Στα 2 δισ. η "τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων τον επόμενο χρόνο

Τρύπα που ενδέχεται να ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπουν οι υπό κατάρτιση προϋπολογισμοί των τριών μεγαλύτερων ταμείων της χώρας, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, στα οποία ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθιστώντας αναπόφευκτη μια νέα, σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του 2014.

Σύμφωνα με το Capital.gr έχει ήδη σημάνει συναγερμός και στο υπουργείο Οικονομικών, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, η χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας είναι σημαντικά μειωμένη, κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ήτοι, από 13,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση πέφτει στα 12,160 δισ. ευρώ, στερώντας κυρίως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 1,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2009, η κρατική χρηματοδότηση ξεπερνούσε τα 15,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η μείωση αυτή έρχεται να ακολουθήσει μια συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις, που καλύπτεται όλα τα προηγούμενα χρόνια με μείωση των αντίστοιχων παροχών, δηλαδή των συντάξεων.

Το νέο χρηματοδοτικό κενό στους προϋπολογισμούς των ταμείων, έχει προκαλέσει συναγερμό στις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις τους για την επιβολή μιας νέας μεγάλης μεταρρύθμισης. Ήδη, και παρά τη θερινή ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζουν πυρετωδώς μελέτες και υπουργικές αποφάσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για τις σκληρές αλλαγές. Η αρχή θα γίνει από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, ενώ θα ακολουθήσουν ο ΟΑΕΕ που βλέπει τα ελλείμματα συνεχώς να διογκώνονται, ο ΟΓΑ που ετοιμάζει σχέδιο διασύνδεσης των εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις προκειμένου να μαζέψει έσοδα και τελευταίο θα ακολουθήσει το ΙΚΑ, το οποίο θα μπει μπροστά για τη μεγάλη-καθολική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, που θα εφαρμοστεί στο σύνολό της το 2015.

Οι πρώτες ενδείξεις στα προσχέδια των προϋπολογισμών των ταμείων, κυρίως δε του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ προκαλούν πονοκέφαλο στις διοικήσεις καθώς εκτιμάται ότι η «τρύπα» θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2014.

Βάσει των εκτιμήσεων, που ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν προς το χειρότερο, κάπου κοντά στον Οκτώβριο, όταν θα φανεί εάν τελικά οι νέες βελτιωτικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας στις ρυθμίσεις χρεών έφεραν κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα, δείχνουν για το 2014, έλλειμμα στο ΙΚΑ, της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η μείωση των μισθών, η αύξηση της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που περιορίζει κατά πολύ τους οφειλέτες που μπορούν τελικά, να ρυθμίσουν ταυτόχρονα τόσο τα χρέη του 2013 όσο και των προηγούμενων ετών, έστω και χωρίς φορολογική ενημερότητα (βάσει τροπολογίας που κατέθεσε τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης), εντείνει την ανησυχία.

Στον ΟΑΕΕ, η ψαλίδα του ελλείμματος ανοίγει επικίνδυνα το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2013, για το οποίο δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα την βγάλει... καθαρή, η κρατική χρηματοδότηση άγγιξε το 1,45 δισ. ευρώ. Για το 2014, Τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει μάξιμουμ κρατικής χρηματοδότησης 850 εκατ. ευρώ, ενώ δραματική αναμένεται η υστέρηση στα έσοδα του ταμείου, αφού έμποροι και βιοτέχνες εκτιμούν ότι τα λουκέτα στο εμπόριο θα κυριαρχήσουν και τον επόμενο χρόνο.

Σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τον επόμενο χρόνο και ο ΟΓΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον επιλεγεί τελικά η λύση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, το έλλειμμα να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ. 
© all rights reserved
customized with από: antikry.gr