνίας. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι αναγκαίο να υπάρξει με το δεδομένο ότι μεγάλα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας υποβαθμίζονται κάθε μέρα και περισσότερο. Επιβεβαιώνεται, κατά συνέπεια, η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση. Να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των ζητημάτων-που τα αντιμετωπίσαμε- για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Να μην περιέλθει η χώρα σε πολιτική αστάθεια και να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό με όλη την κοινωνία παρούσα, η οποία έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες, να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων για να πάει η χώρα μπροστά.                     
                                       
Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα αλλαγής προσώπων τέθηκε; Θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπήρξε απολύτως καμία τέτοια συζήτηση. Δεν μας απασχόλησε, ούτε και κατ’ ελάχιστον ένας ανασχηματισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πότε το προσδιορίζετε εσείς αυτό;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είπα ότι δεν μας απασχόλησε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν μας απασχόλησε ζήτημα ανασχηματισμού. Δεν ετέθη με την οποιαδήποτε εκδοχή κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα αλλαγής περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας ετέθη, επαναπροσδιορισμού της επικαιροποίησης;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκείνο το οποίο τίθεται, εκείνο το οποίο ετέθη και τίθεται κάθε ημέρα, διεκδικώντας την υλοποίησή του, είναι η προώθηση μιας πολιτικής που θα προχωράει την αναπτυξιακή διαδικασία, θα στηρίζει την κοινωνία και θα αξιοποιεί τις  δυνατότητες που υπάρχουν, μετά και τη βέβαιη εξέλιξη των πραγμάτων για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Εντολές Σαμαρά στους υπουργούς για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και προτεραιοτήτων

Εντολές στους υπουργούς για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των στόχων που καλούνται να θέσουν, έδωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup και τόνισε, ότι προτεραιότητα πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό της χώρας και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση. Επίσης, χαρακτήρισε απαραίτητη την αλληλεγγύη και το συντονισμό μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και έδωσε σαφείς οδηγίες, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε υπουργό να εποπτεύει στενά τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η αυτόματη διόρθωση που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που του αναλογούν χωρίς χαλάρωση και να υπάρξει συνέργεια μεταξύ των υπουργείων για τις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι, να υπάρξουν πλεονάσματα σε κάθε υπουργείο πέραν του πρωτογενούς και του 30% των άλλων πλεονασμάτων, τα οποία θα πηγαίνουν απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. «Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως βασικούς στόχους την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και κάθε υπουργού, το υπουργείο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε τα μέλη της κυβέρνησης, ότι θα είναι κοντά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός Πρωθυπουργός», ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το «τιτάνιο έργο που έκανε σε σύντομο διάστημα», αλλά και τους υπουργούς που όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.