Καταιγίδα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η ανταποκρίτρια του CNN στην Αθήνα, Natalie Savaricas, σε ζωντανή μετάδοση από το προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να
δημιουργήσει έναν νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (πρώτη είδηση στο επαναλαμβανόμενο δελτίο ενημέρωσης, 13.30 ώρα Ελλάδος).

«Μόλις επέστρεψα από το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου», επεσήμανε η ανταποκρίτρια, «ο ποίος ουσιαστικά επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης αλλά για «επανεκκίνηση» προσθέτοντας ότι τους επόμενους δύο μήνες θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, μειώνοντας το συνολικό κόστος κατά το 1/3».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να περιορίσει τις δαπάνες αλλά και να αναμορφώσει έναν φορέα ο οποίος κατηγορήθηκε κατ’ επανάληψη για πελατειακές σχέσεις και αδιαφάνεια.

Σε σχετική ερώτηση η ανταποκρίτρια επεσήμανε ότι βρίσκεται έξω από το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή όπου εκατοντάδες υπάλληλοι αλλά και απλός κόσμος, ο οποίος προσέρχεται σε ένδειξη αλληλεγγύης, διαμαρτύρονται για την όλη κατάσταση και τον χειρισμό του θέματος, εκφράζοντας την έκπληξή τους για την απόλυση όλου του προσωπικού μέσα σε 24 ώρες. Πολλοί εκ των διαδηλωτών κρατούν πανό που καλούν τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους, σημείωσε η ανταποκρίτρια, προσθέτοντας ότι και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν κηρύξει για αύριο γενική απεργία.

WALL STREET JOURNAL

Η ελληνική Κυβέρνηση προέβη στο κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, εχθές, Τρίτη 11 Ιουνίου, γεγονός που οδηγεί σε απόλυση τους περίπου 2.700 εργαζομένους του, σύμφωνα με ανταπόκριση των Nektaria Stamouli και Philip Pangalos για την WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Shuts Public Broadcaster for Streamlining».

Γύρω στα μεσάνυχτα εχθές, τα τρία τηλεοπτικά κανάλια που απαρτίζουν την ΕΡΤ έπαψαν να εκπέμπουν το σήμα τους, στο πλαίσιο απόφασης της ελληνικής Κυβέρνησης που διακόπτει τη λειτουργία του φορέα προσωρινά και εξοικονομεί γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

«Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να απολύσει γύρω στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους έως τα τέλη του 2013 και 15.000 έως τα τέλη του 2014, στο πλαίσιο των συμφωνιών της με τους διεθνείς δανειστές της για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα της. Γεγονός, όμως, είναι ότι η εν λόγω απόφαση ξάφνιασε τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους. «Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι χτύπημα στη Δημοκρατία» δηλώνει με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΡΤ λειτουργούσε έως σήμερα 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα δορυφορικό κανάλι, 17 ραδιοφωνικούς σταθμούς, ένα περιοδικό και ιστότοπο. Για χρόνια υπήρξε το αγαπημένο πεδίο των εκάστοτε ελληνικών Κυβερνήσεων όσον αφορά διορισμούς υποστηρικτών τους, με συνέπεια την υπερδιόγκωση του προσωπικού της, δυσανάλογα προς την αντίστοιχη τηλεθέαση και ακροαματικότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Κυβέρνησης, το λειτουργικό της κόστος ήταν 7 φορές μεγαλύτερο αντίστοιχων ιδιωτικών τηλεοπτικών οργανισμών και το προσωπικό της υπερέβαινε κατά 6 περίπου φορές το προσωπικό των ιδιωτικών καναλιών, ενώ μειωμένη κατά το ήμισυ ήταν η τηλεθέαση και των τριών καναλιών μαζί σε σχέση με ένα μέσο ελληνικό ιδιωτικό σταθμό. Με κάθε αλλαγή στην Κυβέρνηση άλλαζε ταυτόχρονα και η διοίκηση της ΕΡΤ, γεγονός που αντανακλούσε τις απόψεις του κυβερνόντος κόμματος.

Προσπάθειες στην κατεύθυνση της εξυγίανσης έγιναν τα τελευταία χρόνια και έφεραν κάποια αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων της στους περίπου 2.7000, οι οποίοι με την απόλυση τους θα λάβουν και τη νόμιμη αποζημίωση. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για πρόσληψη στον νέο οργανισμό που θα προκύψει, αν και δεν έχει καταστεί σαφής ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολούνται εκεί.

Τέλος, για όσο καιρό δεν υπάρχει ο νέος οργανισμός, δεν θα υπάρχει και το αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος που έως τώρα οι Έλληνες πλήρωναν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (όφελος ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ με το νέο οργανισμό θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος.

CNN

Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών η ελληνική κυβέρνηση προέβη στο κλείσιμο, προσωρινά τουλάχιστον, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΕΡΤ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας την χρόνια διαφθορά και την οικονομική κακοδιαχείριση, ως αιτίες για την διακοπή λειτουργίας, σημειώνει η Elinda Labropoulou σε ανταπόκρισή της στην ιστοσελίδα του CNN («Greece pulls plug on state broadcaster»).

«Σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή δισταγμούς» επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Οι μεταδόσεις των περισσότερων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ διακόπηκαν νωρίς την Τετάρτη, ενώ οι οθόνες της ΕΡΤ «μαύρισαν». Σύμφωνα με την ΕΡΤ η απόφαση της κυβέρνησης σημαίνει ότι 2.656 υπάλληλοι θα χάσουν την εργασία τους.

