Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρυθμούς αντι-λιτότητας!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετατοπίσει περαιτέρω το επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ από τις πολιτικές λιτότητας προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, όταν παρουσιάσει οικονομικές προτάσεις για κάθε κράτος μέλος, την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στην ετήσια αξιολόγησή της ως θεματοφύλακας των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ, η Επιτροπή θα δηλώνει ότι ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνεχιστεί, ο ρυθμός μπορεί να γίνει πιο αργός καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ έχει αποκατασταθεί ως ένα σημείο τουλάχιστον .

Επειδή οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, συνεχίζει το άρθρο στο sofokleous10.gr, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οικονομίες τους - κάνοντας τις αγορές εργασίας τους πιο ευέλικτες ή με το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η έμφαση μετατοπίζεται προς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μακριά από τις πολιτικές λιτότητας,» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι συστάσεις, αφού εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν το πώς θα συντάσσονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί από το 2014 και μετά.

Οι 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα έχει μειωθεί στο μισό το ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2013 σε σύγκριση με το 2012, καθώς το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2012, αλλά θα συρρικνωθεί μόνο ένα επιπλέον 0,75 τοις εκατό αυτό το έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αυτό το μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά 2 τοις εκατό το 2013 σε σχέση με το 2012. Η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι θα δώσει στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη, δύο επιπλέον χρόνια για να φέρουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από τουορίου του 3 τοις εκατό του ΑΕΠ, και άλλες χώρες αναμένεται επίσης να λάβουν παράταση ενός έτους.

Αλλά σε αντάλλαγμα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν ευρείες διαρθρωτικές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προορίζονται για να κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτές τις 'συνταγές' είναι απιθανό να τις αποδεχτούν τα συνδικάτα.

Ακόμη πιο σημαντικό για τη Γαλλία (από τη δημοσιονομική εξυγίανση) είναι ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό σύστημα, και στο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών υπηρεσιών, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν το Μάιο.

«Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να ξεμπλοκάρει το αναπτυξιακό δυναμικό της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», είπε.

Η γαλλική ανεργία είναι πάνω από 10 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού και αυξάνεται. Στην Ισπανία είναι 27 τοις εκατό, με περισσότερο από το μισό των νέων χωρίς απασχόληση. Το ποσοστό στην Ισπανία είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ στο 12 τοις εκατό.

Η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από τη Γαλλία να αλλάξει τον άκαμπτο κώδικα εργασίας της, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την απόλυση με αποτέλεσμα οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν. Επίσης, ο ελάχιστος μισθός στη Γαλλία, στα € 1.430 το μήνα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, εμποδίζει την απασχόληση και καθιστά τα γαλλικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γαλλία θα πρέπει επίσης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα όπως τα ταξί, τους συμβολαιογράφους και γενικότερα τα νομικά επαγγέλματα και να επιτρέψει τον ανταγωνισμό στους σιδηροδρόμους και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου οι κρατικές εταιρείες κατέχουν το 85 τοις εκατό τόσο στην παραγωγή όσο και στην αγορά λιανικής.

Η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία είναι επίσης πιθανό να λάβουν περισσότερο χρόνο για να μειώσει τα κενά του προϋπολογισμού τους. Η Ιταλία είναι επίσης πιθανό να δει το τέλος της αυστηρής πειθαρχικής οικονομικής της ΕΕ ενώ η Ουγγαρία αναμένεται να είναι η επόμενη στη λίστα.