Τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες στο ταμείο!

«Θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις...Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες», δηλώνει στο RTL o Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ήταν μια αδεξιότητα που οφείλεται στην απειρία και την έλλειψη επικοινωνιακής δεινότητας ή ήθελε να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των αγορών, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν από χθες αναλυτές και σχολιαστές στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα κίνητρα των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup στους Financial Times. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης ενδείκνυται ως μοντέλο και για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας αναταραχή στην ευρωζώνη και σπέρνοντας τον πανικό στους καταθέτες των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Λίγο αργότερα ανασκεύασε με ανακοίνωσή του στο Twitter, όπου υπογράμμισε πως η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση και όχι μοντέλο και για άλλες χώρες.

«Θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι»

Κατώτερος των περιστάσεων ο
Ντάισελμπλουμ
Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές είχαν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, εξαιτίας της απειρίας του απλά δεν διετύπωσε με τις κατάλληλες λέξεις αυτό που ήθελε να υπογραμμίσει, ήλθαν οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ την Τρίτη στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, να καταδείξουν ότι όντως η ευρωζώνη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών χωρών. Ο πρόεδρος του Eurogroup, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο διευκρινίζει ότι «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις...Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι μεγαλοκαταθέτες...Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές». Με λίγα λόγια ο Ντάισελμπλουμ αναιρεί την αναίρεση και απλά η αδεξιότητα του στην πρώτη συνέντευξη στους Financial Times περιορίζεται στην επιλογή των λέξεων, δεν αλλάζει όμως το νόημά της: Καταθέτες και τράπεζες στο ταμείο!

Ήταν η δεύτερη φορά, μετά το φιάσκο του Eurogroup της προπερασμένης Παρασκευής, που ο Ντάισελμπλουμ φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, παρατηρεί η αναλύτρια του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, DPA, Μάριον Τρίμπορν, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι ο Ολλανδός ήταν μια «επιλογή αμηχανίας». Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει διεθνή εμπειρία. Ο Γιούνκερ ήταν «καθαρόαιμος πολιτικός», αποφαίνεται η Μάριον Τρίμπορν. Αντίθετα, η εμπειρία του Ντάισελμπλουμ περιορίζεται στην γεωπονία και την εκπαιδευτική πολιτική, συμπληρώνει η αναλύτρια του DPA.

SPD: «Και το Λουξεμβούργο ανήκει στις προβληματικές χώρες»

Κατά του φορολογικού ντάμπινγκ
 ο Γιόαχιμ Πος
Υπέρ της άποψης ότι η τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής ή στην καλύτερη περίπτωση ένα τεστ για τις αγορές, συνηγορεί και η τοποθέτηση σήμερα του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λάνταου, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καλούνται στο ταμείο οι τράπεζες και οι καταθέτες προτού ζητηθεί η βοήθεια των φορολογουμένων. Από κοντά και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμφωνούν με τον πρόεδρο του Eurogroup να συρρικνωθεί ο υπερδιογκωμένος τραπεζικός τομέας και σε άλλες χώρες και κυρίως στις μικρές χώρες που χαρακτηρίζονται από φορολογικό Ντάμπινγκ. «Με όλη την κατανόηση για τις μικρές χώρες που έχουν δυσκολίες για να καταλήξουν σε ένα οικονομικό μοντέλο, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε στο διηνεκές ένα οικονομικό μοντέλο που υπονομεύει τον δίκαιο ανταγωνισμό», δηλώνει στο Reuters o αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Γιόαχιμ Πος, προσθέτοντας ότι και «το Λουξεμβούργο ανήκει στις προβληματικές χώρες» και ζητώντας την κατάργηση του φορολογικού ντάμπινγκ για το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.