Για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει 2.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το τέλος του έτους και 15.000 υπαλλήλους έως τα τέλη του 2014.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα ανοίξει με πολύ λιγότερο προσωπικό, δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου προσθέτοντας ότι «θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος οργανισμός ραδιοτηλεόρασης και θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό». Οι τωρινοί υπάλληλοι της ΕΡΤ θα έχουν τη δυνατότητα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης για τον νέο οργανισμό ραδιοτηλεόρασης. Δεν ανακοινώθηκε ωστόσο χρονοδιάγραμμα για τον νέο οργανισμό.

Εκατοντάδες υπάλληλοι της ΕΡΤ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο για να διαμαρτυρηθούν, ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα δήλωσαν ότι θα αγωνισθούν κατά της απόφασης.

http://edition.cnn.com/2013/06/11/world/europe/greece-state-broadcaster/index.html?hpt=hp_t3

FINANCIAL TIMES

Στην κατάργηση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από την κυβέρνηση αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES («Greece Pulls the Plug on ‘Extravagant’ State Broadcaster ERT»), στην προσπάθεια ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών για μείωση του δημόσιου τομέα. Η απόφαση κατέλαβε εξαπίνης τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και είναι απόδειξη του εκνευρισμού της κυβέρνησης με την απροθυμία των συνδικάτων να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων. 2.650 άτομα εργαζόταν σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους, ενώ η ΕΡΤ στήριζε και δύο συμφωνικές ορχήστρες. 
Τα κέρδη της ΕΡΤ ανέρχονται σε ποσό άνω των €300 εκ., το 25% του οποίου η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για σκοπούς, άλλους από την λειτουργία της επιχείρησης. Κατά τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου: «η ΕΡΤ αποτελεί μοναδικό παράδειγμα εξωφρενικής δαπάνης και έλλειψης διαφάνειας. Πρόκειται για μια εταιρία με έξι διαφορετικά λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχει γίνει στόχος λαφυραγώγησης –δεν έχει γίνει καταγραφή υλικού τα τελευταία οκτώ χρόνια». Ο κος Κεδίκογλου έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας κρατικής επιχείρησης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ‘το συντομότερο δυνατό’, με εργατικό δυναμικό της τάξης των 1.200 εργαζομένων. 
Η ΝΕΤ είχε ζωντανή σύνδεση με το μέγαρο της ΕΡΤ, όπου δημοσιογράφος έκανε λόγο για ‘κυβερνητικό πραξικόπημα’, ενώ τα ΜΑΤ περικύκλωναν τον χώρο. Το κλείσιμο έγινε χωρίς την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως δεν στήριξε την κίνηση και το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Α. Τσίπρα, μίλησε για παράνομη κίνηση, για υπέρβαση δικαιοδοσίας και για ζήτημα δημοκρατίας. Στο άρθρο σημειώνεται ότι κανένας από τους ιδιωτικούς σταθμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν έχει πληρώσει για την απόκτηση άδειας μετάδοσης, παρά τις πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ στην κυβέρνηση για δημοπράτηση αδειών.

http://www.ft.com/cms/s/0/6e8032aa-d2be-11e2-aac2-00144feab7de.html
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζονται σε όλα τα βρετανικά ΜΜΕ. Η GUARDIAN σημειώνει σχετικά («State Broadcaster ERT Shut Down as Greece Seeks more Savings») τις αντιδράσεις των Α. Αλαφογιώργου («Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για χτύπημα στη δημοκρατία»), Στ. Χριστοφιλέα («Ήλπιζα έως την τελευταία στιγμή ότι οι αναφορές δεν αλήθευαν. Είναι απίστευτο»), την δήλωση του ΥΠΟΙΚ για την διάλυση της ΕΡΤ και την διασφάλιση των εγκαταστάσεών της, την παρουσία ΜΑΤ (αν και δεν σημειώθηκαν ταραχές), την διαμαρτυρία των εργαζομένων και υποστηρικτών τους έξω από το ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή, τις δηλώσεις του Σ. Κεδίκογλου (χαρακτήρισε την ΕΡΤ «άσυλο δαπανών», «Όταν ο ελληνικός λαός βιώνει θυσίες δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση, δισταγμό ή ανοχή των ιερών αγελάδων. Η ΕΡΤ είναι τυπικό παράδειγμα μοναδικής έλλειψης διαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Και αυτό τελειώνει σήμερα. 
Κοστίζει τρεις με επτά φορές περισσότερο από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τέσσερις με έξι φορές για το προσωπικό –με πολύ μικρή τηλεθέαση, τη μισή περίπου ενός μέσου ιδιωτικού σταθμού»), την αντίδραση της ΠΟΕΣΥ αλλά αναφέρεται και στην ποιότητα των προγραμμάτων της ΕΡΤ, καθώς και στην κατάχρηση των δυνατοτήτων της από το πολιτικό κατεστημένο. Το BBC («Greece Suspends State Broadcaster ERT to Save Money») αναφέρει την αντίδραση της Ο. Λιναρδάτου («Είμαστε εξαιρετικά σοκαρισμένοι και θυμωμένοι. 
Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ σε μια δημοκρατία είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εθνικό φορέα μεταδόσεων»), της Β. Βαλαβάκη («Είμαι μια απολυμένη ανύπαντρη μητέρα με ένα μικρό παιδί. Πως ακριβώς με προστατεύει αυτή η χώρα; Γιατί με αφήνουν άνεργη;») και την προκήρυξη απεργίας από την ΕΣΗΕΑ. Η ΤΕLEGRAPH και η INDEPENDENT δημοσιεύουν άρθρα με τίτλο «Greece to Close State Broadcaster» και «State TV and Radio to go off thw Air as Part of Greek Austerity Cuts» αντίστοιχα.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/11/state-broadcaster-ert-shut-down-greece?INTCMP=SRCH

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22861577