Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ κατά του εφησυχασμού

Αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζουν ελαφρά βελτίωση, ο «πονοκέφαλος» παραμένει τόσο για τους πολιτικούς όσο και για όσους ευθύνονται για τη χάραξη πολιτικής... Στην πρώτη γραμμή όλων αυτών η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ , η οποία μίλησε αποκλειστικά στο Global Conversation του Euronews και στην Isabelle Kumar.

Αναφορικά με τα λάθη που έγιναν όσον αφορά τη λιτότητα στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι το Ταμείο είναι υπεύθυνο στο βαθμό που κάποιος εμπλέκεται σε μια δημόσια κατάσταση. Όπως τονίζει, «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς συγκρίνουμε με τη πραγματικότητα».

Ερωτηθείσα ειδικά για τη σύγκριση που είχε κάνει σχετικά με την κατάσταση στο Νίγηρα και τη φοροδοτική αφοσίωση των Ελλήνων, η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν μετανιώνει γι’ αυτό που είπε, ωστόσο τονίζει πως παρερμηνεύθηκαν οι προθέσεις της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε τη βελτίωση της οικονομίας παγκοσμίως, όμως προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού. Στόχος, λέει, είναι όλοι να βγούμε πιο δυνατοί από αυτές τις καταστάσεις.

Ως προς τη Βρετανία και τις εξαγγελίες Κάμερον σχετικά με το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η Ευρώπη, λέει, είναι δυνατότερη, όταν είναι ενωμένη».
 
Από το Νταβός
 
Στον κίνδυνο χαλάρωσης αναφέρθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρ στο World Economic Forum στο Νταβός, λέγοντας: «Θα αναφέρω την Ιαπωνία, οι χώρες του ευρώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σειρά με την οποία τις ανάφερα δεν είναι σημαντική αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στον ορίζοντα αν αυτές οι χώρες δεν συνεχίσουν την προσπάθεια».

 Αν και σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2013 η ευρωζώνη θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση, οι ισχυροί κλυδωνισμοί της προηγούμενης χρονιάς που την έφεραν στο όριο της διάσπασης έχουν σταματήσει, ενώ το 2014 οι χώρες του ευρώ αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.