"Τα βρήκαν" για τις απολύσεις υπό τον φόβο της Τρόικας... | “Χλιαρές” αντιδράσεις της αντιπολίτευσης!

Η συμφωνία των τριών αρχηγών για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα ανοίγει τον δρόμο για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το κυβερνητικό επιτελείο, όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr, θεωρεί βέβαιο ότι εντός των προσεχών ημερών -ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ- η συμφωνία θα κλείσει. “Να τελειώνουμε με την τρόικα” είναι η φράση που δίνει το κλίμα στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων αφού ο παρατεταμένος έλεγχος και η εκκρεμότητα επηρεάζουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Η δύσκολη διαπραγμάτευση επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη να βγαίνει “τσαλακωμένος” αφού αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει τόσο στο θέμα του χαρατσιού όσο και στο θέμα των απολύσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει θέμα επαναπροσδιορισμού της προγραμματικής συμφωνίας και διαπραγματευτικής τακτικής.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει την συζήτηση για νέα προγραμματική συμφωνία και έχει πιο επείγονται θέματα μπροστά του. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ γίνεται στο παρασκήνιο αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια και να αποφύγει η Εθνική Τράπεζα την υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να κλείσουν και οι δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ που από τη μία δημιουργούν προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος από την άλλη όμως συναντούν εμπόδια στο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα οξυμένα προβλήματα των πολιτών χωρίς να διαθέτει πόρους για να προχωρήσει στην κοινωνική ατζέντα, την ανακούφιση των ανέργων και την δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας την οποία συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί εδώ και δύο μήνες.

Στην ατζέντα όμως έχει μπει και το θέμα του ανασχηματισμού που ζητά επιτακτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος. Ο κ. Σαμαράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του για αρκετά από τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος που με τις ολιγωρίες τους δυσχέραναν και την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο ένας πιθανός ανασχηματισμός παρουσιάζει εμπλοκές και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δει τον κ. Βενιζέλο και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κορυφαία υπουργεία να διεκδικούν ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιπλέον τον Ιούνιο έχει να αντιμετωπίσει τον νέο έλεγχο της τρόικας όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και η λήψη νέων μέτρων αν δεν έχουν μέχρι τότε βελτιωθεί τα οικονομικά στοιχεία και δεν έχουν προχωρήσεις μία σειρά επιμέρους ζητήματα στα υπουργεία. Υπάρχει πάντα και το θέμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρεωθεί τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος από την γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την συμπεριφορά της Γερμανίας που επιδεινώνει τα στοιχεία του δημοσιονομικού προγράμματος.

“Χλιαρές” αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 
Παράλληλα ”χλιαρές” κρίνονται και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, αφού περιορίζονται σε φραστικές διαμαρτυρίες καθώς είναι ανήμπορη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας ανατρέποντας τις αντιλαϊκές πολιτικές των δανειστών και της συγκυβέρνησης