Μ. Σουλτς: Η ΕΕ δεν έχει το χρόνο για να περιμένει μέχρι τις γερμανικές εκλογές

Τα επείγοντα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να αναβληθούν μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στη Ρώμη με τον νέο ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο οποίος και έχει θέσει την καταπολέμηση της ανεργίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

Γενική εκτίμηση, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα είναι απρόθυμη να εγκρίνει τολμηρά μέτρα ανάπτυξης το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, δεδομένου ότι ορισμένα σχέδια μπορεί να σημάνουν μεγαλύτερο μοίρασμα των βαρών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όπου η Γερμανία είναι ο «ταμίας».

«Η ΕΕ δεν έχει το χρόνο για να περιμένει μέχρι τις γερμανικές εκλογές» δήλωσε σε συνέντευξή του προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Σουλτς, ο οποίος προέρχεται από το γερμανικό αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Η επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ στη λιτότητα δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις, καθώς η Ευρωζώνη δεν καταφέρνει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν δηλώσει πως θέλουν μια στροφή από τις περικοπές του ελλείμματος και του προϋπολογισμού προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν άμεσα την ανεργία των νέων, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή στη νότια Ευρώπη. Υπερβαίνει το 64,2% στην Ελλάδα και βρίσκεται λίγο κάτω από το 56% στην Ισπανία.

«Ένας άνεργος νέος ή νέα στην Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει τους γερμανούς ψηφοφόρους» δήλωσε ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου έγινε ιδιαίτερα... γνωστός γνωστός το 2003, όταν ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον είχε παρομοιάσει στη διάρκεια συνεδρίασης στο Στρασβούργο με φρουρό σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μιλώντας πριν από συναντήσεις που είχε με τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, δεν θέλησε να επικρίνει τον βυθισμένο στα σκάνδαλα Μπερλουσκόνι και εξέφρασε υποστήριξη προς την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, την οποία υποστηρίζει ο Καβαλιέρε.